Muntii Banatului, casa noua pentru 13 zimbri adusi din Germania

13 zimbri din Germania au fost adusi saptamana aceasta la Magura Zimbrilor din Armenis. Coordonatorii proiectului de repopulare cu zimbri a zonei Muntilor Tarcu, Rewilding Europe si WWF Romania, sustin ca fiecare animal este valoros din punct de vedere genetic si ales cu multa atentie de specialisti pentru a fi relocat si eliberat in acest habitat optim, Situl Natura 2000 Muntii Tarcu.

CITESTE SIProiectele comunitatilor locale, capitalul privat si specialistii in achizitii publice si finantari nerambursabile, fata in fata. Conferinta internationala la Buzias pe tema atragerii de fonduri externe pentru investitii locale 

„Cunoastem arborele genealogic al fiecarui zimbru care este transportat. Spre exemplu, zimbrii care au ajuns acum provin din 9 rezervatii si au petrecut aproape un an impreuna pentru a forma grupuri sociale non-habituate cu prezenta oamenilor in doua rezervații: 10 exemplare in rezervatia Springe si 3 in rezervatia Donaumoos. Lucram cu peste 16 centre de reproduce si rezervatii din Europa si ne consultam cu numerosi specialisti pentru a identifica exemplarele de zimbru potrivite pentru a se alatura grupurilor aflate deja in libertate”, precizeaza Alexandra Sallay-Mosoi, manager tehnic in proiectul LIFE Re-Bison, WWF Romania, citata de reper24.ro.

Conform coordonatorilor proiectului, obiectivul acestuia este de a crea o populatie viabila care se reproduce in salbaticie si sprijina biodiversitatea zonei, dar reprezinta si o valoare culturala, un simbol care a permis oamenilor din comunitati sa redescopere frumusetea naturii care ii inconjoara, si sa isi dezvolte activitati antreprenoriale bazate pe experiente in natura.

Rangerii proiectului LIFE RE-Bison monitorizeaza cu atentie comportamentul zimbrilor pe o perioada de 21 de zile de carantina, timp in care nou-venitii se afla intr-un tarc de aclimatizare. Exemplarele sunt apoi eliberate in salbaticie unde vor explora un teritoriu nou, bogat in paduri si pajisti.

„Aceste erbivore uriase influenteaza in bine viata a peste 596 de specii de animale si 200 de specii de plante, deci conservarea pe termen lung a speciei zimbru este esentiala pentru intregul ecosistem. De aceea este importanta fiecare decizie cu privire la realizarea unei populatii viabile din punct de vedere genetic”, transmit reprezentantii WWF Romania.

Urmatorul transport va avea loc la finalul lunii mai si va contine 6 zimbri care provin din rezervatia Avesta, Suedia. Toti zimbrii adusi de peste hotare se vor alatura celei mai mari populatii de zimbri liberi din Romania, care acum este intre 65 si 70 de exemplare.

sursa: reper24.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Muntii Tarcu nu sunt in Muntii Banatului.