UPDATE! Primarul Gheorghe Ciuhandu: Este vorba despre 4 hornari!
Primarul Timisoarei a aflat din mass-media ca va plati salariile din urma pentru 4 angajati si ca acestia si-au recastigat dreptul de a se intoarce la lucru.
„Am aflat ca sindicatul se lauda ca a obtinut acest castig. Era vorba despre patru hornari, dupa stiinta mea. Nu a fost decizia mea sa-i concediem. O sa-i reincadram pe unde putem acuma, daca oamenii au niste drepturi castigate in instanta. La rectificare va trebui sa ajustam anumite cheltuieli salariale ca sa le dam si lor”, a explicat Ciuhandu.
___________________________________________________________________________________________
TIMISOARA. Au fost dati afara din Primaria Timisoara prin Ordonanta 63, insa au atacat in instanta dispozitia de concediere emisa de primar si au castigat.
Pentru inceput, 4 angajati concediati in 2010 vor fi reincadrati pe posturi.
Acestia au atacat dispozitia primarului la Curtea de Apel Timisoara, care a anulat in cele din urma deciziile de concediere si a dispus reangajarea celor 4 salariati in pozitiile detinute la locul de munca.
Mai mult decat atat, Primaria este obligata sa le plateasca drepturile banesti, adica salariile pe perioada in care au fost concediati. Este vorba despre salariile pe aproape 10 luni, pe care Adrian Popa, Gheorghe Tanascu, Dan Ciurar si Cristian Popa trebuie sa le primeasca, desi au stat acasa si nu au lucrat.
„Prima persoana care a castigat a fost o colega de la Directia Fiscala. Cei 4, dar nu numai cei 4, sunt undeva la 50 de persoane care au apelat la sindicat, au decizii irevocabile pronuntate de Curtea de Apel, pentru ca Tribunalul le-a respins initial actiunea, s-a facut recurs si a fost admis recursul”, a explicat pentru www.opiniatimisoarei.ro Tiberiu Negrei, lider de sindicat.
Negrei spune ca acele concedieri facute prin Ordonanta 63 au fost ilegale, mai ales ca municipalitatea a mentinut posturile vacante, desi nu trebuia sa o faca.
„Asta contrazice contractul unic de la nivel national, prevederi care spun foarte clar ca inainte de a disponibiliza personal trebuie sa reduci posturile vacante. Ei, Primaria Timisoara a mentinut posturile. Primarul s-a si grabit emitand dispozitiile, in sensul ca era obligat sa astepte 30 de zile de la data informarii pe care a facut-o primaria catre Inspectoratul Teritorial de Munca. Codul Muncii prevede ca nu poate sa emita dispozitii mai inainte de 30 de zile. El le-a emis dupa 8 sau 9 zile, nu vreau sa gresesc, dar in orice caz nu a asteptat”, a mai povestit liderul Sindicatului Liber al Salariatilor din Primaria Timisoara.
In plus, sindicalistii sunt nemultumiti si de faptul ca in organigrama municipalitatii sunt trecute 131 de posturi in invatamant, pe cand, spun ei, nicio alta primarie din tara nu are posturi in organigrama pentru acest domeniu. „Suntem singura primarie din tara, unicii din 100 de primari din Timis, si nici la nivel national nu exista o alta primarie unde sa fie incluse in organigrama un numar de posturi aferente invatamantului. Ordonanta 63 excludea acest domeniu”, a conchis Negrei.
Va reamintim, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 63 din 2010, Primaria Timisoara trebuia sa dea afara 209 angajati din organigrama. Unii dintre acestia au dat in judecata municipalitatea si iata ca si-au recastigat dreptul de a se reintoarce la lucru.