Elevi si dascali din Timisoara si din judet isi unesc fortele pentru ‘Scoli curate 2.0’. Copiii vor determina autoritatile sa respecte educatia

TIMISOARA. Cinci elevi din judetul Timis au participat impreuna cu coordonatorul judetean la prima etapa a proiectului Scoli curate 2.0. Trainingul de formare a ambasadorilor pentru buna guvernare a scolilor si liceelor a avut loc la Predeal, in perioada 27 februarie-1 martie.

Elevii au luat contact cu notiuni privind organizarea sistemului de educatie, activismul civic, blogging cetatenesc, echitate in educatie si au aflat care sunt metodele si instrumentele prin care tinerii ambasadori sa tina piept autoritatilor, informatiile fiind oferite de coordonatorii nationali ai proiectului: Cristian Ghinghes si Alexandru Manda.

De asemenea, toti participantii proiectului au avut ocazia sa o intalneasca pe Renate Weber, Avocatul Poporului, care le-a oferit informatii utile legate de ideea proiectului, aceasta transmitand solidaritate si interes fata de viitoarele demersuri ale elevilor, dar si sfaturi pretioase legate de sistemul juridic, importanta aplicarii acestuia si nu numai, axandu-se mai ales pe importanta implicarii tinerilor in proiecte civice la nivel local.

Echipa judetului Timis este formata din elevii Alexandru Olaru, Sorana Cirstinoiu, Natanael Iriciuc, Alexandra Trusca şi coordonata de Andrada Mazilu, prof. inv. primar la Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau”.

Este minunat sa vezi ca sunt elevi care se implica si lupta pentru respectarea drepturilor lor, sa vezi oameni care pun pret pe educatie, care isi doresc sa ii responsabilizeze pe elevi in procesul lor de invatare. Ma simt extrem de norocos ca am avut sansa de a fi ales Ambasador al bunei guvernari!”, a declarat Natanael Iriciuc.

Imi doresc ca prezenta mea sa schimbe ceva pentru scolile, liceele si elevii din Timis. Consider ca scolile merita sa fie finantate corect de catre autoritatile locale pentru a putea oferi elevilor tot ce au nevoie. In cele 4 zile de training de la Predeal am cunoscut niste oameni minunati si am invatat foarte multe lucruri noi”, a precizat Sorana Cirstinoiu, eleva in clasa a XI-a.

Membrii echipei timisene au ajuns acasa increzatori si entuziasmati sa inceapa demersurile necesare atingerii obiectivelor locale principale: mai buna dotare a scolilor, accesibilizarea scolii pentru elevii cu nevoi speciale si imbunatatirea situatiei transportului elevilor.

Proiectul, sub denumirea oficiala “Responsabilitate sociala pentru scoli bine finantate si guvernate la nivel local”, isi propune la nivelul celor cinci judete implicate (Bacau, Cluj, Mures, Timis si Valcea) ca, pana in luna iunie a anului 2021, sa obtina:
• Cresterea cu cel putin 25% a numarului de localitati care acorda burse scolare;
• Cresterea cu cel putin 20% a mediei bugetului alocat educatiei de catre localitatile din fiecare judet;
• Cresterea cu cel putin 30% a numarului de scoli care respecta obligatiile de transparenta pe website;
• Convingerea tuturor celor cinci inspectorate scolare judetene sa isi indeplineasca obligatiile legale şi sa monitorizeze alocarea resurselor financiare de catre primarii.

Scoli Curate 2.0 este a doua editie a initiativei lansate de cel mai vechi think tank din tara, Societatea Academica din Romania (SAR), prin care se sustine la nivel national un nou mod de a combate coruptia in ceea ce priveste alocarea, accesarea si cheltuirea resurselor publice in invatamantul preuniversitar. Concret, prin acest proiect se doreste modernizarea educatiei printr-o finantare transparenta si adecvata a scolilor si liceelor din intreaga tara.

In cadrul acestui proiect vor fi incurajati elevii si parintii sa fie activi in viata comunitatii scolare la nivel scolar si local, sesizand problemele existente si participand la gasirea celor mai eficiente solutii. Pe scurt, organizatorii mizeaza pe asocierea dintre elevi, parinti si profesori, care sa puna presiune pe autoritati astfel incat acestea sa aloce fonduri adecvate pentru educatie, pe scoli sa isi publice transparent bugetele, iar pe inspectoratele scolare sa intervina acolo unde este nevoie.

Mai multe informatii sunt disponibile pe platforma www.scolicurate.ro sau pagina de Facebook “Scoli curate“.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.