Pe strazile Timisoarei, in urma cu 21 de ani, se trageau primele focuri de arma si cadeau sub gloante primii tineri pe treptele Catedralei strigand Libertate! si Jos Ceausescu! In 17 decembrie 1989, timisorenii si-au invins frica si s-au opus ordinelor criminale venite de la Bucuresti. Un mort, un ranit sau un arestat au scos in strada alti 10 sau 100 de oameni. In clipa in care s-a tras primul foc de arma in Timisoara, in seara zilei de 17 decembrie, comunismul in Romania a intrat pe un drum fara intoarcere.
Astazi, parintii, fratii si prietenii celor care au murit in decembrie 89 vor merge la Cimitirul Eroilor sa aprinda o lumanare. Multi dintre cei care au pierdut pe cineva drag in Revolutie nu au nici acum unde sa aseze o floare. Se vor strange insa, la fel ca in fiecare zi de 17 Decembrie, de 21 de ani incoace, pentru a-si aminti impreuna ca atunci… au murit niste oameni care nu si-au dorit decat libertate si o viata mai buna.
Slujbe de pomenire si depuneri de coroane in amintirea eroilor Revolutiei
Catedrala Mitropolitana Timisoara a fost din nou plina in aceasta dimineata. Aproximativ 200 de persoane – raniti, urmasi ai victimelor din timpul evenimentelor din 1989, revolutionari si oficialitati locale – au participat la slujba de pomenire a eroilor Revolutiei de la Timişoara.
Cele aproximativ 200 de persoane au participat, la ora 10.00, la o slujbă de pomenire a eroilor martiri la Catedrala Mitropolitană, dupa care s-au îndreptat catre Biserica Martirilor din Calea Girocului din Timisoara, unde au ascultat un Recviem si au depus coroane.
Vesnica recunostinta
Astazi, in zi de doliu pentru orasul-martir Timisoara, oamenii si-au adus aminte de acel insangerat decembrie ’89, cand au fost secerati primii eroi ai Revolutiei. Un loc special de pelerinaj, ca in fiecare an, a fost Cimitirul Eroillor, acolo unde, in gropi comune, si-au gasit odihna vesnica primele victime ale opresiunii ceausiste. S-au depus coroane de flori la capataiul copiilor Timisoarei, iar familiile celor ucisi atunci au impartit, in semn de neuitare, coliva si vin fiert participantilor la comemorare.
Virgil Hosu, presedintele asociatiei de revolutionari ALTAR ‘89 Timisoara a declarat ca la 21 de ani de la revolutie e pacat ca nicio autoritate centrala nu a fost prezenta la comemorarea celor care au murit pentru libertate si democratie in zilele de decembrie 1989. „Ne pare rau ca nici la 21 de ani nu am avut printre noi niciun reprezentant de marca din administratia centrala. Autoritatile locale dupa cum ati vazut ne-au ajutat si ne-au sustinut, insa de la nivel central nimeni nu a veni sa-i comemoreze pe acesti oamnei. Noi ne-am facut datoria. Le-am trimis invitatii personalizate, dar niciun raspuns”, a declarat Virgil Hosu.