TIMISOARA. Nu mai putin de 12.000 de masti neconforme, dintr-un lot de 25.000, au fost descoperite la Spitalul Victor Babes din Timisoara.
Anuntul a fost facut de managerul unitatii sanitare, care a explicat si cum personalul si-a dat seama ca ceva nu este in regula cu mastile pe care le-a primit spitalul. Prejudiciul cauzat spitalului se ridica la nu mai putin de 120.000 de euro, bani pe care unitatea i-a platit pentru a achizitiona aceste masti.
„Le-am retras de pe sectii. Vorbim de masti FFP3, o anumita marca, carora efectiv le pica filtrul care era aplicat pe ele. Aceste masti au fost cumparate prin achizitie, de spitalul nostru, aveau toate certificatele in conformitate. Am luat legatura cu distribuitorii care ne-au asigurat de toata buna lor credinta si ca sunt la dispozitia autoritatilor, dar din nefericire, din 25.000 de masti sa ai 12.000 de masti neconforme inseamna efectiv crima. Nu poti sa pui oamenii sa poarte masti neconforme, sa intre in zona rosie cu aceste masti prin care, practic, inhalezi tot aerul contaminat cu SARS CoV-2 si dupa aceea sa mai ai pretentia ca personalul medical sa fie sanatos. Cine face acest gen de lucru face o crima la adresa personalului medical. Vorbim de crima. (…) Practic, erau amestecate masti bune cu masti care nu erau conforme”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babes din Timisoara.
Reprezentantii unitatii medicale au anuntat de urgenta autoritatile.
„Noi am instiintat imediat pe grupul de urgenta organizat la nivelul judetului, am instiintat politia si DSP care, la randul lor, au trimis mai departe avertismentul. Am instiintat inclusiv distribuitorii pentru ca, unde au mai vandut, sa le retraga si am sesizat ca o parte din masti erau conforme, dar cealalta parte, jumatate din masti, erau neconforme. Practic, erau amestecate masti bune cu masti care nu erau conforme”, a adaugat Cristian Oancea.
Medicul spune ca, avand in vedere specificul spitalului, aici s-au folosit astfel de masti si inainte de pandemia de coronavirus, astfel ca personalul poate identifica rapid daca o masca nu este conforma.
„Din fericire, personalul nostru, noi, utilizand foarte des si de foarte mult timp aceste materiale de protectie, ne-am putut da seama, pentru ca acel filtru pica, se dezlipea foarte repede. Dar e greu de verificat daca materialul este conform sau nu, pentru ca aproximativ toate arata la fel. Nu stiu, ar trebui sa fie o autoritate care sa verifice aceste produse”, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro managerul Spitalului Victor Babes.
VIDEO: George Stefanita
Va reamintim, in intreaga tara a fost emisa o alerta conform careia pe piata au ajuns la vanzare masti care nu sunt certificate de nicio autoritatea. Acestea nu prezinta marcajul CE, care sa ateste faptul ca produsul este certificat de o autoritate recunoscuta pe plan european.
CITESTE SI: Alerta de masti neconforme. Produse ce nu prezinta siguranta ajunse pe piata din Romania
ANPC a retras, recent, de la vanzare, peste 31 de milioane de masti de protectie, dupa ce, in urma controalelor, au fost constatate deficiente la ele.