In urma cu 21 ani un angajat de la Uzinele Mecanice din Timisoara pornea sirena aeriana. A fost semnalul pentru mii de timisoreni sa iasa din nou in strada, revolta luand astfel amploare. Pe 19 decembrie 1989, inca de dimineata, muncitorii timisoreni de la Elba, 6 Martie, Solventul si Azur au declansat actiuni de protest, iar strigatele de revolta din zilele precedente au luat amploare. Aproape 100.000 de oameni au manifestat pe strazile orasului, scandând impotriva regimului comunist si a familiei Ceausescu.
La Opera din Timisoara, manifestantii se organizeaza, sustin discursuri. Primul organism revolutionar este constituit aici: Frontul Democratic Român. intre timp, pe strazile orasului continuau ciocnirile intre fortele de ordine si demonstranti.
Autoritatile au inceput sa realizeze ca nu vor face fata valului de proteste nici daca armata va trage din nou in plin. Prim-secretarul judetului Timis, Radu Balan, a incercat in disperare cartea negocierilor. S-a dus la uzina Elba pentru a-i linisti pe muncitori, dar a fost luat ostatic.
La fata locului a venit si stefan Gusa, insotit de un pluton de militari. Gusa a reusit intr-un final sa il elibereze pe Balan dupa discutii pasnice. Reconcilierea a fost insa doar de scurta durata. Spre seara zilei de 19 decembrie, demonstrantii din centrul orasului s-au confruntat din nou cu militarii. 7 persoane au murit si aprope 100 au fost ranite.