Doua cladiri sunt retrocedate, iar 7 sectii – in aer. Situatia Spitalul pentru Copii „Louis Turcanu” este critica, iar managerul unitatii medicale doreste sa atraga cele 8 milioane de euro necesare constructiei unei cladiri noi, in care sa poata muta toate sectiile spitalului. Pentru a reusi acest lucru a apelat la Fundatia Academica Culturala Timisoara ca sa demareze o campanie de strangere de semnaturi cu ajutorul carora sa poata cere guvernantilor banii de care are nevoie sa porneasca ridicarea noii cladiri.
„Vom amplasa corturi, vom mobiliza sute de voluntari care sa atraga cat mai multe semnaturi. Eu cred ca avem nevoie de 50.000 de semnaturi pentru a reusi sa obtinem fondurile necesare contruirii unei cladiri pentru Spitalul de Copii din Timisoara”, a precizat Coriolan Garboni, directorul Filarmonicii Timisoara si presedinte Fundatia Academica Culturala Timisoara.
Ovidiu Adam, managerul Spitalului Clinic de Copii „Louis Turcanu” din Timisoara a subliniat importanta functionarii intregului spital intr-o singura cladire. „Principalul scop al acestei campanii il reprezinta sensibilizarea populatiei la adresa situatiei in care se afla Spitalul de Copii. Unitatea medicala a fost vaduvita de doua corpuri de cladire, prin retrocedarea acestora catre fostii proprietari. Construirea unui corp nou, in care sa functioneze sectiile spitalului inseamna solutionarea functionabilitatii acestuia pentru ca va deveni din spital pavilionar, spital compact”, explica Ovidiu Adam.
Investitia se ridica la 8 milioane de euro, bani care reprezinta numai constructia unei noi cladiri, la care se adauga 6-7 milioane de euro pentru dotarea cu echipament, sustine managerul spitalului. Noua cladire va avea, potrivit proiectului depus la Primaria Timisoara, demisol, parter si 6 etaje.
„Nu va mai trebui sa scoti un copil de cateva luni dintr-o sectie si sa il treci liniile de tramvai, in mijlocul iernii, si sa-l duci in alta cladire pentru o radiografie numai ca sa-l aduci inapoi in peste cateva minute. Constructia noii cladiri va rezolva o mare parte a problemelor cu care se confrunta spitalul”, a spus si Sorin Grindeanu, viceprimarul Timisoarei. El a tinut sa precizeze ca-i invita pe toti membri de partid, indiferent de culoarea politica, sa se implice in aceasta campanie pentru a obtine fondurile de care Timisoara are atata nevoie.
„Dupa ce vom avea cele 50.000 de semnaturi ne putem duce cu ele sa le punem pe masa guvernantilor si sa cerem banii de care avem nevoie. Este momentul sa facem acest lucru pentru ca, in campanie electorala, nu-si permit sa refuze atatea semnaturi”, a subliniat Coriolan Garboni importanta reusitei campaniei.
Pana in acest moment, spitalul a reusit sa adune 20.000 de euro prin campania „Da un leu pentru copilul tau!”, initiata in primavara acestui an, campanie care si-a atins copul: sensibilizarea timisorenilor si demararea actiunii din aceasta toamna: strangerea de semnaturi pentru obtinerea fondurilor necesare investitiei.
In cele doua imobile retrocedate propietarilor functioneaza Clinica de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica, iar in cea de-a doua, laboratorul si Sectia de Pneumoftiziologie. Spitalul de copii a ajuns in instanta pentru cele doua cladiri, dar Ovidiu Adam sustine ca sunt sanse slabe sa castige spatiile. Anual, prin sectiile Spitalului de Copii Louis turcanu Timisoara trec aproape 20.000 de copii din intreaga tara.
La momentul lansarii campaniei de strangere de semnaturi au participat Ioan Coriolan Garboni – presedinte Fundatia Academica Culturala Timisoara, Eugen Dogariu – prefect, Sorin Grindeanu – viceprimar, dr. Ovidiu Adam – director Spitalul „Louis Turcanu”, dr. Andrei Gheorghe Zeno – director medical Spitalul de Copii „Louis Turcanu”, dr. Mihai Gafencu – purtator de cuvant Spitalul de Copii „Louis Turcanu”, dr. Ovidiu Branzan, dr. Victor Dumitrascu – director Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis, dr. Florin Barsasteanu – director medical Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timis, dr. Octavian Mazilu – director Spitalul Municipal Timisoara si altii.