Incep lucrarile la noua Maternitate de langa Spitalul Judetean Timisoara in 2021. Cand trebuie sa fie gata proiectarea

TIMISOARA. Lucrarile de constructie a noii maternitati care se va ridica intre Spitalul Judetean si Casa Austria, vor incepe in scurt timp. Aici va fi mutata actuala Maternitate Bega.

CITESTE SI: Angajati de la Spitalul Victor Babes din Timisoara, depistati pozitiv cu COVID-19 dupa ce au primit prima doza de vaccin 

Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean Timis, constructorul inca lucreaza la proiectarea noului spital, avand termen data de 31 ianuarie pentru depunerea documentatiei. Dupa acest moment, odata ce vor fi incheiate toate verificarile si obtinute autorizatiile, daca vremea va fi buna, vor putea intra utilajele pe teren pentru pregatirea de santier.

Dupa o prima licitatie ratata, reprezentantii Consiliului Judetean Timis au semnat in data de 6 iulie 2020, contractul prin care lucrarea e incredintata asocierii Constructii Erbasu SA – Tehnodomus SRL – Hospital Technical Solutions – Kral Medical Solutions SRL – Tehnoplus Medical Service – Sfera Con.

Finantarea pentru noua Maternitate, in care va functiona actualul spital Bega, a fost semnata inca de la finele lunii octombrie 2019 de catre presedintele Consiliului Judetean Timis de la acea vreme, Calin Dobra, si fostul ministru al Dezvoltarii, Daniel Suciu.

Lucrarea e prevazuta sa dureze 2 ani, iar costurile se ridica la aproximativ 13 milioane de euro, cu tot cu dotarile ce vor completa aparatura acum existenta la Maternitatea Bega.

Noua maternitate va avea compartimente de fertilizare in vitro, obstetrica-patologica, ginecologie, chirurgie laparoscopica si histeroscopica, obstetrica fiziologica si de spitalizare de zi.

De asemenea, sunt prevazute compartimente de terapie intensiva, prematuri, nou nascuti eutrofici, cat si facilitati pentru insotitori. Maternitatea va avea si o sectie ATI, bloc operator, sali de nasteri si camere de garda.

Suprafata noii maternitati, care urmeaza sa fie ridicata in vecinatatea Spitalului Judetean Timisoara, langa Casa Austria, va fi de 5.000 de metri patrati.

In noua cladire spatiul va fi impartit in patru – „curat, murdar, intermediar si neutru”, pentru a reduce riscul de infectii nosocomiale si pentru o mai mare eficienta a actului medical.

Datorita proximitatii Unitatii de Primiri Urgente, se va realiza o interconectare intre Clinica de Obstetrica-Ginecologie si departamentele Spitalului Judetean (de exemplu: pneumologie, cardiologie, laborator, radiografie, etc.). De asemenea, va fi posibila utilizarea transportului cu salvari de la maternitate pana la UPU sau de la Urgente pana la noua maternitate.

Va avea 124 de paturi, cu 30 mai multe decat cele care deservesc in prezent batrana Maternitate Bega.

Totodata, personalul medical va lucra cu echipamente noi, performante, care vor fi achizitionate in cadrul proiectului. In noua maternitate va exista si iluminat inteligent, bazat pe controlul luminii pentru pacienti.

Actuala Clinica de Obstetrica-Ginecologie Bega din Timisoara functioneaza intr-o cladire istorica proaspat modernizata, care insa are o vechime de 140 de ani ce nu a fost construita in scopuri medicale.

In aceasta clinica se fac peste 2.000 de interventii anuale, iar departamentul extern al Spitalul Judetean ofera asistenta pentru 2.500 de nasteri, jumatate din toate nasterile inregistrate la Timisoara.

Pe perioada pandemiei de coronavirus, actuala Maternitate Bega functioneaza ca spital suport COVID.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O mare bucurie! Era cazul sa avem o astfel de maternitate in oras!