TIMISOARA. Statistici cutremuratoare. Pe drumurile din Timis si-au pierdut viata 31 de oameni, iar 81 au fost grav raniti in accidente rutiere, intre 1 ianuarie si 31 mai anul acesta.
CITESTE SI: Vreme nebuna la Timisoara zile in sir. Vom avea 9 grade Celsius
Tabloul infiorator a fost dezbatut in sedinta Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica Timis.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, a scazut numarul accidentelor grave, insa a crescut numarul mortilor.
ATOP a recomandat intensificarea controalelor pe intreaga retea de drumuri din Timis, in special pe drumurile judetene, unde au fost prinsi cei mai multi soferi care circulau cu viteza.
Reprezentantul IPJ Timis a subliniat ca principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere grave, in perioada analizata:
• Indisciplina pietonala (17 accidente, cu 8 persoane decedate si 10 persoane ranite grav), adica 19,76% din totalul accidentelor rutiere grave;
• Neacordare prioritate pietoni (12 accidente, cu 1 persoana decedata si 11 persoane ranite grav), reprezentand 13,95% din nr. total al accidentelor rutiere grave;
• Neacordare prioritate vehicule (10 accidente, cu 2 persoane decedate si 12 persoane ranite grav), reprezentand 11,62% din nr. total al accidentelor rutiere grave.
• Abateri biciclisti (9 accidente, cu 4 persoane decedate si 5 persoane ranite grav), reprezentand 10,46% din nr. total al accidentelor rutiere grave.
Evolutia fenomenului rutier din ultimii ani a marcat in judetul Timis o crestere a riscului de producere a accidentelor de circulatie, in contextul intensificarii continue a circulatiei, ca urmare a cresterii atat a parcului de autovehicule, cat si a numarului conducatorilor auto si in conditiile in care reteaua rutiera nu a fost suficient imbunatatita.
“Sintetizand, datele statistice releva urmatoarele: la sfarsitul anului 2010 figurau inmatriculate in judetul Timis 203.139 autovehicule, iar la data de 31.12.2017 parcul auto numara 309.678 autovehicule; datele D.R.P.D. Timisoara privind numaratorile de trafic, releva o dublare a mediei zilnice anuale a numarului de autovehicule care ruleaza pe drumurile national – europene si pe cele nationale din judetul Timis, iar pentru DN 6 se inregistreaza chiar o triplare a numarului de autovehicule pe anumite portiuni; deschiderea unor tronsoane de autostrada și interconectarea acestora cu autostrazile din celelalte tari ale Uniunii Europene au generat o redistribuire a traficului rutier pe arterele ce converg catre principalele noduri rutiere ale acesteia (Margina, Lugoj, Remetea Mare Giarmata), artere care nu fac fata din punct de vedere al capacitatii de absorbtie a valorilor de trafic; municipiul Timisoara s-a conturat ca a doua mare aglomeratie urbana a Romaniei din punct de vedere al performantelor social-economice inregistrate in ultimele doua decenii. Cu toate ca suprafata municipiului Timisoara reprezinta 1,40 % din suprafata judetului, orasul concentreaza 46% din populatia totala a acestuia fiind cea mai densa zona locuita din judetul Timis (cu o medie de 75,8 locuitori pe km2) și una din cele mai populate la nivel national. Lungimea totala a strazilor Timișoarei este de 582 km, din care 2,65 km – strazi de categoria I (100% modernizate), 56,4 km strazi de categoria II (100% modernizate) 474,3 km strazi de categoria III (74,6% modernizate) si 48,6 km strazi de categoria IV (53% modernizate)”, se arata in raportul IPJ Timiș.
Președinte Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica Timiș,
Traian STANCU