Se schimba supraimpozitarea cladirilor neingrijite din Timisoara. Noua procedura cadru dupa care proprietarii vor plati cu pana la 500% impozit mai mare catre primarie

TIMISOARA. Dupa ce s-au pierdut procese pe banda rulanta din cauza impozitului majorat impus proprietarilor de cladiri lasate in paragina la Timisoara, Primaria a anuntat ca a decis sa schimbe procedura. De altfel Dominic Fritz a spus ca va continua sa-i arda la buzunare pe cei care nu inteleg sa-si repare proprietatile, insa aplicand altfel masura decat a facut-o predecesorul sau, in speranta ca, pe de o parte ii va constrange pe timisoreni sa-si ingrijeasca imobilele, iar pe de alta nu vor mai exista vicii care sa le dea castig de cauza in instanta celor care contesta supraimpozitarea.

CITESTE SI: Minciunile administratiei Fritz. Viceprimarul Ruben Latcau: ‘Va pot garanta public ca niciunul dintre consilierii mei nu va fi in vreun consiliu de administratie, si nu sunt si nu vor fi nici cei ai primarului’. 2 dintre ei au fost deja numiti 

Un proiect care sa modifice vechea hotarare va fi supus aprobarii consilierilor locali. A fost intocmita si o procedura cadru privind majorarea impozitului datorat pe cladirile neingrijite/degradate din toata Timisoara, insa diferentele fata de cea care functioneaza din vremea administratiei Robu nu sunt prea mari, si privesc in principal termene.

Tot politistii locali vor fi insarcinati sa identifice imobilele aflate in stare avansata de degradare, in paragina, insalubre, cu fatade nereparate, necuratate, netencuite sau nezugravite, cu geamuri sparte.

Odata identificate, vor fi facute poze, de ansamblu si de detaliu, si inaintate structurii de specialitate, insotite de un referat ce va cuprinde informatii despre cladiri si proprietari.

In baza referatelor, vor merge apoi in teren si angajati ai primariei care vor face propriile verificari si vor intocmi la randu-le o nota de constatare si o fisa model de evaluare. In acea nota se vor consemna elementele care conduc la incadrarea imobilului intr-o categorie, pe baza de punctaj, in functie de care se va regasi intr-unul dintre cele 3 cote de supraimpozitare stabilite de Consiliul Local, asa cum este prevazut si in actualul regulament – 300%, 400% sau 500%

Daca nu poate fi identificat proprietarul, se va cere mai intai sprijinul Directiei Fiscale, apoi Directiei Cladiri, Terenuri si Dotari Diverse, pentru obtinerea unui extras de carte funciara, respectiv colegilor de la Evidenta Populatiei. Directia Fiscala trebuie sa clarifice identitatea proprietarilor in 5 zile de la incheierea fisei de evaluare si a notei de constatare.

Odata stabilit proprietarul, i se va emite o somatie, insotita de toate documentele intocmite, in cel mult 20 de zile, dar nu mai tarziu de data de 30 iunie a anului de referinta, prin posta, cu confirmare de primire. Mai mult, somatia va fi afisata la domiciliul proprietarului cu ajutorul politistilor locali. Prin somatie, i se va aduce practic la cunostinta ca are obligatia de a face lucrari de intretinere, remediere, in caz contrar, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator, impozitul aferent cladirii neingrijite va fi majorat.

Persoanele juridice vor fi somate la sediul social al firmei.

Daca proprietarii se apuca de lucrari, se va incheia un proces-verbal, iar in cazul interventiilor la monumente istorice ori cladiri din arii protejate, in document se va face referire la conformarea operatiilor cu avizul Ministerului Culturii, respectiv al Directiei acestuia in teritoriu.

Daca in termenul prevazut pentru lucrari proprietarul/proprietarii somati nu notifica executia, se va emite hotararea de Consiliu Local pentru supraimpozitare, incepand cu 1 ianuarie a anului fiscal urmator.

Practic la baza deciziei de majorare a impozitului datorat vor sta urmatoarele documente justificative: somatia comunicata, Fisa de evaluare si nota de constatare cu referatul ce contine istoricul procedurii indeplinite.
Masura de supraimpozitare se suspenda daca proprietarul anunta Primaria si Directia Fiscala ca a inceput lucrarile in baza autorizatiei de construire, pana la 15 decembrie a anului de referinta.

In cazul in care lucrarile cuprinse in autorizatie nu au fost atestate ca finalizate, printr-un proces verbal de receptie la terminarea lor, pana la data expirarii AC, impozitul majorat datorat pentru imobilul neingrijit va fi recalculat pe intreaga perioada de suspendare a hotararii de supraimpozitare.

In situatia in care proprietarul somat vinde imobilul inaintea termenului la care trebuia sa faca lucrarile de reabilitare, procedura se reia integral fata de noul proprietar si se revoca cea care il privea pe cel de dinainte.

Daca la noi verificari in teren, politistii locali constata ca nu se fac lucrarile anuntate sau intervin noi degradari, cladirea ar putea fi incadrata la o categorie ce presupune impozit si mai mare.

Regulamentul se va aplica inclusiv dosarelor inregistrate la data intrarii in vigoare a acestui document si/sau petitiilor ulterioare aprobarii sale care se refera la dosare aflate in lucru/finalizate.

Procedura cadru, referatele si avizele privind majorarea impozitului pe cladirile neingrijite din intravilanul Timisoarei vor fi supuse aprobarii Consiliului Local. Documentatia poate fi consultata AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.