Pelicule din Europa Centrala si de Est, dar si din Statele Unite, prezentate intr-un festival de film la Timisoara

TIMISOARA. Cinci zile de proiectii in diferite spatii cu pelicule reunite in sase sectiuni. Asa se poate rezuma editia din acest an a Festivalului de film central-european de la Timisoara.

CITESTE SI: Au speriat etilotestul. Surpriza pentru politistii care au tras pe dreapta niste soferi in Timisoara si in judet 

Evenimentul se va desfasura intre 29 august si 2 septembrie tema din acest an fiind „Uniri/Despartiri”.

Pe langa sensul istoric, tema are si puternice incursiuni creative, sociale, emotionale. Astfel, uniri pot fi intalnirile dintre regizori si actori in plasmuirea unui film apreciat de critici si public. Sau mai pot fi si conexiunile dintre ecran si spectatori prin filme-metafore ale lumii in care traim. In contextul Timisoara Capitala Culturala Europeana, uniri poate face referire atat la viitoarele capitale culturale, cat si la fostele, prin intrepatrunderea ideilor artistice ale tarilor respective„, tranmis organizatorii evenimentului.

Festivalul din acest an va avea sase sectiuni: Competitie, Panorama, Capitale Culturale Europene, Filme Studentesti, Centenar si NO KID/DING!. Cei care vor sa vizioneze productiile prezentate o pot face in Aula Magna a Universitatii de Vest Timisoara, cele din Panorama vor alatura Gradina de Vara/ Sala Capitol de Parcul Regina Maria (Parcul Poporului), iar celelalte categorii se vor regasi in spatii precum Casa Artelor sau Carturesti Mercy.

In sectiunea de competitie vor intra 8 filme din tar central, sud-est europene si nu numai, iar in cea panoramica vor putea fi vizionate 6 productii din tari din nordul Europei, dar si din Statele Unite ale Americii. In sectiunea de filme studentesti vor fi prezentate pelicule realizate de studenti din Romania, Croatia, Bulgaria si Serbia.

CITESTE SI: Castel cu pod de lanturi, complex de tobogane, ateliere in tunel, tonete cu bunatati. Se modernizeaza Parcul Copiilor din Timisoara 

Juriul din acest an este format din regizorul si scenaristul Laurentiu Damian, scriitorul Marian Sorin Radulescu si actrita Ioana Iacob, cea care in urma cu o luna a castigat alaturi de colegii din distributie marele premiu al festivalului de la Karlovy Vary pentru pelicula „Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari”.

Pe langa proiectiile de film, in cadrul evenimentului vor mai avea loc expozitii, lansari de carte sau concerte. De pilda, festivalul va debuta in 29 august cu un cineconcert in Piata Unirii, combinatie de filme de razboi din Arhiva Nationala de Filme digitalizate pentru patrimoniul european si coloana sonora special creata pentru ele de Implant pentru Refuz.

Intrarea la evenimentele din cadrul festivalului este libera.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.