„Daca ni s-ar asfalta strada, ar fi pentru prima data cand as simti ca a meritat sa traiesc“. Asa-si incepe Nicolae Hegyesi, locatar al blocului de pe strada Ripensia nr. 6, orice discurs cand da ochii cu reprezentantii primariei. Din 1972 de cand s-a mutat in acel bloc are o singura problema: strada din spatele imobilului, care a ramas uitata de autoritati in negura timpului.
Mai precis, strada cu nume de floare (Gladiolelor) este perpendiculara pe strada 1 Decembrie, una dintre strazile reabilitate recent de la un capat la celalalt. Totusi strada Gladiolelor a ramas asa cum au gasit-o locatarii atunci cand s-au mutat in blocul respectiv, in 1972. „De atunci nimeni nu a mai venit sa mai faca nimic. Sunt 40 de ani si singura imbunatatire care s-a facut a fost sa ne aduca niste pietre, care dupa cum vedeti sunt si astazi“, povesteste Nicolae Hegyesi vicepresedintele de cartier al zonei Campus Universitar Medicinei si locatar al blocului de pe strada Ripensiei.
Din cauza faptului ca strada este inca neasfaltata, dar si pentru ca o parte din ea este inclinata spre imobil, accesul masinilor la capatul strazii este practic interzis. „Nimeni nu intra cu masini mari aici. Cand vin cei cu gunoiul noi trebuie sa luam tomberoanele sa le ducem pana la capatul strazii si abia atunci le putem goli. Doamne fereste de vreun incendiu mare, ca nu stiu daca cineva de la pompieri se risca sa intre pe aceasta strada“, mai spune Nicolae Hegyesi, completat de un alt vecin, Gheorghe Negreanu: „Eu i-am intrebat pe cei care se ocupa de gunoi de ce nu intra cu masini si mi-au raspuns ca daca se rastoarna ei nu vor plati masina lor. Adevarul e ca au dreptate, pentru ca eu cu masina mea mica nu pot trece peste acel damb“, spune si Gheorghe Negreanu.
Alte strazi s-au putut repara, strada Gladiolelor nu!
Problema este cunoscuta autoritatilor. Aproape in fiecare an pe holurile primariei, la biroul de reclamatii sau in audiente oficialii din administratie se trezesc cu Nicolae Hegyesi care reclama aceeasi problema: strada neasfaltata. „Am sperat prin 2002, cand au terminat 1 Decembrie, ca or s-o asfalteze, dar nicio sansa. De atunci, an de an, am facut reclamatii la Primarie. De fiecare data am primit acelasi raspuns: cand vor fi bani, se va face. Niciodata nu s-a intamplat acest lucru. In 2008 mi s-a spus ca strada va intra in reabilitare, insa eu nu vad nicio imbunatatire“. Ciudat este faptul ca celelalte strazi care sunt tot perpendiculare pe strada 1 Decembrie au fost asfaltate. Este cazul strazii Retezat si a strazii Satu Nou.
Pe hartie proiectul arata excelent, in realitate, nu s-a facut nimic
La ultima reclamatie facuta de Nicolae Hegyesi in septembrie 2010 la primarie, raspunsul oficialitatilor locale a fost unul extraordinar. Culita Chis, directorul Directiei tehnice, cel care le raspunde celor care stau pe strada respectiva, le explica oamenilor ca strada va arata ca-n filme: spatiul verde se va dubla, iar reteaua de canalizare va fi schimbata. „Prin proiectul de amenajare a strazii, reteaua de gaze naturale, aflata in zona verde nu va fi afectata, latimea zonei verzi se va mari (in medie se va dubla). Pentru respectarea pantelor transversale ale strazii ce urmeaza a se moderniza, bransamentele care alimenteaza cele trei scari ale blocului vor fi schimbate.
Solicitarea dumneavoastra referitoare la diferenta de nivel a strazii pe sectoarele mentionate va fi rezolvata odata cu intocmirea proiectului tehnic si a detaliilor de executie. Solutia tehnica va fi detaliata in cadrul Proiectului Tehnic. Va multumim pentru intelegere“, se arata in raspunsul datat 29.09.2010. In realitate insa niciun muncitor nu a venit acolo.
„Strada e in lista de prioritati“
Viceprimarul Sorin Grindeanu sustine ca strada va fi reabilitata complet. O data exacta, este insa imposibil de stabilit. “Cunosc problema locuitorilor de acolo. Este intrata pe investitii, e la faza de proiectare, trebuie sa se parcurga niste pasi. Nu se poate face cum vrea Grindeanu. Atata cat e pe buget, cand se termina proiectarea se va scoate la lictatie“, declara viceprimarul Timisoarei. Pana atunci insa, locuitorii mai au probabil de asteptat cativa ani buni… Ce mai conteaza cativa ani cand ai asteptat 40?
FOTO: Dariana Dragos