Modelul Arad, vazut ca o solutie si pentru Colterm la Timisoara. Secretarul general adjunct al Guvernului Bogdan Ghelbere despre banii pentru certificatele de poluare: In sedinta de miercuri s-ar putea rezolva

TIMISOARA. Banii de sprijin pentru Colterm, aflat sub amenintarea unei amenzi de zeci de milioane de euro, ca sa cumpere certificatele de poluare, ar putea intra in conturi la Timisoara saptamana viitoare. O spune secretarul general adjunct al Guvernului, Bogdan Ghelbere.

CITESTE SI: Ce se intampla daca nu vin banii prin PNRR pentru marile lucrari de infrastructura din Timisoara? Dominic Fritz: La Solventul ne gandim la un credit de la Banca Europeana de Investitii 

Banii vin din fondul de rezerva bugetara, printr-un document in care se regasesc mai multe orase din Romania care intampina dificultati ce necesita ajutor de la Guvern.

Pe actualul HG, apar mai multe orase, dar si Timisoara. Dosarul a plecat de la Ministerul de Dezvoltare catre Ministerul Finantelor. Sunt sanse ca, daca totul este ok, in sedinta de Guvern de miercuri sa se rezolve. Nu avem de unde sa stim ce se va intampla la Colterm. Am mers la Arad, la CET-ul lor, care a crapat. A venit o firma de insolventa si a facut un plan realizabil, asa ca eu cred ca in 2 ani va fi pe plus. Cred ca CET-ul din Timisoara poate fi salvat. Pentru asta iti trebuie un managment bun, trebuie sa lasi deoparte orice imixtiune politica, sa cauti oameni potriviti, sa incepi sa faci ce trebuie sa faci. Noi le-am pus la dispozitie tot ce au de facut si ce pot duce la bun sfarsit, si de ce nu, in 2-3 ani sa ajunga o societate rentabila. Daca actuala administratie locala va avea intelepciunea sa faca acest lucru, bine, daca nu, va rog sa ii intrebati pe ei de ce nu. Credeti ca e bine cand unii ne cer bani de investitii si noi cerem bani pentru ca sa platim certificate verzi, care, toata lumea stia, fara suparare, ca se vor plati la un moment dat, si nu au prevazut asta la buget„, a declarat Bogdan Ghelbere vineri la Timisoara.

Deputatul PNL Cosmin Sandru condamna balbaielile legate de gestionarea Colterm de catre noua administratie de la Timisoara.

USR trebuie sa se schimbe putin. Nu mai merge faza cu greaua mostenire. Coltermul e o societate cu mari probleme. A fost doar haos acolo, mai ales la nivel de directori. Nu este ok sa se faca presiuni politice asupra directorilor… Noua administratie stia problemele de la Colterm si la ei nu se vede o coerenta in managmentul societatii. E al treilea director de cand a fost instalat noua conducere a orasului. Ei au venit cu acel concordat care l-au prezentat ca marea salvare a Coltermului, care ulterior a fost anulat. Trebuie un managment profesionist si coerent in decizii. Nu putem sa ne plangem de situatia Colterm, cand stiam in momentul candidaturii care este situatia. Nu putem merge de fiecare data doar cu mana intinsa la Bucuresti, doar pentru a nu se inchide si a nu avea caldura”, a spus deputatul Cosmin Sandru.

Consilierii locali Roxana Iliescu si Radu Toanca au demarat procedura de convocare a AGA la Colterm pentru o analiza a situatiei la zi, pentru data de 27 mai.

Va reamintim, pana in 30 aprilie 2021, Colterm trebuia sa cumpere 270.000 de certificate verzi, cu o valoare pe bursa de 44 de euro. Mai exact, in total, valoarea tichetelor ajunge la aproximativ 12 milioane de euro. Pentru ca certificatele nu au fost achizitionate, pe langa valorea acestora, autoritatile ar urma sa fie obligate sa plateasca si o amenda de 100 de euro pe certificat, adica alte 27 de milioane de euro.

Conform unei Hotarari de Guvern din anul 2006, in fiecare an societatea de termoficare este obligata sa cumpere certificate aferente emisiilor de CO2 verificate. Certificatul verde este un titlul care atesta producerea de energie din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii, si reprezinta schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Deocamdata, Primaria Timisoara nu mai are in plan sa mearga mai departe cu concordatul preventiv, dupa ce licitatia pentru gasirea unui consultant a fost contestata, pentru ca ar fi fost facuta ‘cu dedicatie’.

Practic, prin acest concordat, ar fi urmat sa se faca o incercare de salvare a companiei de termoficare din Timisoara de la insolventa. Ajungand la datorii catre furnizori de aproximativ 310 de milioane de lei si avand de primit doar 160 de milioane de lei de la Primarie, a devenit deja o normalitate ca, in fiecare iarna, Colterm sa anunte abonatii ca risca sa ramana fara apa calda si caldura. Printr-un contract de concordat preventiv se dorea reesalonarea datoriilor, completat de planul de investitii pentru reorganziarea si retehnologizarea companiei.

CITESTE SI: Se dezumfla si ‘colacul’ de salvare al Colterm, inainte ca societatea sa primeasca amenda de 21 de milioane de euro pentru ca nu a cumparat la timp certificatele de poluare. Concordatul preventiv, in analiza pentru a vedea daca mai e necesar  

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.