‘RETIM-ul e mereu de vina, dar n-a fost nici macar anuntat ca se organizeaza o petrecere’. Ce se intampla cu gunoaiele dupa sarbatorile de cartier la Timisoara si cum trebuie sa se faca, de fapt, curatenia

TIMISOARA. Muzica, mancare, bautura si multa voie buna. Toate sunt ingredientele serbarilor de cartier din Timisoara, insa la final in urma oamenilor raman si multe gunoaie, iar locuitorii din zonele in care se tin petrecerile isi arata indignarea ca acestea nu sunt ridicate.

CITESTE SI: ‘Primari cu care ne mandrim’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Cornel Grofsorean, avocatul ajuns primar la Timisoara. A infiintat un institut de cercetare unic in vestul Romaniei

RETIM se ocupa de curatenia din oras si ridica deseurile in zilele programate, insa cand e vorba de Zilele Cartierelor, situatia este cu totul alta. Nu putine au fost momentele in care dupa chermeze au fost lasate in urma peturi, ambalaje de carton sau alte deseuri, iar pe retelele de socializare au aparut imagini cu acestea, alaturi de care criticile la adresa RETIM curgeau rauri.

Societatea de salubrizare insa de foarte multe ori nu este anuntata ca se organizeaza astfel de evenimente, iar comerciantii evita sa intocmeasca, asa cum cere legea, contracte cu RETIM.

E foarte simplu. Oamenii nu au ce sa faca. Cei care organizeaza petrecerile de cartier ar trebui sa anunte prin Primarie, sau ei direct RETIM-ul, sa faca un contract cu RETIM-ul. De exemplu, cei de la organizatorii unui festival ne-au contactat, au comandat un numar de pubele, am facut un contract si le-am trimis pubelele sa adune gunoiul in ele. Asta trebuie sa faca orice festival, orice chermeza sau orice se mai organizeaza. In plus de asta, cand sunt tarabe la care se vinde mancare, bautura, etc, si cei cu tarabele ar trebui indemnati sa isi faca pubela lor. De exemplu, cand este Piata de Craciun in Piata Victoriei in fiecare iarna, Primaria vine si ne cere un numar de pubele pe care le amplasam in diferite puncte cheie din Piata, iar comerciantii care au chioscuri sau tarabe vin fiecare si fac cate o comanda pentru pubela de 80 de litri sau 120 de litri in care pot sa arunce dupa gunoiul generat de ei. Noi ca sa stim, sa fim proactivi, trebuie sa fim anuntati ca se organizeaza o petrecere, ca o sa vina X, Y sau Z sa comande pubele. Noi ii asteptam, facem contracte cu ei, le dam pubelele, ori punem pubele generale pe locurile special amenajate si stim de ele, ca exista, dupa care venim sa colectam. Altfel, reclama lumea ca nu e curat, vine Primaria si ne cearta ca nu am pus pubele, mergem si curatam, dar prea tarziu„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro, Catalin Olteanu, director RETIM.

Directorul recunoaste ca mai multi timisoreni s-au plans la RETIM dupa ce in urma chefurilor de cartier a ramas multa mizerie.

Am primit din ce stiu eu doua plangeri de la persoane independente si cel putin 6 de la administratori de bloc pentru ca, in lipsa altor pubele, cei care au fost la chermeza au umplut pubelele de la blocurile din vecinatate„, a spus Catalin Olteanu, directorul RETIM, pentru opiniatimisoarei.ro.

Primaria, prin Casa de Cultura, este cea care organizeaza serbarile de Zielele Cartierelor, insa spune ca treaba este impartita cand vine vorba de anuntat salubrizarea.

Consiliul de Cartier face adresele catre RETIM. Oamenii din Primarie se pun de acord cu cei de la Casa de Cultura si Consiliul de cartier. Noi obtinem avizele. De multe ori se ofera cei de la cartiere. Depinde de la caz la caz„, au precizat reprezentantii primariei pentru opiniatimisoarei.ro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Deci:
    1) Manifestarile sunt organizate fara avizul primariei, si atuni primaria e de vina ca permite asa ceva fara aviz.
    2) Manifestarile au avizul primariei dar in aviz nu se prevede obligatia ca organizatorii sa aiba contract cu Retim sau sa curete chiar ei dupa eveniment, deci tot primaria e de vina.
    3) Manifestarile au avizul primariei, e prevazuta clauza de curatenie dupa eveniment, dar organizatorii nu au respectat-o, si atunci ei sunt de vina.
    4) Manifestarile au avizul primariei, e prevazuta clauza de curatenie dupa eveniment, s-a facut contract cu RETIM dara cestia nu si-au facut treaba corespunzator.
    Care e situatia concret?

    Imi amintesc „Festivalul Berii” la Stadion, dupa eveniment in decurs de o ora totul era luna si bec, la fel si cand „Festivalul Berii” a fost in Piata Unirii. Dar atunci aveam alt primar, despre care unii spun ca „nu facea nimic”. Acum avem unul activ, dar e prea ocupat cu vaporasele.