Redeschiderea navigatiei pe Bega catre Serbia, intr-o noua etapa. Pregatiri intense pe canal, langa Timisoara. Foto

TIMISOARA. Forfota mare pe canalul Bega, la nodul hidrotehnic de la Sanmihai in aceste zile. Porneste o noua etapa din proiectul pe bani europeni care urmareste redeschiderea navigatiei pe Bega.

CITESTE SI: Vestea cea atat de asteptata intr-un loc de poveste din Banat. Ce se va intampla in cea mai veche gara din Romania 

Prima faza a lucrarilor a fost incheiata deja in urma cu cateva luni cand a fost scos din apa a batranului stavilar de la Sanmihaiu Roman, iar acum reprezentantii de la Apele Banat dau unda verde celei mai importante operatiuni.

Se organizeaza santierul la nodul de la Sanmihaiu Roman. 1 iunie e termenul de pornire a lucrarii. In paralel, am dat drumul la partea de organizare, de aprovizionare cu materiale, ca sa castigam timp. S-a finalizat deja licitatia si s-a adjudecat contractul pentru achizitionarea draga refulanta si 2 barje pe care se va pune noroiul ce va fi scos din Bega si va fi transportat la locul de depozitare„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Titu Bojin, directorul Administratiei Bazinale de Apa Banat.

Seful de la Ape a explicat si ce lucrari se vor executa in urmatoarele luni la nodul hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman.

Barajul se schimba, se schimba ecluzele pentru tranzitarea barajului, se repara cantonul cu tot ceea ce inseamna partea de constructii, se reamenajeaza insula de dinainte de baraj, care va deveni un obiectiv turistic„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Titu Bojin.

Firma care a castigat proiectul face deopotriva proiectarea si executia lucrarii de la Sanmihaiu Roman. Proiectul ‘Repararea infrastructurii de navigatie a Canalului Bega’ are o valoare de 13,85 milioane euro, din care 11,77 milioane euro sunt bani de la Uniunea Europeana prin programul IPA, care se impart in doua. Jumatate revin partii romane, iar cealalta partii sarbe. Pe langa acesti bani, 917.000 euro inseamna cofinantare de la bugetul national si 141.000 euro contributia ABA Banat si Consiliul Judetean Timis.

Lucrarea de la nodul hidrotehnic trebuie sa fie gata pana in august 2021.

Canalul Bega are 114,5 km portiune navigabila, 44,5 km sunt pe teritoriul Romaniei, iar restul de 70 de km pe teritoriul sarbesc.

Anul viitor, in locul in care Bega iese din tara, va fi amenajat si un nou punct de trecere a frontierei cu Serbia. Demersurile au fost deja facute, iar infrastructura va fi functionala in momentul in care va fi reluata navigatia si astfel, prin sistemul de canale din Serbia, Timisoara va fi iarasi legata de Dunare si mai apoi de Marea Nordului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bega va avea legatura cu ‘Marea Nordului”? legatura spirituala, sau cum?

    • Uite asa : Amsterdam, Cologne,Rudesheim, Miltenberg, Wurzburg, Bamberg, Nuremberg, Regensburg, Passau, Melk, Viena, Bratislava, Budapesta, Timisoara. Pe apa este cam asa canal Amsterdam-Rin, Rin, canal Rin-Main-Dunare, Dunare, Tisa, Bega. Deci inainte sa dam cu parul nu strica sa ne informam un pic !

  2. Marea Nordului”? Probabil, prin celebra fraza: „Enterprise! Engage!”

  3. 1. M-ar fi bucurat ca sa aflu (de la cei competenti) cateva cuvinte despre ce si cum se va transporta pe Dunarea in sus si in jos. Barje, tonaj, pescaj, si stie dracu inca ce.
    2. Partea frumoasa poate fi cea turistica, dar vaporetto-urile din Timisoara au fost gandite la scara „Dunare in sus-jos” de Belgrad (a se vedea de exemplu, la Budapesta, zecile de vapoare de turistice vin din nord; vapoare hotel, care nu ar putea intra/ nu se vor putea apropia de Bega).

    • Erata: .. NU au fost … (nu puteau fi …

  4. Ca vechi timisorean va marturisesc ca am invata sa inot in Bega anilor 40-50.Pe atunci curentul apei era de asa natura ca nu puteai innota transversal depe un mal pe altul. Numai spun impotriva acestuia.Dar mai era o problema : in fiecare an se despotmoliza canalul cu niste dragline speciale Si din cauza asta nici nu crestea vegetatia pe fundul canalului.Ma refer la papura si trestie,Eu ma mir ca cei dela vaporasele actuale nu se plang cat de greu se deplaseaza pe Bega si ce greutati-. au sa intoarca la capetele de curse.Ca hidrolog de meserie le stau la dispozitie celor interesati cu alte sfaturi utile in acest domeniu.Pana atuncu sper sa apuc si eu macar o cursa spre Belgrad. Succes !!!