TIMISOARA. Zeci de vieti sfarsite tragic in cel de-al doilea an al pandemiei, in Timis. O arata statisticile Inspectoratului de Politie al Judetului care indica 48 de sinucideri in 2021. Vorbim de oameni cu varste intre 20 si 85 de ani.
Multi dintre cei care au decis sa-si curme zilele anul trecut au fost tineri.
Dintre cele 48 de tragedii, 29 s-au petrecut in Timisoara. Intre ele, cea a unui student la Drept, petrecuta in luna august, pe bulevardul Simion Barnutiu. Tanarul a sarit de la etajul 5, de pe o fereastra de la casa scarilor. Studentul a lasat in urma doua mesaje de adio, unul pentru iubita lui, in care isi cerea iertare pentru gestul sau, si altul pentru prietenii sai cei mai buni, prin care le incredinta niste parole IT.
O alta sinucidere socanta s-a petrecut pe bulevardul Dambovita din Timisoara. In luna martie, intr-o noapte, locatarii unui bloc au fost treziti din somn de o bufnitura puternica. Un tanar de 23 de ani a sarit, in pielea goala, de pe fereastra de la capatul holului de la etajul sase, dupa ce iesise in fuga, dezbracat, din apartamentul in care locuia cu un prieten.
CITESTE SI: Sinucidere socanta la Timisoara. Un tanar de numai 23 de ani s-a aruncat gol pusca de la etajul sase
Un alt gest extrem inexplicabil i-a cutremurat pe locuitorii din zona Lipovei, unde un barbat a fost gasit de sotia sa fara suflare, in microbuzul familiei, pe care il parcase in fata blocului. Omul, de 53 de ani, se spanzurase in masina.
Tragediile puteau fi oprite
Daca in anii trecuti numarul celor care au decis sa-si curme zilele era cu mult mai mic in Timis, 27 de sinucideri in 2019 si tot atatea in 2020, spre exemplu, iata ca ultimul an al pandemiei a fost foarte greu de dus pentru foarte multi oameni.
Toti cei care s-au stins luandu-si singuri viata puteau fi salvati, spun psihologii. Era suficient ca cei in cauza ori familia sau prietenii sa fi actionat de la primele semne de tulburare.
„Pandemia provocata de virusul COVID-19 si recesiunea economica au afectat sanatatea mintala a milioane de persoane in toata lumea. Studiile arata ca suferinta psihologica, depresia si anxietatea sunt predominante, iar intre depresia majora si suicid este o linie foarte subtire…
Depresia este o tulburare afectiva care se caracterizeaza printr-o stare de tristete accentuata, asociata cu o stare de gol interior, o lipsa de valoare si sentimente de vina, pierderea interesului pentru activitatile care pana nu demult erau considerate placute, oboseala si dificultate de a face orice, chiar si activitati simple, si tulburari de somn, insomnia. Daca acestea depasesc o perioada de 2-3 saptamani, pot indica faptul ca persoana sufera de depresie si este indicat ca aceasta sa consulte un specialist.
Sfatul meu este ca oricine simte ca trece printr-un moment dificil, care persista mai mult de 2 saptamani, si prezinta simptomele mai sus mentionate, sa apeleze de urgenta la un specialist. In functie de gravitatea episodului depresiv, psihoterapeutul poate recomanda un consult psihiatric si tratamentul de specialitate, sedinte de psihoterapie, pentru vindecare si, daca este nevoie, medicatie, care intervine asupra efectului„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro psiho-terapeutul Aurelia Marcoane.