Mozaicul lasat mostenire orasului pe zidul UVT. Stefan Szonyi, primul cetatean de onoare propus de Universitatea de Vest din Timisoara

TIMISOARA. La aniversarea a 75 de ani de existenta Universitatea de Vest din Timisoara cinsteste personalitatile care au facut cinste institutiei si orasului de-a lungul anilor.

CITESTE SI: Moment emotionant la Timisoara. Gala absolventilor, un adevarat spectacol in Piata Victoriei. Foto si video 

Prima personalitate onorata de UVT este pictorul Stefan Szonyi, omul care a realizat mozaicul de pe peretele institutiei dinspre bulevardul Vasile Parvan.

Pictorul nascut in 1913 la Banloc a fost declarat post-mortem cetatean de onoare al Timisoarei in cadrul unei ceremonii care a avut loc in holul mare al institutiei.

La eveniment au participat rectorul Universitatii de Vest, Marilen Pirtea, primarul Nicolae Robu, dar si una dintre fiicele artistului, Anca Szonyi.

Mi se pare important. E o recunoastere unanima a acestui om, care a fost un mare artist si care a reprezentat mult atat pentru istoria artei romanesti, cat si pentru Timisoara, unde a fost extrem de activ si apreciat, unde a avut o mare influenta in perioada interbelica… Habar nu am cum lucra. eu l-am prins putin timp, aveam 9 ani cand a murit, si ce stiu despre el stiu mai mult din imagini familiale, fotografii, lucruri lasate in atelier, si niste flash-uri pe care le am de cand eram pustoaica si ma duceam la el in atelier. Mai mazgaleam pe undeva, el imi dadea alte pensule, ca nu cumva sa i le stric pe ale lui. Eu am vrut neaparat sa fac tot ce pot ca fiica a lui, sa readuc numele si memoria lui in lumina, iar fiecare judeca cum doreste in functie de opera lui, de cartile care au aparut despre el, diverse marturii facute de oameni de cultura si arta, atat din Timisoara, cat si din tara… Acordarea titlului e ceva foarte frumos si oarecum magic. Am fost impresionata. Multumesc municipiului Timisoara si celor care au decis ca acest titlu sa ii fie acordat„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Anca Szonyi, fiica pictorului.

Pictorul Stefan Szonyi este prima personalitate propusa de UVT pentru titlul de cetatean de onoare al orasului, iar rectorul institutiei spune ca vor mai urma si alte propuneri.

Pentru Universitatea de Vest din Timisoara inseamna o recunoastere a unuia dintre stalpii de baza ai acestei cladiri, dar si a acestei entitati Universitatea de Vest din Timisoara. Acest mozaic care reprezinta de fapt un brand de imagine al Universitatii noastre, care strabate toata lumea, a fost evident un element de atractie si de interes atat pentru studenti, cat si pentru toti cetatenii din Timisoara. De aceea, domnul Stefan Szonyi, o mare personalitate, autorul acestui mozaic, trebuie sa fie recompensat cu elogiile si recunoasterea pe care o merita. De aceea, Universitatea de Vest din Timisoara a facut demersurile spre Primaria Municipiului Timisoara de a i se acorda acest titlu de cetatean de onoare, care este primul cetatean de onoare propus de Universitatea de Vest din Timisoara dintr-un lung sir, speram noi, care va continua. Mai avem si alte propuneri in lucru. Prefer sa pastram misterul pe aceasta tema. In curand vom face un anunt pentru ca discutam despre persoane aflate in viata” a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

O pacheta cu chipul pictorului urmeaza sa fie pusa la Universitatea de Vest, iar panouri cu fotografii ale operei acestuia si cu marturii ale unor personalitati culturale vor putea fi vazute in holul mare al institutiei in urmatoarea perioada.

Ne straduim sa onoram activitatea proeminenta a unor mari personalitati din toate domeniile care au avut legatura cu municipiul Timisoara. Stefan Szonyi este un mare artist care a contribuit la cresterea prestigiului orasului nostru, care a lasat urme serioase ce vor dainui in orasul nostru. Este suficient sa mentionez celebrul mozaic de pe peretele principal ca vizibilitate din principalul corp de cladire al Universitatii de Vest si fac lucrurile intelese pentru oricine. A fost o bucurie sa putem aduce acest omagiu marii personalitati care a fost Stefan Szonyi, din pacate, doar post mortem„, a declarat primarul Timisoarei, Nicolae Robu.

Stefan Szonyi s-a nascut in 26 iulie 1913 in localitatea timiseana Banloc, si de mic copil a fost acceptat intr-un grup de artisti mai varstnici care aveau obiceiul sa se reuneasca la Lugoj in spiritul Scoala de la Barbizon. La 15 ani lucra alaturi de Virgil Simonescu la executarea picturilor murale ale bisericii din Lugoj, iar la 19 ani avea prima sa expozitie personala.


In 1934 devine student al Scolii de Belle Arte din Timisoara. Din 1938 incepe studiile in Franta, mai intai la École nationale supérieure des beaux-arts din Paris, apoi urmeaza cursuri la Academia Ranson unde intalneste numeroase personalitati si diverse curente culturale.

In 1939 se intoarce in tara, iar intre 1940 si 1942 realizeaza pictura monumentala din sala festiva a Scolii orasenesti de meserii din Timisoara, ce fusese inaugurata in 1900. Fresca are 15 metri lungime si patru metri latime si a fost restaurata in anii ’80 de pictorul V. Tigu.

In perioada comunista, Stefan Szönyi a devenit un militant reprezentativ al realismului socialist, creand lucrari ca „Plutasii de pe Bistrita”, „Ecaterina Varga”, „Aratul greu”, „Moartea partizanului”, „Lumina peste uzina”, „Bobalna”, „Sudorul” sau „Tipografie ilegala”.

Printr-un decret din 13 ianuarie 1964, al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romane, pictorului
Stefan Szönyi i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Artei din Republica Populara Romana „pentru merite deosebite in activitatea desfasurata in domeniul teatrului, muzicii si artelor plastice”.

In anul 1966, Stefan Szonyi creeaza faimosul mozaic de pe peretele Universitatii de Vest din Timisoara. Aceasta a fost ultima mare creatie a artistului, care urma sa se stinga un an mai tarziu, rapus de cancer.

Stefan Szony are si o strada care ii poarta numele in Timisoara. Aceasta are putin peste 250 de metri si se afla in cartierul Calea Buziasului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.