TIMISOARA. Inaugurare cu cantec la propriu a noului Centru Istoric al Timisoarei. Lucrarile au ajuns la final, iar acum a venit momentul festiv in care, in sunetul muzicii de fanfara, dar si al muzicii vechi, s-a anuntat oficial incheierea lucrarilor.
Dupa ce timp de doi ani centrul Timisoarei a aratat ca dupa razboi, iata ca acum acesta are o cu totul alta infatisare. Zece strazi au devenit pietonale, iar trei piete (Piata Libertatii, Piata Unirii si Piata Tarcului) au fost fie reamenajate, fie modernizate.
In cea de-a patra piata, Piata Sfantul Gheorghe, inca se mai lucraza in zona descoperirilor arheologice.
Asadar, lucrarea executata de firma Romprest este finalizata, urmeaza ca in cursul anului viitor, pana la vara cel tarziu, sa fie finalizata si lucrarea firmei Corint, cea de punere in valoare a descoperirilor arheologice.
Prima locatie inaugurata in prezenta primarului Nicolae Robu a fost Piata Libertatii, unde nu a lipsit nici fanfara, dar nici artistii plastici care si-au expus lucrarile.
”Piata Libertatii a redevenit o piata de evenimente, asa cum a fost ea conceputa in anul 1730. A fost o piata de evenimente, nu o piata parc. Ma bucur ca am putut sa redau aceasta piata timisorenilor”, a declarat Nicolae Robu.
Foto: Virgil Simonescu
Primarul a spus ca s-a sapat la mare adancime in Centrul Istorc si ca din fericire nu au fost incidente.
”S-a sapat la o adancime de 4-5 metri pentru retelele de utilitati. Din fericire nu am avut niciun incident, desi s-a sapat langa fundatiile unor cladiri vechi de sute de ani”, a mai spus Robu.
Primarul s-a mai plimbat pentru a vizita si strazile Vasile Alecsandri, Mercy, dar si in Piata Unirii.
In Piata Unirii vor fi amplasate, pe timp de vara, 24 de terase care vor avea la indemana utilitatile necesare.
De asemenea, Robu a mentionat ca statuile de pe strazile din Centrul Istoric ”aproape ca au fost donate de catre sculptori, avand in vedere pretul pe care l-am platit pe ele”.
Nicolae Robu are asteptari mari de la noul centru istoric al orasului despre care declara recent pentru opiniatimisoarei.ro ca va fi un nou mall distribuit pe un spatiu vechi, unde, candva, vom avea magazine de lux, multe baruri, restaurante si terase.
CITESTE SI: Noul mall ce va prinde viata in plin centru, la Timisoara! Magazine de lux, baruri si restaurante
In Centrul Istoric s-a lucrat pe o suprafata de 45.923 mp. Finantarea proiectului a fost asigurata in proportie de 98% din fonduri nerambursabile de la bugetul UE si bugetul de stat al României si 2 % din fonduri de la bugetul local cu titlul de cofinantare.
Valoare totala aprobata a proiectului a fost de 65.583.580,35 lei cu TVA inclus.
In toata zona s-a pus pavaj, s-au amplasat corpuri de iluminat, a- fost puse banci si cosuri de gunoi, au fost plantati copaci, s-au inlocuit retelele de utilitati, au fost puse rastele pentru biciclete, jardiniere cu flori si altele.