Oficial, pe strazile din Timisoara sunt in jur de 600 de masini abandonate. Oficial doar, pentru ca acesta este numarul de sesizari care au ajuns la Politia Locala. Neoficial insa, autoritatile spun ca numarul lor ar fi chiar triplu, insa este extrem de greu de dovedit faptul ca o masina sta abandonata pe domeniul public 1 an de zile, timp in care proprietarul masinii nu a deschis vreodata portiera autovehiculului.
Numarul acestor masini creste pe zi ce trece, iar potrivit oficialitatilor locale, cele mai multe autovehicule abandonate au fost identificate in zonele Soarelui-Girocului si Aradului-Circumvalatiunii. Multe dintre aceste masini abandonate se transforma in locuinte provizorii pentru oamenii strazii, devenind de cele mai multe ori focare de infectii.
Primarul decide daca se ridica sau nu masina!
Formalitatile pentru ca o masina sa fie ridicata de pe domeniul public sunt extrem de complicate. E nevoie ca angajatii ADP si politistii locali sa demonstreze ca masina stationeaza acolo de un an de zile, iar multi dintre cei care fac reclamatiile nu mai vor cand dau cu ochii de autoritati sa faca in scris reclamatia.
“Cetatenii, prin sesizarile trimise pe adresa Politiei Locale solicita luarea masurilor de urgenta in cazurile acestea, fara sa cunoasca intocmai legislatia, pentru ca, spun ei, aceste autovehicule ocupa locurile de parcare si asa prea putine. Prima etapa consta in verificarea situatiilor pe teren, iar daca in urma declaratiilor de la cel putin doi martori reiese faptul ca autovehiculul are o perioada de cel putin un an in care stationeaza in acel loc se incheie un proces-verbal de constatare a abandonului si se aplica pe caroseria acestuia o somatie, astfel proprietarului sau detinatorului legal i se pune in vedere ca in termen de 10 zile sa ridice autoturismul de pe domeniul public sau sa clarifice situatia juridica a acestuia. Totusi noi ne confruntam cu o mare lipsa de colaborare din partea cetatenilor, care nu vor sa ne sprijine in demersurile ce trebuie facute, desi ei sunt cei care reclama. Daca acesta nu se conformeaza somatiei se trece la identificarea lui, ulterior acesta primeste la adresa de domiciliu o a II-a instiintare care are termen de 5 zile. in cazul in care nu raspunde nici la cea de-a doua somatie, adica nu ridica autovehiculul, acesta este sanctionat contraventional. Asta doar in cazul in care se identifica proprietarul. Dupa aceste etape parcurse urmeaza ca primarul sa emita o Dispozitie prin care se declara autoturismul abandonat, in baza careia politistii locali si inspectorii ADP pot ridica autoturismul de pe domeniul public, acesta fiind dus in parcul auto existent, fiind emisa o alta dispozitie de trecere a autoturismului in proprietatea unitatii administrativ teritoriale, putand fi predat la una din unitatile de colectare si valorificare a deseurilor sau vandut in conditiile legii si in functie de starea acestuia”, spune purtatorul de cuvant al Politiei Locale, Nicoleta Popa.
In realitate, formalitatile pentru ridicarea unei masini abandonate pot dura si pana la jumatate de an, timp in care rabla ocupa unul din cele 8.000 de locuri de parcare existente in Timisoara.
Doar in cursul anului 2010 in Timisoara au fost inregistrate si date spre verificare 442 de sesizari venite din partea cetatenilor, dar si din oficiu, in care au fost incluse 591 de autovehicule.
Dintre acestea, 259 de autovehicule au fost luate de catre proprietarii lor dupa ce au primit somatia de ridicare. In cazul a altor 212 autovehicule s-a demonstrat ca nu se aflau in acele locatii de mai mult de un an de zile, iar proprietarii nu au dorit sa renunte la drepturile lor asupra autovehiculului, si doar 25 au ajuns la sediul ADP.
De la inceputul lui 2011 sunt in lucru 59 de sesizari, 9 autoturisme au fost ridicate si s-au aplicat 3 sanctiuni in valoare de 3.000 lei. in 2009 pe strazile din Timisoara au fost identificate 512 masini care in majoritatea lor au fost ridicate de proprietarii lor, iar doar 10 au fost ridicate de ADP.