Schimbarea la fata a cinematografelor din Timisoara. Trei dintre sali ar putea intra in reabilitare in 2021. In ce stadiu sunt celelalte

TIMISOARA. Sapte sali de cinematograf intrate in administrarea Primariei urmeaza sa fie reabilitate in totalitate, iar la trei dintre ele lucrarile ar putea incepe chiar in 2021.

CITESTE SI: Se cauta un constructor care sa amenajeze accesul catre parcare si trotuarele din jurul noului Terminal de Sosiri Externe de la Aeroportul Timisoara. Momentul in care vor ajunge primii pasageri 

Pentru cinematograful Timis deja a fost predat proiectul pentru emiterea autorizatiei de constructie. In acest an urmeaza sa fie demarata licitatia pentru un constructor, iar, daca nu vor fi mari probleme, tot in 2021 vor incepe si lucrarile de reabilitare. Cinematograful Timis urmeaza sa fie transformat intr-un centru cultural modern, unde vor avea loc proiectii de film, dar si spectacole.

Valoarea estimata pentru lucrari este de 24.157.000 de lei cu TVA, iar  cinematograful ar trebui sa fie modernizat in cel mult 2 ani.

La doi pasi de cinema Timis, tot in centrul Timisoarei, se afla si sala Studio, acolo unde urmeaza sa fie amenajat viitorul cinematograf de arta al orasului. In cazul acestei sali au fost deja depuse ofertele de catre constructori si sunt in evaluare, iar in 2021, daca nu vor exista piedici, ar putea demara executia.

Renovarea si transformarea cladirii ce adaposteste cinematograful trebuie sa dureze 18 luni. Valoarea contractului este de 12.297.960 lei fara TVA, adica putin peste 3 milioane de euro, bani de la bugetul local.

Viitorul cinematograf va dispune de 2 sali de proiectie: una de 190 locuri si una de 64 locuri, aceasta din urma fiind conceputa ca un spatiu multifunctional.

Sala mare va fi dotata cu proiector DCP (Digital Cinema Package), sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiectie profesional, sistem de traducere simultana, sistem de iluminat scena, echipamente pentru transmisiuni live-streaming. Sala mica va dispune de proiector performant pentru cinema, sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiectie pentru cinema, un sistem de scaune retractabile, care sa permita utilizarea spatiului si pentru activitati conexe proiectiilor de cinema (ateliere, dezbateri, studio foto, casting) dotat de asemenea cu reflectoare de studio, cu ansamblu Chroma Key verde si echipament pentru live streaming.

La parterul cinematografului vor exista un lobby si o receptie moderna care va include un cineshop, o cafenea si doua studiouri pentru montaj sunet si video.

Podul amenajat se va transforma intr-o sala multifunctionala, care se va utiliza in regim ”HUB educational”, cuprinzand: spatii de lucru pentru asociatiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, etc., un spatiu pentru transmisiuni radio, spatiu de expozitii, o sala de sedinte.

Pe terasa cladirii va functiona un café-cinema, pentru maxim 80 de persoane, unde se vor organiza proiectii de film in aer liber, precum si evenimente cultural-artistice de mica amploare (lansari de carte, mini-concerte, stand-up comedy etc.).

Lucrarile de finisaje exterioare propuse prin prezentul proiect se vor realiza in spiritul cladirii si al vecinatatilor sale, pentru a-i pune in valoare potentialul, personalitatea si identitatea. Astfel, fatada principala, dinspre str. Nicolaus Lenau, se va reabilita, lucrarile urmarind refacerea detaliilor de arhitectura si a decoratiei specifice imaginii initiale a cladirii.

Cinematograful Fratelia are documentatia intocmita.

Cinematograful Fratelia va deveni un centru multifunctional pentru activitati culturale. S-a emis ordinul de începere a serviciilor de proiectare si asistenta tehnica in 19.09.2019, catre firma RHEINBRUCKE S.R.L. A fost predata documentatia tehnico-economica – faza DALI si aprobata impreuna cu indicatorii tehnico-economici in plenul Consiliului Local prin HCL 69 din 18.02.2020.Reabilitarea vine impreuna cu dotarile ce vor permite utilizarea acestuia nu numai pentru proiectii de film, dar si pentru spectacole, concerte, conferinte, dezbateri, intalniri cu cetatenii etc.„, transmiteau nu demult reprezentantii Primariei Timisoara.

Cinematograful Freidorf va fi transformat si el in centru cultural de cartier.

Proiect a fost depus de Primaria Timisoara pe Intervenția Centru Multifunctional si a fost selectat acum de Comitetul de Selectie al GAL Freidorf pentru finantare. Are o valoare de 2,3 milioane de lei, bani europeni, prin POR.

Viitorul Centru Cultural Freidorf va fi realizat printr-un parteneriat intre Primaria Timisoara si Directia de Asistenta Sociala. Aici urmeaza sa fie amenajat un centru de zi pentru persoanele cu tot felul de dependente. In viitor vor fi organizate activitati artistice, culturale si educationle, dar se va face si consilierea persoanelor in risc de saracie.

Proiectul urmeaza sa ajunga la Agentia de Dezvoltare Regionala Vest, unde va fi semnat contractul de finantare. Urmatorul pas este licitatia pentru executie si transformarea centrului.

Cinematograful Unirea este singurul dintre ele care se afla in stare de functionare, unde se desfasoara in prezent activitati educative si religioase. Aici urmeaza sa fie facute doar reparatii.

Lucrările de reparații curente vor fi demarate în 2021. Se află în derulare faza de antemăsurători, realizare deviz estimativ pentru lucrările de reparații necesare. Cinematograful Unirea va deveni centru cultural de cartier„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Cinematograful Arta a fost dat in administrare Teatrului Maghiar. In 2021 vor incepe lucrarile de proiectare pentru modernizare.

Reprezentantii Teatrului Maghiar au dezvaluit inca din vara planurile pentru viitorul cinematograf Arta. Sala in care odata se proiectau filme va fi complet refacuta. Scena va ramane in aceeasi zona in care se afla amplasata, iar la etaj vor fi amenajate birouri. Viitoarea cladire va fi recompartimentata si, conform planului, va aparea si o sala de repetitii, dar si o magazie in care vor fi depozitate decorurile. In afara salii, catre strada Iancu Vacarescu, urmeaza sa fie amenajata si o terasa.

Langa cladirea existenta in prezent urmeaza sa fie construita o alta, in care se vor amenaja spatii de depozitare, cabine de machiaj, cabine pentru actori si un spatiu tehnic. O alta schimbare importanta va aparea in gradina de vara, unde peretele folosit candva drept ecran va fi demolat, urmand sa fie construit un altul curbat.

Reprezentantii teatrului maghiar estimeaza ca reabilitarea completa a cinematografului Arta ar putea ajunge pana la 6 milioane de euro.

Pentru cinematograful Victoria a fost semnat contractul de executie pentru inceperea lucrarilor. Sala va avea 200 de locuri si o scena extensibila, dar si o zona rezervata expozitiilor. Investitia a fost initial estimata de proiectanti la 7,6 milioane de lei. Valoarea la care s-a incheiat licitatia, la care s-au inscris 4 firme, a fost cu aproape o jumatate de milion de lei mai mica. Renovarea trebuie sa fie gata in 2022.

Sala de la cinematograful Dacia este deocamdata departe de reabilitare. In acest caz a fost lansata licitatia pentru gasirea unui constructor care sa o refaca. Sala ar urma sa aiba un ecran de proiectie retractabil si sa poata fi folosita si entru conferinte, piese de teatru ori alt tip de spectacole, in vreme ce foaierul se va preta pentru expozitii. Un ecran imens va fi instalat si in exteriorul cladirii cinematografului, data fiind vecinatatea parcului.

Noul cinematograf va avea 384 de locuri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.