Baza sportiva de ultima generatie la Timisoara. Terenuri de fotbal, cu iarba artificiala, de handbal si minifotbal. Cum se schimba infrastructura sportiva in 2021

TIMISOARA. Infrastructura sportiva inca sufera la Timisoara, cu toate ca planuri pe hartie exista. Pana la finalul lui 2021 insa Timisoara va avea o baza sportiva moderna ce va fi amenajata de CNI.

Complexul va fi ridicat de Compania Nationala de Investitii in zona strazii Costica Radulescu, in vecinatatea bazei 2 Politehnica. Licitatia pentru proiectare si executie a fost finalizata. Proiectul va fi gata in 3 luni, pentru ca in alte 9 luni sa fie amenajata complet. Licitatia a plecat de la 5,6 milioane de lei, si a fost adjudecata la 4,9.

Lucrarea ce va fi facuta cu bani guvernamentali va fi executata de TPS ENGINEERING & ASOCIATII, castigatori ai licitatiei.

Baza sportiva va avea un teren de dimensiuni normale, cu iarba artificiala, instalatie de nocturna si tribune pentru 500 de spectatori. Langa acest prim teren urmeaza sa fie amenajat un altul, de dimensiuni mai mic, unde sa se poata juca minifotbal, baschet si handbal. Tot in aceasta zona va fi construita si o cladire administrativa si urmeaza sa fie amenajata si o parcare.

Noul stadion al Timisoarei, in faza de studii

S-au facut pasi importanti si in proiectul pentru stadionul de 32.000 de locuri, ce urmeaza sa fie ridicat in locul arenei Dan Paltinisanu.

In cazul stadionului, am selectat, din cele 4 variante propuse, 2 variante ce vor fi dezvoltate suplimentar in cadrul studiului de prefezabilitate, apoi se va trece sa dea Ok-ul si sa se treaca la studiul de fezabilitate. Se estimeaza ca SF-ul sa dureze pana in trimestrul 2 al anului viitor, apoi sa se treaca la proiectare si executie si speram ca pana in toamna, in 2021, sa avem selectat un constructor. Ambele variante prevad capacitati de cazare de tip hotel, spatii pentru servicii, magazine, intrari special realizate pentru a permite intrarea cu autocare sau autospeciale de mare capacitate, pentru a putea organiza si evenimente culturale”, spunea presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, dupa ultima discutie cu reprezentantii CNI in capitala.

Noua arena a Timisoarei nu va avea si gazonul acoperit, asa cum se intampla pe National Arena.

Avantajul, daca nu e acoperita, e ca gazonul nu are de suferit si nu trebuie protejat cu instalatii ultraviolete si costul va fi mult mai mic, am renuntat la partea de acoperis, pentru ca am vazut ce se intampla la National Arena cu gazonul, cu retractarea.Am solicitat sa se prevada un sistem de protectie a gazonului, pentru atunci cand se organizeaza evenimente culturale. Pot spune ca am solicitat ca proiectantii sa isi dea frau liber imaginatiei astfel incat sa fie ceva original si sa respecte specificul local din punct de vedere cromatic. In cazul stadionului, dupa ce se finalizeaza SF-ul, ar trebui sa se dea o Hotarare de Guvern privind aprobarea investitiei si alocarea banilor, iar dupa momentul acela putem sa incepem noi, Consiliul Judetean, demolarea celui vechi. Daca avem HG prin care se aproba noul obiectiv, atunci avem temei legal sa demolam si sa pornim investitia. Daca totul merge conform planului si nu sunt intarzieri, estimam ca acest lucru se va intampla la vara”, a mai adaugat Alin Nica.

Incep lucrarile la Complexul Sportiv de cartier din zona Lipovei

Tot in 2021 va incepe amenajarea primului complex sportiv de cartier la Timisoara.  Dupa ce 8 firme s-au inscris la licitatia pentru Complexul Sportiv din Calea Lipovei si a fost desemnat castigatorul la finele lunii octombrie, lucrarile pot incepe, dupa ce in decembrie a fost iscalit contractul cu constructorul.

Firmele Bauerhof Agrobanat si Constructim, in echipa, vor amenaja complexul. Valoarea estimata a fost de 20.733.052 lei, insa proiectul a fost adjudecat la 20.656.104 lei, adica aproximativ 5 milioane de euro.

In complexul din Calea Lipovei urmeaza sa fie ridicata o cladire ce va cuprinde o sala de sport multifunctionala, un bazin acoperit, o sala de fitness, doua saune, doua vestiare, doua sali de dus, doua grupuri sanitare. De asemenea, in zona urmeaza sa fie amenajat un bazin de inot descoperit, doua terenuri de tenis pe tartan, cu nocturna, un teren pentru handbal, baschet si minifotbal, o zona de fitness in aer liber si un turn de escalada, un parc cu banci, foisoare si standuri de joaca pentru copii, dar si o parcare de 102 locuri. Primarul Dominic Fritz a anuntat ca vrea sa faca unele schimbari in proiect.

Situatia actuala a infrastructurii sportive din Timisoara

Pana la realizarea acestor proiecte, Timisoara sta foarte prost la capitolul stadioane, chiar daca pe unele dintre acestea inca se mai disputra meciuri.

Stadionul Stiinta este cel pe care evolueaza ASU Politehnica Timisoara in liga secunda si exista si pentru acesta un plan de modernizare, dar nici aici nu au inceput inca lucrarile.

Stadionul CFR este ocupat in prezent de spitalul de campanie care preia bolnavi de coronavirus. Avand in vedere sapaturile facute in zona, nu se stie cand, sau daca, se va mai putea juca fotbal pe acest gazon.

Stadionul Electrica este casa celor de la Ripensia si ACS Poli Timisoara. Aici au fost facute lucrari de modernizare la tribuna, unde au fost amplasate scaune noi, dar si cateva fotolii in partea de sus a a acesteia.

Stadionul Gheorghe Rascanu este casa rugbystilor de la Saracens, insa aici nu s-a mai jucat de mai bine de un an, bineinteles, si din pricina pandemiei de coronavirus. Intre timp, gazonul a fost refacut, dar si tribuna metalica a fost modernizata.

Revenind la sportul rege, fotbal se mai poate juca in Timisoara si pe stadioanele Ciarda Rosie, pe care o vreme a evoluat si Ripensia, sau Colterm, acesta din urma fiind rezervat juniorilor.

In stare dezastruoasa se afla stadionul Dacia, aflat in apropierea arenei Gheorghe Rascanu, in timp ce pe locul unde odata era UMT-ul, acum este doar un teren plin cu buruieni, iar putine lucruri mai amintesc ca in urma cu aproape 20 de ani aici veneau Rapid, Dinamo, Steaua sau Universitatea Craiova.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Deci până si noua conducere e la fel de incultă ca precedenta si vede prin aceste baze sportive moderne niste terenuri de fotbal penibile asta vedeti voi prin baze sportive moderne. Nu va supărați dar fotbalul nu inseamna sport înseamnă doar șmecherie furt de bani si manele. Uitati va , cititi urmăriți ce înseamnă de fapt o bază sportivă, o bază sportivă pe bani publici e pt toata lumea nu doar pt o echipă de fotbal de 2 bani care mai ia si proiecte de la CJT sau Primărie și si împart bani intre ei si nu rămâne nimic după ei … penibil

  2. Care fotbal? Mai importanta e sala polivalenta.

  3. Sa faca 500 terenuri de fotbal ca toti taranii joaca fotbal. Dar terenuri de baschet cand?