Un eveniment controversat din punct de vedere al implicatiilor ulterioare, o zi de rascruce pentru istoria moderna. Timp de 40 de ani, pana la prabusirea regimului comunist, pe 23 august s-a sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei.
La 23 august 1944, Romania a acceptat armistitiul oferit de Uniunea Sovietica, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Iesirea Romaniei din razboi a fost precedata de arestarea maresalului Ion Antonescu si a altor demnitari din Guvern. La putere era inscaunat un nou cabinet, format de noua coalitie, Blocul National Democratic, din care faceau parte atat partidele istorice, cat si comunistii.
„Astazi dictatura a fost inlaturata. Poporul reintra in drepturile lui. Regimul politic pe care il vom infaptui va fi un regim democratic„, anunta declaratia de constituire a Blocului National Democratic. Din nefericire, lucrurile nu au stat tocmai asa. Romania a intrat in sfera de influenta a Uniunii Sovietice si au urmat peste 40 de ani de comunism.
Dincolo de implicatiile politice ale evenimentelor de la 23 august, armata romana a jucat un rol determinant, spun unii istorici, in desfasurarea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Actul istoric de la 23 august 1944 ramane, insa, si astazi subiect de polemici. Astfel, sustinatorii regelui Mihai ii atribuie acestuia rolul decisiv, in timp ce multi republicani considera gestul acestuia un act de tradare.
Paradele militare erau nelipsite, la fel si spectacolele omagiale cu pionieri si muncitori.