TIMISOARA. Sezonul 57/58 al primei ligi a fost de departe cel mai echilibrat din istoria fotbalului romanesc. 5 echipe au fost despartite doar de un punct. Poli, sau Stiinta cum se numea ea atunci, a terminat la egalitate de puncte cu CCA, adica Steaua si Petrolul, dar prahovenii au castigat titlul la golaveraj. Progresul Bucuresti si Minerul Petrosani au venit la un punct in spatele trioului fruntas. Violetii aveau sa isi ia revansa in Cupa.
Revenind insa la campionat, Stiinta, cu prima generatie cu adevarat de aur din istoria clubului, putea realiza eventual. Avea nevoie de un egal si o voctorie in ultimele doua etape de campionat pentru a cuceri titlul. Succesul cu FC Brasov din ultima etapa, 1-0, a devenit inutil dupa ce banatenii pierdeau practic meciul cu trofeul pe masa in fata Progresului, 0-7!! Dar urma razbunarea…
Editia Cupei Romaniei din acel sezon s-a disputat la foc automat pe distanta a doar cateva luni. Stiinta si-a inceput aventura in competitia KO la Arad, unde a invins Metalul Resita cu 1-0 pe 6 aprilie. Tot pe Mures, banatenii invingeau in optimi Minerul Lupeni cu 3-0 pe 27 aprilie. In sferturi, Stiinta a jucat la Oradea cu Dinamo Cluj si s-a impus cu 2-1 pe 12 iunie, ca la sfarsitul lunii, pe 29, Stiinta sa treaca de Steagul rosu Brasov la Bucuresti, cu 3-2. Asadar banatenii s-au calificat pentru prima data in finala Cupei care avea sa se desfasoare pe 6 iulie pe stadionul 23 august. Adversar, chiar Progresul care cu putin timp in urma invingea Stiinta cu 7-0!
De aceasta data, in fata a peste 40.000 de spectatori, Stiinta intra in istoria fotbalului romanesc dupa o victorie cu 1-0. Petre Cadariu a marcat singurul gol al intalnirii in minutul 37. Din acea generatie de exceptie a facut parte si unul din golgheterii all-time al timisorenilor, Ion Ciosescu, dar si Iosif Lereter care apoi avea sa devina campion cu UTA.
Iata insa si echipa folosita de Dinca Schileru, tehnicianul care aducea prima Cupa in vitrina violetilor: Mircea Enachescu – Ion Zbarcea, Gheorghe Codreanu, Lucretiu Florescu, Petre Cojereanu, Cornel Tanase, Iosif Lereter, Petre Cadariu, Ion Ciosescu, Raul Mazare, Iuliu Boros.
Interesant este ca pana in acel sezon alte 4 echipe din Timisoara jucasera deja finale de Cupa, Ripensia, CAMT si CFR, insa doar prima dintre ele reusea sa castige pretiosul trofeu, de doua ori.