Legea impotriva ambroziei, care prevede amenzi si de 20.000 de lei, nu se aplica. Specialistii din Timisoara cucerita de temuta planta: Alergicii pot ajunge la astm

TIMISOARA. Imparatia ambroziei se pare ca va dainui inca o buna bucata de vreme si asta cu toate ca exista o lege nationala care ar trebui sa rupa buzunarele proprietarilor de terenuri pe care cresc nestingherite adevarate plantatii alergene.

CITESTE SI: Centura Mica ce ocoleste Timisoara, tot mai lunga. Noi segmente de drum preluate de CJT si programate pentru asfaltare 

Exista comisii de specialisti care analizeaza situatia si autoritati care tin evidenta locurilor cu ambrozie din oras si judet si totusi nimeni nu poate face mare lucru.

Asta pentru ca, desi Legea 62/2018, dezbatuta ani de zile si amanata, a fost promulgata intr-un final la inceputul lunii martie. Conform textului legislativ, ‘proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole au obligatia sa desfasoare lucrari de prevenire, combatere si distrugere a buruienii ambrozia, denumita stiintific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalarii si raspandirii vegetatiei adventive invazive si eliminarea ei în cazul prezentei pe terenurile intravilane sau extravilane.’

Astfel, potrivit legii aflate in vigoare, toti prorietarii de terenuri trebuie sa isi curete parcelele de ambrozie inainte ca planta sa infloreasca, la finele lunii iunie, si sa se se ingrijeasca de parcele astfel incat temuta planta sa nu mai creasca. Pentru cei care nu se conformeaza, legea prevede amenzi ce pot ajunge chiar si la 20.000 de lei.

Legea care nu se aplica pentru ca are un mare minus

Imediat dupa promulgarea legii, s-au intrunit, la Timisoara si in tara, comisii de specialisti de la Garda de Mediu, Directia de Sanatate Publica, Directia Agricola si reprezentanti ai primariilor. Au discutat, au stabilit ce au de facut si de atunci… asteapta sa afle cum aplica mareata lege.

Conform Articolului 6 din Legea 62/2018, normele de aplicare trebuiau elaborate de ministerele implicate in termen de 90 de zile de la promulgare. Pe 9 septembrie se va implini jumatate de an de la promulgarea legii, iar normele de aplicare pur si simplu n-au fost facute.

‘De cand a aparut legea 62/2018, la nivel de judet Timis, din ordin de prefect, s-a constrituit comisia din care fac parte DSP, Directia Agricola, Garda de Mediu si cate un reprezentant ale fiecarei UAT, adica primaria. Aceasta comisie functioneaza, s-a intrunit. Acum, normele metodologice de aplicare a legii 62 inca nu au aparut, asa ca momentan nu se pot aplica amenzi, in schimb s-au luat masuri. Ori de cate ori s-a identificat un teren cu ambrozie s-au dat masuri in sarcina UAT-ului sa identifice proprietarul de teren, si sa dispuna curatarea acestuia pentru ca stim si noi ca e o problema mai mult de sanatate publica decat de mediu insa omul este important. Nu putem face mai mult decat atat momentan’, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Alina Caluseriu, comisar sef al Garzii de Mediu Timis.

La Garda de Mediu au ajuns pana acum 10 sesizari pe legea nationala impotriva ambroziei, multe privind terenuri din Timisoara si din localitati precum Sanmihaiu Roman, Dumbravita, Giroc dar si portiuni aflate de-a lungul canalului Bega.

Cum nu exista alte directive, sesizarile sunt indreptate spre Politia Locala Timisoara. Agentii verifica terenurile si patruleaza pentru a descoperi altele. O Hotarare de Consiliu Local le permite sa someze si intr-un final sa-i amendeze pe oamenii care nu isi curata terenurile de buruieni, implicit si de ambrozie. Sanctiunile pot ajunge la 2.500 de lei, mult sub cele prevazute de Legea 62. Chiar si asa, politistii locali au strans 133.000 de lei din amenzi aplicate pe aceasta linie. Mai mult, o parte dintre cei care au sfidat legea s-au ales cu impozite marite.

Alergicii risca, in timp, afectiuni severe

In Timisoara, ambrozia creste in voie in special in partea de sud a orasului. Zone precum Buziasului, Girocului si Sagului sunt un cosmar pentru cei care au dezvoltat alergie la polenul de ambrozie. Si sunt tot mai multi.

‘Cantitatea de polen de ambrozie este foarte mare, iar primul lucru care s-ar putea face ar fi sa se monitorizeze calitatea aerului in sistem occidental, actual. Sa se masoare atat concentratia de polen, cat si poluantii din aer. Un astfel de sistem ne-ar aduce la standarde europene si am putea sa aflam pana la urma de ce este atata alergie. Totusi, tot al treilea sau al patrulea alergic sa fie la ambrozie inseamna foarte mult, avand in vedere ca sunt mai mult de 18 alergeni in zona noastra. In aceasta perioada eu vad aproape exclusiv pacienti alergici la ambrozie. Stau si peste program, vin mai repede ca sa ii pot vedea pe toti. Pacientii imi spun ca mai stiu inca pe altii care au alergie’, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro prof. dr. Carmen Bunu, specialist alergolog.

Alarmant este ca pe langa rinita, stranuturi, ochi umflati si o stare generala de oboseala, alergia poate duce si la complicatii.

‘Expunerea prelungita la acest polen poate duce la astm. Cam dupa 5 ani de sensibilizare apar si manifestarile de astm in aceasta perioada’, a mai spus Carmen Bunu.

In timp ce autoritatile asteapta normele de aplicare a legii, medicii lucreaza la foc continuu, iar expertii incearca sa dezvolte un vaccin care ar putea pune capat alergiei, in laboratoarele Oncogen din Timisoara. Visul celor chinuiti de alergia la ambrozie ar putea deveni realitate abia in 2025.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In Giroc e jale… zeci de terenuri cu ambrozie mare cat casa.