Actiunea de suflet care aduce sanatatea mai aproape de oameni. Zeci de medici din Timisoara, in caravana in creierii muntilor, in sate izolate

TIMISOARA. Vegheaza deopotriva la capataiul bolnavilor din spitalele in care activeaza, dar si la sanatatea unor oameni care traiesc departe de orase si vad foarte rar un doctor.

CITESTE SI: Mobilizare uriasa pe ultimii 2 kilometri din Autostrada Lugoj – Deva Lot 4. Ce se intampla pe Dealul Liliecilor. Video 

Aproximativ 30 de medici din Timisoara, de la Spitalul Judetean si de la Municipal si-au dat mainile intr-o actiune de suflet si au pornit la drum intr-o noua caravana medicala, in satele izolate din Regiunea Vest.

Singurul lor obiectiv: sa ii faca bine pe cei care cu greu ajung la un medic specialist.

Caravana este condusa de cunoscutul profesor timisorean Dorel Sandesc care a adunat in jurul sau oameni cu inima mare, dispusi sa isi ajute semenii.

Actiunea am demarat-o anul trecut. Am fost inspirati de reportajele vazute la televiziune si, vazand acele zone, am propus sa mergem acolo cu o caravana, la oameni care cu greu ajung la medic. Anul acesta am fost in Apuseni, in comuna Avram Iancu, iar in acest week-end mergem in Retezat, in comuna Rau de Mori. Vineri plecam, iar sambata lucram toata ziua. Primarul a facut programarea si mobilizarea oamenilor. Ne ducem la ei cu tot dragul”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, medicul Dorel Sandesc.

La fiecare actiune a caravanei au ajuns aproximativ 150 de oameni care au beneficiat de consultatii gratuite. In cazurile in care s-au descoperit probleme de sanatate mai serioase, pacientii au fost programati la medici specialisti din Timisoara.

In acest weekend, medicii vor merge in localiatea Rau de Mori, aflata la poalele Retezatului, intr-un loc de poveste unde multi oameni traiesc in asezari risipite.

Se va inregistra si o premiera pentru caravana medicala: pe langa consultatiile gratuite, localnicii vor fi invatati sa acorde primul ajutor.

De data acesta, ca o noutate, pe langa evaluari, vom face si educatie medicala, un curs practic de instruire de prim ajutor. Vom avea un manechin de resuscitare cu ajutorul caruia vom explica. Acest lucru este important de stiut, arata gradul de civilizatie al unei tari”, a mai declarat Dorel Sandesc.

Primarii sunt cei care, odata ce primesc semnalul ca medicii vin in zona lor, se preocupa de organizare. Amenajeaza locul in care doctorii aduc aparatura medicala, de regula in caminul cultural ori la scoala, si le dau de veste oamenilor sa coboare din munti ca sa fie consultati. Nu odata la capatul unei zile in care au consultat pe banda rulanta, doctorii caravanei timisorene au fost rasplatiti de gazde cu spectacole ad-hoc, cu cantece traditionale interpretate de sateni. Acestia le-au multumit in felul lor medicilor pentru bunatatea lor si grija ce le-o poarta.

Caravana medicala este organizata de Asociatia pentru ATI ”Aurel Mogosanu” din Timisoara, in colaborare cu Universitatea de Medicina si Farmacie ”Victor Babes”.

Consultatiile sunt absolut gratuite, iar eventuale cheltuieli legate de materialele medicale ori de cazari sunt asigurate de Asociatie.

Medicii care formeaza aceasta caravana isi propun sa dezvolte astfel de actiuni pe viitor si sa se implice si mai mult in comunitate. De altfel, eforturile lor au parte de recunoastere. Anul trecut, doctorii au primit Trofeul pentru implicare din partea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „Zeci de medicii”…