Vizita importanta la Castelul Huniade din Timisoara. Incep lucrarile de proiectare pentru reabilitare. Foto

TIMISOARA. Starea in care se afla Castelul Huniade din Timisoara este atent monitorizata de reprezentantii Institutului National al Patrimoniului care face si proiectarea in vederea realizarii lucrarilor de reparatii, atat de necesare imobilului.

CITESTE SI: ‘Operatie laparoscopica’ pe fatada Operei din Timisoara, in cautarea statuilor pierdute ale orasului

Echipa de proiectare a sosit la Timisoara si a vizitat Castelul Huniade.

Am inceput saptamana cu o vizita la Castelul Huniade, obiectiv care asteapta de multi ani vesti bune. Starea in care se afla imobilul a fost atent analizata de reprezentantii Institutului National al Patrimoniului, impreuna cu echipa de proiectare. Doar asa putem gasi cele mai bune solutii pentru reabilitarea si punerea in valoare a cladirii de patrimoniu.

Inspectia de la Castelul Huniade vine la doua saptamani dupa ce am anuntat ca s-a semnat contractul pentru serviciile de proiectare! Totul trebuie sa fie gata in 5 luni. Urmatorul pas important va fi licitatia pentru proiectul tehnic si pentru lucrarile de executie.

Proiectul este inclus in Programul national de restaurare a monumentelor istorice (PNR), finantat de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii si gestionat de Institutul National al Patrimoniului”, a declarat Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis.

La mijlocul lunii mai a fost semnat contractul de proiectare pentru Castelul Huniade din Timisoara, urmand ca in toamna acestui an sa demareze si licitatia pentru proiectul tehnic si executia propriu-zisa a lucrarilor de reabilitare a cladirii.

Recent, liderul CJ Timis anunta ca a fost identificata, cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului, o posibilitate de finantare cu fonduri europene ce depasesc 5 milioane de euro, pentru acest obiectiv.

Am observat o posibilitate interesanta pe urmat, un ciclu de finantare. Ei ne-au dat posibilitatea sa obtinem fonduri europene ce depasesc 5 milionae de euro pentru reabilitarea cladirilor de patrimoniu, ceea ce ne da incerdere ca vom gasi finantare. Cand se va deschide axa de finantare pe patrimoniu cultural vom depune cererea de finantare pentru executia ramasa pentru restul de castel si pentru deschiderea lui spre public”, a declarat Calin Dobra.

Lucrarile de consolidare la Castelul Huniade din Timisoara, care gazduieste Muzeul National al Banatului, au inceput in anul 2006. Banii pentru consolidare, 12 milioane de lei, au fost alocati de Consiliul Judetean Timis.

Constructorul a gasit, de-a lungul vremii, mai multe probleme, inclusiv crapaturi mult mai adanci decat estimase proiectantul, astfel incat a fost necesara refacerea unei bucati de zid.

Pentru aceasta a fost necesara si refacerea documentatiei, constructorul a cerut o reevaluare a costurilor, iar cei de la Consiliul Judetean Timis nu au fost de acord cu aceasta solicitare. Santierul a fost oprit pana in anul 2010 cand au fost reluate lucrarile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Vai vai vai, cum arata dupa 12 ani de reabilitari si milioane de euro cheltuite. Acum o luam de la capat, urmatorii 12 ani.

  2. ne-ati furat mai multor generatii un obiectiv deosebit al Timisoare. Nepotul meu are 21 de ani si nu stie ce este Muzeul Banatului. Rusine si la puscarie tuturor celor ce ati participat la furt! Hotilor

  3. Mai bine eram sub administratie maghiara, acest oras a fost construit de austrieci, nemti, maghiari. Din pacate noi romanii am nenorocit acest oras. Nu suport sa vad ca in acest oras in care m am nascut de 30 de ani nu s a facut aproape nimic. Nu avem muzee, ce sa viziteze turisti in acest oras,terasele? Muzeul satului este sub orice critica, gradina zoologica praf.

  4. Dar… nu inteleg… de ATATIA ani de zile… ce a facut CJT-ul psd-ist?????

  5. Reinviati-l pe Carol Robert de Anjou (parca el a construit varianta 0 ca castelului/cetatii) si va va aduce fonduri dinspre vest (EU); nu asteptati fondurile dinspre est, ptca pare totul a fi „in zadar”.
    Eu am mai prin anii cand castelul adapostea muzeul si puteai sa vezi cate-ceva. Acum ar trebui pusa o placa comemorativa (in 3 – 4 – 5 limbi de circulatie) cu ceva de genul:
    – construi in 13?? Carol Robert de Anjou
    – resedinta regala intre 13?? si 13??,
    – ….
    – lasat in paragina in anii 1990
    – abandonat din anul …
    – ruina istorica din anul 20??

  6. Transmit un mesaj din viitor, suntem in anul 2024 an electoral, Fritz a pierdut alegerile, Nica nu mai este la CJT, Timisoara capitala europeana a fost un dezastru si au venit altii care promit reabilitarea Muzeului National al Banatului. :)).