Primele solutii dupa ce s-a stricat computerul tomograf de la Spitalul Victor Babes, dupa ce a fost folosit in continuu pentru pacientii cu COVID. Bolnavii vor face investigatiile in alte doua spitale din Timisoara si va fi suplimentat personalul pentru operarea aparatelor

TIMISOARA. Reprezentanti ai autoritatilor locale, dar si managerii de spitale din judet s-au intalnit joi pentru a cauta solutii dupa ce computerul tomograf de la Spitalul Victor Babes din Timisoara s-a stricat dupa ce a functionat in continuu pentru pacientii cu COVID.

CITESTE SI: S-a stricat singurul CT al Spitalului Victor Babes din Timisoara. Pacientii COVID nu mai pot face investigatii imagistice 

Ca o prima masura, pana la inlocuirea piesei care s-a defectat, se va folosi computerul tomograf de la Spitalul Judetean pentru cazurile grave, iar pentru cele mai usoare aparatul cu raze X de la Spitalul Municipal.

Tot in cadrul acestei sedinte s-a mai luat decizia ca in weeekend si de sarbatori sa fie detasat personal specializat pentru operarea CT-ului de la alte unitati medicale din Timisoara si judet, pentru a degreva personalul de la Victor Babes, atat de solicitat in ultima vreme

Ne-am intalnit la Prefectura cu toti directorii de spitale si am decis cum sa facem pentru ca pacientii sa beneficieze de CT, pana la achizitionarea unui aparat nou. Am discutat si cu Ministerul Sanatatii si am cerut urgentarea acestei achizitii pe care Primaria Timisoara o cofinanteaza cu 10%. Documentele sunt deja transmise la Bucuresti de cateva saptamani. Cand toti decidentii locali si de la centru coopereaza cu buna credinta, este imposibil sa nu gasim solutii”, transmite primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

La randul lui, directorul Spitalului Victor Babes din Timisoara, dr. Cristian Oancea, a explicat care vor fi pasii care vor fi parcursi in continuare de unitatea medicala. Conducerea Spitalului Victor Babes se asteapta ca intr-o saptamana sa ajunga noua piesa, iar CT-ul sa poata fi repus in functiune in foarte scurt timp dupa aceea.

Trebuia sa gasim o solutie de back-up, noi incercam intr-un ritm rapid sa repunem in functiune acest CT. Piesa ne costa 60-70.000 de euro si firmele nu au asemenea piese scumpe pe stoc. Am cerut firmei care face depanarea sa prioritizeze aceasta situatie si intr-o saptamana situatia se va rezolva. Nu puteam sa aducem un CT de la un alt spital, nu e ca un ecograf. Doresc sa multumesc primarului Dominic Fritz, colegilor directori de spitale si Prefectului care ne sustin in aceasta situatie dificila pe noi, ca spital si implicit pe pacientii nostri”, a explicat directorul Spitalului Victor Babes, dr. Cristian Oancea.

Primaria Timisoara va innoi in continuare aparatura medicala din spitalele timisorene. In ultima sedinta a Consiliului Local, alesii locali au aprobat depunerea unui proiect pe fonduri europene de aproape 30 de milioane de lei la Spitalul Municipal. Banii vor fi folositi pentru achizitionarea de echipamente, inclusiv un PET-CT de ultima generatie pentru bolnavii de cancer si COVID-19.

Va reamintim, incepand de joi dimineata, la Spitalul Victor Babes din Timisoara nu mai pot realiza investigatii imagistice de tip CT persoanelor infectate cu SARS Cov 2.

Computerul Tomograf, aparatul cu ajutorul caruia se realizeaza investigatiile imagistice pentru depistarea gradului de infectie cu SARS CoV 2, nu mai poate fi folosit, intrucat, din pricina utilizarii indelungate o piesa a cedat . Practic, pe baza rezultatelor scanarilor CT sunt evaluate leziunile pulmonare de COVID-19 si se poate stabili “incadrarea in boala”, adica se poate observa cat este de puternica afectarea pulmonara a pacientului ceea ce duce la clasificarea in forma medie sau severa a bolii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Se vad calitatile de „manager” ale supariciului in halat.

    Aparatele alea au nevoie de mentenanta periodica.

    Ar fi frumos sa se verifice cate dintre aparate, extinctoare, etc, au facut verificarile periodice.