TIMISOARA. Unitatile de Primiri Urgente din toata tara se confrunta cu valuri uriase de pacienti. Oamenii nu mai au rabdare sa se programeze la medicul de familie si apeleaza direct la specialistii de la urgente.
Multi sunt cei care se prezintă la UPU si nu au probleme grave de sanatate, care sa le puna vietile in pericol. Vin cu cate o durere de burta sau de cap, dupa ce au studiat ‘situatia’ pe internet si si-au suraapreciat simptomele.
Dar, pentru ca la medicul de familie pot ajunge doar cu programare, iar asteptarea dureaza in unele situatii, pacientilor le e mai la indemana sa formeze 112 si sa ceara ajutorul unui echipaj de Ambulanta care sa-i duca la Urgente.
Locul se aglomereaza, iar adeseori inutil.
Sta marturie fotografia de mai sus, postata pe Facebook de catre un angajat al Serviciului de Ambulanta Timis, care infatiseaza un moment de varf la Urgentele de la Spitalul Judetean Timisoara: 14 autosanitare sosite concomitent.
„O zi foarte foarte aglomerata la urgente, 14 ambulante ajunse deodata la UPU! Oameni buni, mergeti si la centre de permanenta! Mergeti si la medici de familie! Nu va adresati Serviciului 112 decat pentru urgente majore! NU pentru investigatii! Acelea se fac prin medicul curant si medicul de familie! Se aglomerează serviciul 112, se aglomereaza UPU! Suntem si noi oameni!„, este apelul facut de Daniel Ciocan de la Serviciul de Ambulanta Timis pe reteaua de socializare.
Indemnul sau a nascut o multime de reactii din partea celor care l-au citit.
Majoritatea comentatorilor i-au dat dreptate si fac si ei apel la responsabilitatea celor care suna la 112 sa ceara ajutor, dar cred ca este oportuna si o campanie de informare, prin care oamenii sa inteleaga cu adevarat ce inseamna o urgenta.