Vom avea un nou muzeu langa Timisoara. Bani europeni pentru situl arheologic de la Parta

TIMISOARA. Se va primi finantare europeana pentru punerea in valoare a sitului arheologic de la Parta si tot acolo, la doar cativa kilometri de Timisoara, va fi deschis si un muzeu.

CITESTE SI: Frumusetile judetului Timis, promovate pe Aeroportul Timisoara 

Este vorba de un proiect de 660.000 de euro.

Judetul Timis a fost selectat sa implementeze proiectul „Valorificarea potentialului siturilor arheologice Parta si Majdan pentru stimularea turismului in zona transfrontaliera Banat”), in parteneriat cu Muzeul National al Banatului si Municipalitatea Novi Knezevac, Serbia.

Suntem in linie dreapta cu un nou proiect menit a dezvolta turismul in judetul nostru. Profitam din plin de fondurile europene si investim bani pe toate domeniile importante ale comunitatii noastre. Acum vorbim de turism, un sector ignorat pana de curand, dar cu potential enorm. Avem ce oferi turistilor, dar multe dintre aceste obiective trebuie sa le punem la punct. Am facut deja pasi mari. Putem aminti aici de eforturile depuse in Margina, prin crearea unui brand turistic in zona sau de reabilitarea si transformarea in spatiu muzeal a Conacului Mocioni din Foeni”, a declarat presedintele CJ Timis, Calin Dobra.

CITESTE SI: Intre fotografii spectacol si productie, rapita se imputineaza in Timis. Agricultorii, speriati de seceta. Foto si video

Consiliul Judetean, in calitate de lider de proiect, va realiza o pagina web privind investitia, cat si materiale informative si de promovare. Muzeul National al Banatului, aflat in subordinea CJ Timis, va contracta proiectarea si executia punctului muzeal de la Parta. Municipalitatea Novi Knezevac va realiza materialele promotionale pentru partea sarba si o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontaliera. In plus, acestia vor contracta serviciile de intocmire a documentatiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan (Serbia), precum si lucrarile de reconstructie a fundatiei bisericii de secol XIII.

Noile puncte de interes arheologic vor fi incluse intr-un produs turistic transfrontalier care va include si o harta cu trasee ciclistice, produs ce va fi promovat la targuri si catre agentiile de turism.

Sanctuarul de la Parta face parte dintr-un sit arheologic mai amplu. Acesta s-a aflat in mijlocul unei asezari stravechi cu locuinte, unele dintre ele cu etaj. Asezarea dateaza de aproximativ 7.000 de ani, din neoliticul mijlociu. Numai sanctuarul are trei faze, dar asezarea in sine este o asezare cu sant de aparare cu locuinte, stradute, case cu etaj, o viata extrem de dinamica.

O replica a acestui sanctuar se afla la Muzeul National al Banatului din Timisoara si poate fi vizitata la cerere.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.