Castelul Huniade din Timisoara, luminita de la capatul tunelului. In 2023 se poate deschide publicului o aripa, iar acoperisul de sticla mai asteapta

TIMISOARA. Noi vesti despre Castelul Huniade, a carui reabilitare completa e asteptata de 15 ani. In anul Capitalei Culturale Europene isi va deschide o aripa vizitatorilor si s-au facut noi pasi spre finalizarea santierului de la cea mai veche cladire a Timisoarei.

CITESTE SI: A fost filmat momentul in care un client a fost lovit in cap de acoperisul terasei de la McDonald’s, in plin centru la Timisoara. Video 

Dupa 5 luni de lupte birocratice a fost primit avizul pentru DALI-ul (Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventie), de la Comisia Nationala de Monumente, fara de care nu se putea trece la pasul urmator si anume la lansarea proiectului tehnic, pe care Consiliul Judetean Timis se pregateste sa-l finanteze, desi nu e clar cu ce fonduri.
Mai apoi, Castelul Huniade ar putea fi cuprins in PNRR pentru a obtine banii necesari pentru terminarea lucrarilor.

‘Am alocat 1 milion de lei din fondurile noastre pentru a urgenta Proiectul Tehnic. In maxim doua luni acesta se va face, iar apoi vom apela la Programul National de Redresare si Rezilienta, ca sa finanteze lucrarile de reabilitare’, a spus vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Alexandru Proteasa.

Despre acest subiect foarte important din programul Timisoara Capitala Culturala Europeana a vorbit si Claudiu Ilas, managerul Muzeului Banatului, care a precizat ca se fac eforturi si pentru planul anuntat nu demult de Alin Nica, liderul CJT, legat de acoperirea curtii interioare a castelului cu sticla. Un exemplu in acest sens e muzeul maritim din Olanda, pentru ca spatiul sa poata fi folosit pentru expozitii si evenimente.

‘Speram ca daca totul va decurge normal si vom avea parte si de o firma serioasa, sa deschidem macar partea de Nord-Vest a Castelului in 2023. Cat despre curtea interioara care poate deveni spatiu de expozitii, acesta este un proiect separat si vom vedea daca il vom putea finaliza in 2023’.

Santier de 15 ani pentru reabilitarea de la Castelul Huniade din Timisoara. Carol Robert de Anjou l-a ridicat in doar 7 ani

Va reamintim, lucrarile de consolidare la Castelul Huniade din Timisoara, care gazduieste Muzeul National al Banatului, au inceput in anul 2006. Primii bani pentru consolidare, 12 milioane de lei, au fost alocati de Consiliul Judetean Timis.

Constructorul a gasit, de-a lungul vremii, mai multe probleme, inclusiv crapaturi mult mai adanci decat estimase proiectantul, astfel incat a fost necesara refacerea unei bucati uriase de zid.

Pentru aceasta a fost nevoie si de innoirea documentatiei, constructorul a cerut o reevaluare a costurilor, iar cei de la Consiliul Judetean Timis nu au fost de acord cu aceasta solicitare. Santierul a fost oprit pana in anul 2010 cand au fost reluate lucrarile.

In 2016 in spatiul public a izbucnit un scandal, dupa ce in Sala Cavalerilor a plouat si s-au produs infiltratii. Atunci s-a luat decizia de a fi mutate exponatele intr-un depozit, la Giroc.

Intre timp, dincolo de consolidare, Consiliul Judetean Timis a incercat sa obtina finantare din fonduri europene pentru continuarea lucrarilor cu reabilitarea. Din pacate, s-a incadrat la o suma prea mica, astfel ca s-a renuntat la aceasta idee. Apoi, fostul secretar de stat in Ministerul Culturii Ion Ardeal Ieremia anunta ca este posibil ca acest obiectiv sa primeasca banii necesari de la Institutul National al Patrimoniului. Zis și facut primul pas, iar INP a demarat licitatia pentru documentatia necesara. Contractul pentru proiectare a fost iscalit in mai 2020.

Odata realizata consolidarea, a fost prevazut inca din 2008 si un proiect de renovare, insa acesta necesita o actualizare, pentru ca cel vechi n-a mai fost pe placul celor care s-au succedat la sefia Consiliului Judetean Timis. Potrivit acelui proiect, suma necesara reabilitarii acestei cladiri simbol din Timisoara se ridica la 8 milioane de euro.

Castelul Huniade este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara, inca in picioare. A fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447. Castelul medieval a fost distrus in asediul Timisoarei din 1849 și refacut in forma sa actuala in 1856.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Carol la ridicat in 7 ani, da avea tehnologie mai buna ca astia de acum. si nu avea muncitori romani

  2. SZEGED & MAKRO ?? VITESA ! asap!
    Imagine copiii orașului luînd biti si mergînd cu colegii sa atîrne pe marginea piscinei all day long (si minca ieftin!). Poa idolu se teme da trafic da sezi blînd babalicii tot vor sbura dar copiii vor zice pass :).
    Stiu e greu e pandemie criza & restricții bujetare etc: well imagine ca va da termen ” unul – cum vi se pare oiasul azi ? ” next may ne ” scaldam ” one way or 🙂
    NOW ” execuție ” sapati niste gropi (sub sequent deal) si muy structuri de beton, mare filosofie ce sa-ti spun ! Si DA 2 🙂 ca CIMISOARA e twice raportat la szeged. SUCCESURI
    MILUONARII oiasuluy donează platul sa fie si ei ca gugehymi ! WHY ?? 🙂

  3. La noi, de multe ori, luminita de la capatul tunelului este trenul vare vine din sens invers”