Guvernul salveaza iarasi Colterm de la faliment. A rezolvat problema certificatelor verzi pentru companie in locul Primariei Timisoara

TIMISOARA. La cateva zile de la expirarea termenului, presedintele Consiliului Judetean Timis Alin Nica anunta ca Guvernul Romaniei a rezolvat problema certificatelor verzi, pe care Colterm trebuie sa le cumpere in fiecare an, sub amenintarea unor amenzi uriase care ar duce-o direct in faliment.

Reprezentantii Primariei s-au limitat sa declare ca „suntem conformati in CET Centru si suntem in curs de conformare cu cealalta parte”, presedintele CJT a lamurit ce presupunea ‘conformarea’: bani de la Guvern pentru asigurarea platii titlurilor care atesta producerea energiei din surse regenerabile.

Dupa interventia liderului CJ Timis, decizia a fost luata in sedinta Executivului de miercuri. Insa e doar un nou colac de salvare temporar pentru Colterm.

„Guvernul Cîțu va ajuta din nou Primăria Timișoara cu o a treia contribuție financiară consistentă în 7 luni de la preluarea mandatului.

Banii vor veni în contextul în care Primăria municipiului trebuie să cumpere certificatele verzi pentru Colterm, adică să se achite de obligațiile care îi revin prin lege din cauza faptului că poluează. Astăzi am semnat și am susținut alocarea banilor de la Guvern, însă trebuie să se înțeleagă la nivelul administrației municipiului că principiul mâinii întinse pentru a primi de București nu poate funcționa la nesfârșit. Sper că banii obținuți de la Guvern vor fi cheltuiți înțelept, pentru bunăstarea timișorenilor și nu pentru a acoperi deficiențe de management sau alte incapacități.

Suma care va fi alocată de Guvern este una foarte mare și reprezintă aproape cuantumul total al banilor primiți de toate celelalte localități din județul Timiș. Desigur că timișorenii și orașul Timișoara merită, merită toți banii primiți și mai mult decât atât, însă în egală măsură, aceștia merită soluții reale și management profesionist”, a scris presedintele CJT, Alin Nica, pe pagina sa de socializare.

Intrucat reprezentantii Primariei nu au anuntat suma exacta de care au nevoie pentru a ajuta Colterm sa cumpere certificatele verzi, parlamentarul de Timis Alina Gorghiu a precizat ca e vorba de zeci de milioane de lei.

„Vestea bună de astăzi este că prim-ministrul Florin Cîţu, urmare a discuțiilor cu președintele PNL Timiş, Alin Nica, a decis să ajute Primăria Timișoara, care se află în dificultate financiară și are nevoie de fonduri suplimentare, trebuind să achite cateva zeci de milioane de lei pentru certificatele verzi de la Colterm”, a anuntat Alina Gorghiu pe Facebook.

Va reamintim, pana in 30 aprilie 2021, Colterm trebuia sa cumpere 270.000 de certificate verzi, cu o valoare pe bursa de 44 de euro. Mai exact, in total, valoarea tichetelor ajunge la aproximativ 12 milioane de euro. In cazul in care certificatele nu ar fi achizitionate, pe langa valorea acestora, autoritatile ar fi fost obligate sa plateasca si o amenda de 100 de euro pe certificat, adica alte 27 de milioane de euro.

Va reamintim, conform unei Hotarari de Guvern din anul 2006, in fiecare an societatea de termoficare este obligata sa cumpere certificate verzi, aferente emisiilor de CO2 verificate. Certificatul verde este un titlul care atesta producerea de energie din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii si reprezinta schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Deocamdata, Primaria Timisoara merge mai departe cu planul concordatului preventiv si a angajat o firma de avocatura din Bucuresti care sa se ocupe de consultanta pentru indeplinirea acestui obiectiv.

Practic se face o incercare de salvare a companiei de termoficare din Timisoara de la insolventa. Ajungand la datorii catre furnizori de aproximativ 310 de milioane de lei si avand de primit doar 160 de milioane de lei de la Primarie, a devenit deja o normalitate ca, in fiecare iarna, Colterm sa anunte abonatii ca risca sa ramana fara apa calda si caldura.

Pentru a incerca sa tina pe linia de plutire compania, urmeaza sa fie luata o noua masura, a anuntat in urma cu cateva luni primarul Dominic Fritz si conducerea Colterm: un contract de concordat preventiv, in baza caruia sa se reesaloneze datoriile, completat de planul de investitii pentru reorganziarea si retehnologizarea companiei.

Practic, Colterm trebuie sa-i convinga pe cei fata de care are cea mai mare din datorii, de 75%, sa accepte acest procedeu.

Concordatul preventiv reprezinta o intelegere cu creditorii, validata de un judecator, pentru esalonarea datoriilor in cadrul unui plan de reorganizare a companiei. In cadrul concordatului, creditorii nu pot declansa insolventa companiei si nu pot solicita executari silite, nici a Primariei Timisoara, nici a activelor functionale ale Colterm.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O masura temporara. Pretul certificatelor verzi creste galopant si fara o retehnologizare si schimbare a retelei este o gaura neagra fara fund ce mananca din ce in ce mai mult. Sa se uite si ei cum au refacut in Oradea de stau asa de bine ca am ajuns sa cumparam certificate verzi de la CET-ul lor.

  2. Pai a rezolvat Nica ? Primarul unde era ……..?????? sau el are centrala ?

  3. Problema nu este rezolvată este doar amînată și sacul fără fund nu se va umple niciodată,nu este cazul să se bată pe piept nici Nica nici Fritz atîta timp cît nu rezolvă problema care este numai una retehnologizarea .

  4. In toată Europa civilizată sunt crematorii pentru ardera tuturor deseurilor menajere, medicale sau de altă natură, numai la noi totul se aruncă sau se depozitează ca în Africa !!
    Viena are un astfel de crematoriu in oraș, pe lângă dacă treci crezi că este o fabrică de jucării, așa are o faţadă !
    München are două, amândouă in oraș, care la fel ca cea din Viena aduc un venit considerabil primăriilor prin colectarea gunoaielor și producerea de curent electric și a apei calde !!
    Păcaliciul pensat din primărie vorbește două la leu și vă garantez că peste încă trei ani și jumătate mastodontul vă fi in aceiaș situație, numai cu datorii mai mari !!

  5. Peste avem ?? AVEM !
    2 cafele la 🙂