‘Oferta generoasa’ pe care o primeste Primaria Timisoara. O cladire emblematica, dar in paragina, pe care sa o repare si sa o transforme intr-o sala de spectacole cu bani europeni

TIMISOARA. Comunitatea evreilor din Timisoara a facut o „oferta generoasa” primarului Timisoarei, Dominic Fritz: Sinagoga din cartierul Fabric.

CITESTE SI: Timisorenii asteptati sa-si spuna parerea despre taxele si impozitele pe care le vor plati in 2021. Dezbatere publica la Primaria Timisoara 

Acum aflata in stare de degradare, sinagoga va fi transferata municipalitatii, care o va repara pe bani europeni, anunta primarul Dominic Fritz.

Am avut intalnire cu Luciana Friedmann, presedintele comunitatii evreiesti din Timisoara, am vorbit despre sinagoga din Cetate si despre cea din Fabric, am avut o intalnire si cu deputatul evreilor si m-am intalnit cu ambasadorul Israelului. Pentru sinagoga din Cetate o sa incercam sa accesam fonduri suplimentare, inclusiv din Germania, iar pentru cea din Fabric am primit o oferta generoasa din partea comunitatii evreilor, sa dea primariei in administrare aceasta cladire si vom putea sa facem investitii din foduri europene. Momentan lucram la un concept si la pasii legali necesari pentru asta. Cu reabilitarea acestei sinagogi, acesta va fi un prim pas pentru regenerarea cartierului Fabric„, a declarat Dominic Fritz.

Nu este prima data cand Primaria Timisoara anunta ca va prelua acesta cladire. In anul 2018, reprezentantii municipalitatii precizau ca preiau Sinagoga din Fabric. Mai mult, intre timp s-a depus un proiect de accesare de fonduri europene pentru a putea fi reparata, iar acum proiectul se afla pe lista de rezerva a ADR Vest, in vederea obtinerii banilor necesari, din fonduri europene.

Chiar si actualul primar, Dominic Fritz, spune ca are cunostinta de acest poriect care se afla in asteptare, in „sertarul” celor de la ADR Vest.

Este un proiect depus la ADR Vest care este pe lista de rezerva. Nu e un proiect de reabilitare in sine, ci, daca va primi finantare, ne va permite sa depunem un proiect„, a declarat Fritz.

Sinagoga din Fabric a fost construita intre anii 1895 si 1899 si este una dintre cladirile emblematice din Timisoara, lovita de intemperii si de nepasare. A fost inchisa in urma cu 33 de ani, cand numarul evreilor din oras a scazut considerabil, iar cheltuielile cu intretinerea sinagogii nu se mai justificau. Imobilul a fost vandalizat de mai multe ori, iar trecerea timpului si-a lasat adanc amprenta asupra ei. In anul 2009, comunitatea evreilor din Timisoara a decis sa cedeze sinagoga timp de 35 de ani Teatrului National Timisoara, care la randul sau ar fi trebuit ca in cinci ani sa renoveze cladirea si sa amenajeze acolo o sala de spectacole, cu conditia sa nu fie prezentate niciodata spectacole care sa lezeze comunitatea evreiasca ori productii impotriva demnitatii umane sau productii obscene. In 2018, din cauza ca aceasta cladire nu a fost reparata de cei de la Teatrul National, Primaria Timisoara anunta ca o va prelua si ca va accesa fonduri europene pentru repararea acesteia.

Sinagoga este cuprinsa in Lista monumentelor istorice, sub codul TM-II-m-B-061126, fiind considerata un monument de importanta majora pentru Timisoara.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ofertă generoasă pentru Bugetul orașului !! 😅😅😅😅😅
    Săracii israelieni nu au bani să-și repare ruinele ! 🤣🤣🤣

  2. Cum adica oferta generoasa? Pe banii nostri primaria le repara lor cladirea si noi trebuie sa le multumim pentru oferta generoasa.

    • Bingo :))

  3. …mai omule, nu citesti sau nu intelegi ce citesti ?! Scrie clar ca sunt bani din fonduri europene, dar na e greu de inteles …

  4. timeo danaos et dona ferentes ! Trebuie sa fie un „gheseft” pe undeva ca nu pot crede ca bucuria de a-l avea pe Samuel Fritz i-a facut sa i-o daruiasca……

  5. Dacă ar primi Primăria aceasta clădire în proprietate,m.as bucura.Dar în administrare? O repara,o folosește o perioada,apoi revine comunității evreilor.Care e beneficiul nostru? Al timișorenilor.

    • Mai gandeste-te un pic. Nu este greu.

  6. Eu locuiesc in apropierea sinagogii din Traian. Este un monument extraordinar, cum putine sunt in Timisoara. Din pacate, este intr-o stare avansata de degradare. Ma gandesc ca populatia evreiasca din Timisoara, ramasa prea putina, nu are forta sa asigure conservarea si reabilitarea minunatului monument. Ma bucur foarte mult ca se intrevede o solutie pentru rezolvarea acestei situatii. Din pacate, sperantele mele in promisiunile politicienilor au scazut pe masura ce acestea s-au dovedit doar apa de ploaie. Deoarece speranta moare ultima, sa va ajute Dumnezeu, oricare ar fi acesta, sa finalizati cat mai curand acest proiect.

  7. 1. Imi place luarea de pozitie a unora; traiasca cei cu aur-ul in ei
    2. Cine a avut ocazia sa vada Sinagoga in splendoarea ei (sfarsitul aniöor 1950), nu ar comenta (apropo, inainte de a fi jgnit, nu sunt evreu).

  8. Am crescut în Fabric, am făcut generala situata pe aceeași str cu sinagoga, o clădire cu arhitectura deosebita, și mă întreb de ce nu a fost renovata cu 2-3 decenii în urmă, poate cu fonduri …israeliene?!