Cripta Domului Catolic din Timisoara isi dezvaluie secretele. Va fi deschisa turistilor odata cu reabilitarea celei mai frumoase cladiri baroc din oras. Foto

TIMISOARA. Domul Catolic din Timisoara este in plin proces de reabilitare, unul care va dura aproape doi ani de zile si la finele caruia catedrala va avea o fata noua, nu doar pe exterior cat si pe interior, dar si in subteran.

CITESTE SI: Nesimtirea nu cunoaste limita, la Timisoara. Sute de masini parcate pe strazile pietonale din centrul istoric 

Aici se afla cripta Catedralei Sfantul Gheorghe, cea in care isi dorm somnul de veci 40 de membri ai clerului romano catolic din Timisoara. Aici au fost inmormantati de-a lungul anilor Mathias Ferch, Francis Blaskovics, Joseph Grosz, Joannes Kramp sau primul episcop romano-catolic al Timisoarei, Augustin Pacha.

O data la 100 de ani osemintele sunt scoase din aceasta cripta si duse intr-un anumit loc pentru ca aici sa isi doarma somnul de veci si alti prelati. Ultima actiune de acest gen a fost facuta in jurul anului 1925„, a declarat Nicolae Laus, directorul Cancelariei Episcopale.

Cripta urmeaza sa fie si ea reabilitata, iar odata cu finalizarea lucrarilor de la Domul Catolic, sa poata fi vizitata de turisti.

Se va restaura cripta. Este impresionanta. Nu se simte ca in alte monumente mirosul de igrasie deoarece cei care au construit acest edificiu au gandit niste sisteme de aerisire foarte inteligente. Intra-adevar apa patrunde pentru ca suntem pe mlastina in Timisoara, deci sunt anumite infiltratii si cu siguranta se va interveni si acolo cu tencuieli de asanare, dar nu este o zona extraordinar de afectata. Peretii sunt in stare buna. Se va reveni la pardoseala initiala, din caramida. Acum 20-30 de ani s-a turnat o sapa peste pardoseala de caramida si se va reveni la ceea ce trebuie. Toate pietrele tombale care sunt acolo vor fi restaurare si ele, dar vor fi restaurate in situ, deci nu vor fi desfacute. Vor fi doar curatate si scrisul va fi refacut. In cripta va fi refacut tot ce inseamna sistem de lumina. Partea de trepte de acces va fi si ea integral refacuta si bineinteles usa care este acolo„, a declarat Karina Cistelecan, manager al proiectului de reabilitare a Domului Catolic.

Lucrarile la lacasul de cult din Piata Unirii sunt insa mult mai ample si pentru fiecare dintre acestea au fost adusi oameni atestati de Ministerul Culturii.

Primele lucrari au fost deja facute. O parte dintre statuile de lemn au fost date jos de unde se aflau si a inceput de asemenea si demontarea bancilor pe care stau credinciosii in timpul slujbelor. Icoanele vor fi si ele luate de la locul lor si vor fi depozitate in incaperile laterale ale catedralei, unde urmeaza sa fie reabilitate.

Dupa ce aceste elemente vor fi indepartate, vor intra muncitorii care vor scoate piatra de pardoseala. Bucatile de piatra care vor sunt inca folosibile vor fi restaurate si vor fi repuse in pavaj, insa cele ce nu mai pot fi recuperate vor fi inlocuite. Inainte ca noua pardoseala sa fie instalata, sub aceasta va fi introdus si un sistem de incalzire. Urmeaza de asemenea sa fie reabilitat intregul sistem electric al catedralei si vor fi refacute si cele 17 vitralii.

In interiorul catedralei urmeaza sa fie instalat si un sistem nou.

Este foarte important sa avem o idee vizavi de fluxurile de vizitatori in Domul Catolic. Vom achizitiona un sistem foarte performant cu ajutorul caruia vom putea efectua rapoarte lunare, saptamanale, privind numarul de vizitatori. Dupa cum stiti e un proiect finantat in cadrul POR si el va fi finalizat dupa finalizarea lucrarilor timp de 5 ani si este foarte important de la an la an din punctul de reper din care am pornit in fiecare an cu cati vizitatori vom creste. In jur de 19.000 de vizitatori pe an avem acum, dar e o estimare. Cred ca sunt mult mai multi si cand se vor termina lucrarile, numarul va creste„, a declarat Karina Cistelecan, managerul de proiect.

In exteriorul cladirii urmeaza sa fie refacute fatadele si acoperisul, atat partea de tabla cat si cea de tigla, aleile din jurul Catedralei, gardul imprejmuitor, dar si spatiul verde.

Lucrarile de reabilitare a Domului Catolic de la Timisoara vor dura doi ani si se ridica la 21.316.962 lei. Catedrala a fost inchisa odata cu inceperea lucrarilor de reabilitare, iar slujbele religioase se vor desfasura in celelate biserici romano-catolice din oras.

Constructia Domului romano – catolic din Piata Unirii din Timisoara a inceput in anul 1736 si s-a incheiat in 1774. Acesta este cel mai important monument baroc din Banat in care slujbele se tin in limbile romana, maghiara si germana. Datorita acusticii deosebite, aici au loc concerte de orga sau de muzica sacra. Orga a fost construita in atelierele Wegenstein din Timisoara.

In timpul razboiului ruso-austro-turc, intre anii 1788 – 1791, Domul a fost depozit militar si a servit si ca depozit de sare.

In anul 1849, in timpul asediului din razboiul dintre tanara Republica Maghiara si Monarhia Austriaca, un proiectil a lovit acoperisul domului, perforand bolta. in acel moment, biserica era plina de refugiati civili, insa nu a existat nicio victima, fapt considerat la acea vreme o minune cereasca.

Pentru prima data s-a slujit in Dom in anul 1754, desi cladirea era inca destul de departe de faza finala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.