TIMISOARA. 24 iunie 1981, stadionul Republicii din Bucuresti. Universitatea Craiova, campioana en-titre intalnea in finala Cupei Romaniei chiar detinatoarea trofeului Politehnica Timisoara. Ambele echipe erau in perioada lor cea mai buna din istorie, insa meciul nu a avut istoric. Oltenii s-au impus cu 6-0 si au reusit eventul.
Politehnica ramane cu disputarea a 3 finale in patru ani, una castigata cu Steaua si doua pierdute cu Craiova. O simpla revedere a numelor ce au jucat in acea finala, emotioneaza si acum lumea fotbalului, mai ales ca multi dintre ei au plecat prematur dintre noi.
Iata insa echipele care au evoluat atunci:
U Craiova: Gabriel Boldici – Nicolae Negrila, Nicolae Tilihoi, Costica Stefanescu, Nicolae Ungureanu, Aurel Ticleanu (Aurel Beldeanu), Costica Donose, Ilie Balaci (Mircea Irimescu), Zoltan Crisan, Rodion Camataru, Sorin Cartu. Antrenori: Ion Oblemenco / Constantin Otet
Poli Timisoara: Radu Suciu – Dumitru Nadu, Dan Paltinisanu, Aurel Sunda, Viorel Visan, Ion Dumitru, Emerich Dombrovschi (Titi Nicolae), Adrian Manea, Petre Vlatanescu, Leonida Nedelcu, Ion Palea (Gheorghe Cotec).
Au marcat: Ilie Balaci min 20, 41; Donose 55; Crisan 72; Cartu 74; Negrila 82.
In drumul spre finala, oltenii au trecut de Caraimanul Busteni (1-0), Gloria Bistrita (2-1), FC Arges (2-1, d.p.) si SC Bacau (4-0). De cealalta parte, timisorenii au eliminat Laminorul Roman (3-1), Corvinul Hunedoara (2-1), FC Constanta (3-2, d.p.) si Sticla Ariesul Turda (4-2, d.p.).
In acel sezon intern, Universitatea Craiova reusea sa castige si campionatul, obtinand 46 de puncte, cu 3 mai mult decat Dinamo si 4 peste FC Arges. Poli incheia pe locul 12, cu 33 de puncte, tot atat cat avea si echipa de pe 10. Gruparea alb-violeta urma insa sa joace din nou in cupele europene, dupa ce cu un sezon inainte timisorenii eliminau marele Celtic.
Revenind la acea finala, a fost ultimul meci pentru legendarul Emeric Dembrovschi, emblematic fotbalist roman din anii 70, care a marcat si contra Brazilei la Mondialul din Mexic ’70. Esecul din finala i-a adus… demisia lui Ion V. Ionescu, insa antrenorul avea sa mai revina la Poli in mai multe mandate.
Cat despre Craiova, era inceputul Generatiei Maxima, una care aproape doi ani mai tarziu ajungea pana in semifinalele Cupei UEFA si era eliminata, fara sa fie invinsa, de Benfica Lisabona.
Acel esec este unul dintre cele mai severe suferite de o echipa intr-o finala de Cupa Romaniei in cele 90 de sezoane disputate in istoria intrecerii. In 1967, Steaua a mai administrat un esec similar in finala celor de la Foresta Falticeni.
Cea mai mare diferenta de goluri intr-un ultim act al intrecerii s-a inregistrat insa in 1942, cand Rapidul trecea cu 7 – 1 de Universitatea Sibiu.