1 milion de porci sanatosi tun in Timis, sub amenintarea pestei africane. Anuntul medicilor veterinari la Timisoara

TIMIS. Pesta porcina africana nu a ajuns si in judetul Timis. Medicii veterinari monitorizeaza in permanenta fermele din judet si le cer celor care cresc porci sa anunte Directia Sanitar Veterinara la cel mai mic semn ca un animal ar fi bolnav.

CITESTE SI: O noua tabara pentru copii se va amenaja intr-o zona de poveste din Timis 

Medicii veterinari din Timis au facut controale in tot judetul si pana in acest moment nu au descoperit niciunde boala care a ucis zeci de mii de porcine in mai multe judete din tara. Directia Sanitar Veterinara are 70 de medici in cele 85 de circumscriptii ale judetului acoperind astfel intregul teritoriu.

Pana in prezent nu am avut cazuri de boala sau suspiciuni de pesta porcina africana, deci judetul este liber de boala, este in zona alba a hartii, nu se gaseste nici in zona 3, nici in zona 1… Am facut niste intalniri in coordonarea Prefecturii in cadrul Centrului Local de Control al Bolilor, cu institutiile implicate. Am stabilit cerintele pentru fiecare institutie in parte. DSVSA Timis a pregatit resursa umana avem specialistii pregatiti pentru interventia in diferite focare de boala. De asemenea am asigurat logistica necesara in focarele de boala.Am facut o serie de informari publice despre aparitia si evolutia acestei boli, inclusiv in mediul rural prin afise, pliante. Am facut o serie de instruiri cu medicii veterinari, atat cei oficiali din cadrul DSVSA, cat si cu cei cat si cu medicii de libera practica din judet, medicii privati din toate circumscriptiile judetene. Am avut intalniri si discutii cu vanatorii, cu responsabilii fondurilor de vanatoare, de asemenea cu fermierii, marii crescatori de porci din judet. Am avut intalniri repetate, suntem in permanent contact cu dansii, oricand etse nevoie comunicam, ne deplasam in zona fermelor lor sa vedem despre ce e vorba„, a declarat Adrian Popa, directorul Directiei Sanitar Veterinare si Siguranta Alimentelor Timis.

CITESTE SI: O luna fara vinovati. Un nou protest anuntat la Timisoara 

In cazul in care crescatorii de porci observa ca animalele nu au pofta de mancare si stau mai abatute, sa anunte urgent Directia Sanitar Veterinara, acestea fiind doua dintre semnele bolii.

Ar fi mai multe recomandari. Pe scurt, in primul rand cel mai important este sa isi tina animalele inchise in gospodarii, sa nu lase porcii domestici sa manance sau sa umble pe camp, prin gradini, sau mai grav prin zonele de paduri. Cei care sunt vanatori, sa nu aduca din padure furaje, iarba, lucerna sau produse necontrolate de la animale vanate, de la mistreti. Vreau sa va spun ca toti mistretii care se vaneaza obligatoriu sunt supusi probelor la Directiile Sanitare Veterinare, probelor pentru trichina, pesta porcina africana si pesta porcina clasica, si abia apoi carnea poate sa fie data in consum. De asemenea sa nu cumpere animale, furaje sau diverse obiecte destinate cresterii animalelor la negru, din zone necontrolate, de ocazie. Sa se fereasca de chilipiruri pentru ca riscul de a introduce boala este in aceasta zona. De asemenea este foarte important sa nu permita accesul persoanelor straine, animalelor straine, pisici, caini, in zona in care se cresc animalele, si pe cat posibil, si aici e improtant si concursul primariilor, sa se faca deratizari repetate in localitati, dezinsectii, pentru reducerea cat mai mult a numarului de rozatoare si a insectelor care pot sa transporte boala dintr-un eventual focar de boala intr-o zona libera„, a declarat Adrian Popa, directorul Directiei Sanitar Veterinare si Siguranta Alimentelor Timis.

In Timis sunt inregistrati aproximativ 1 milion de porci.

Pesta porcina africana a fost depistata pana acum in 6 judete: Tulcea, Galati, Constanta, Ialomita, Braila si Bihor. Din fermele unor companii care se ocupa cu vanzarea carnii de porc au fost ucisi peste 70.000 de porci. Pesta porcina africana a fost descoperita si in 166 de localitati in gospodariile oamenilor. Aici au fost gasiti 903 porci morti si alti 5597 au fost ucisi.

De asemenea, in 115 localitati din cele 6 judete au fost ucisi preventiv 44250 de porci.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mulțumim din inimă celor mai iubiți flausati ai poporului,drac.nea,dancila, dă.aia și toată gloata corupto- bolșevică pt.marile victorii socialiste! Bravos,infractori pesedebeeee!!!