TIMISOARA. Dupa ce primarul Dominic Fritz a tot sustinut, in ultimii ani, ca Primaria Timisoara nu poate, legal, sa ajute cu bani compania de termoficare Colterm, pentru achizitia de certificate de poluare, acum, in pragul falimentului, edilul ar putea sa accepte solutiile consilierilor locali.
Mai exact, conform unui proiect initiat de liberali, pentru ca societatea de termoficare sa poata cumpara certificatele EUA si astfel sa evite falimentul, Primaria Timisoara ar urma sa vireze in conturile companiei 100 de milioane de lei, adica aproximativ 20 de milioane de euro, reprezentand avansul pentru subventiile acordate pentru pierderi. Iar banii ar urma sa fie recuperati prin deducerea din facturile lunare pe care Municipalitatea le plateste catre Colterm.
„Tinand cont de cele mentionate anterior, propunem aprobarea achitarii cu titlu de „Avans subventii diferenta de pret si tarif la energia termica livrata populatiei” catre Compania Locala de Termoficare Colterm S.A. a sumei de 100.000.000 lei in scopul achizitionarii certificatelor de gaze cu efect de sera (EUA) aferente anului 2022. Valoarea deconturilor justificative lunare pentru alocarea efectiva a sumelor reprezentand subventii diferenta pret la energia termica livrata populatiei / pierderi induse/achizitie certificate EUA se va deduce lunar din avansul acordat„, se arata in referatul care insoteste proiectul de hotarare ce va ajunge la votul consilierilor.
Proiectul de hotarare vine dupa ce, inca de la inceputul acestui an, Primaria a primit o serie intreaga de adrese si notificari din partea administratorulului judiciar al Colterm, dar si din partea administratorul special al societatii, prin care se atragea atentia ca, in cazul in care nu vor fi cumparate certificatele de emisii de gaze cu efect de sera nici anul acesta, falimentul companiei va fi inevitabil.
Teoretic, cele 100 de milioane de lei ar urma sa acopere suma necesara pentru cumpararea tuturor certificatelor de poluare aferente anului trecut, respectiv cele 227.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera necesare.
Pe de alta parte, administratorul special Cristian Amza instiinta primaria, firma de insolventa si consiliul local, in urma cu doua saptamani, de emiterea unei facturi cu privire la recuperarea datoriei municipalitatii catre compania de termoficare, odata ce, conform ordinului comun al Ministerului Dezvoltarii, celui de Finante si Ministerului Energiei, banii au fost folositi de catre societate exclusiv destinatiei reglementate, aceea de a achizitiona gaze naturale pentru producerea de caldura si apa calda intre 1 noiembrie 2021 si 31 martie 2022, iar aceasta suma trebuia sa intre in conturile Colterm pe langa subventia locala acordata pentru diferenta de pret. Conform administratorului special, suma datorata de primarie catre Colterm se ridica la aproape 70.000 de lei.
Urmeaza acum ca proiectul de hotarare prin care s-ar putea plati in avans subventia catre Colterm, pentru ca acei bani sa fie folositi la cumpararea de certificate EUA sa intre la votul consilierilor, in 23 martie.
Data limita pana la care pot fi achizitionate aceste certificate este 30 aprilie 2023.