‘Priviti si va minunati! Cum a fost posibil asa ceva?’ Semnal de alarma in privinta reabilitarii unei cladiri istorice din Timisoara

TIMISOARA. Revolta pe marginea reabilitarii unei fatade istorice din cartierul Fabric la Timisoara. Un scriitor care a copilarit in imobil si s-a stabilit acum in Bucuresti trage un semnal de alarma in mediul online, unde a oferit si fotografii, aratand cum ar fi fost mutilata cladirea ce face parte din zestrea de imobile istorice ale orasului.

Cladirea se afla pe strada Kogalniceanu in apropiere de Piata Badea Cartan.

Timisoreanul Ioan Cochinescu i se adreseaza si primarului Dominic Fritz caruia ii cere sa opreasca ceea ce el a numit ‘macel’, dat fiind faptul ca se teme ca lucrarile nu s-au finalizat inca, iar cladirea invecinata e inca sub schele.

DOMNULE PRIMAR AL TIMIȘOAREI, DOMINIC FRITZ. ALERTĂ, PATRIMONIU- Primăria Municipiului Timișoara! Sper ca măcar un singur timișorean cu inimă adevărată și putere de decizie de la primărie să vadă alerta mea și să oprească măcelul distrugerii clădirilor istorice. Tocmai s-a „reabilitat” clădirea în care am copilărit, aflată pe strada Kogălniceanu nr. 9 din Timișoara. Inspirat de această casă și de altele din jurul ei, aflate în istoricul cartier Fabrik, am scris câteva zeci de povestiri, vreme de doi ani, în Observator cultural. Priviți și vă minunați! Cum a fost posibil așa ceva? Ce „specialiști” de la urbanism au dat aprobarea? La ce școală au învățat că așa se face reabilitarea unei clădiri ce face parte din patrimoniul inestimabil de arhitectură timișorean? Ce s-ar întâmpla cu marile orașe europene dacă ar fi batjocorite în felul acesta? Mi se pare o adevărată crimă de patrimoniu! Ca multe alte clădiri timișorene, e vorba despre cele construite acum mai bine de un veac, cu precădere în stil Secession. Aradul, Oradea, Clujul, Sibiul, Brașovul, Iașiul și multe alte orașe din România sunt construite în acest stil istoric. Dacă în acest mod s-ar „reabilita” nu doar Timișoara cea veche, ci toate clădirile de patrimoniu din România, vom spune adio istoriei arhitecturii autohtone. E clar că aripa aceasta de clădire e iremediabil distrusă patrimonial. Au dispărut complet elementele de arhitectură originale. Cealaltă aripă, de dimensiuni mai mari, e plină de schele, semn că măcelul continuă. Timișoreni, salvați Timișoara! Nu e nimic patetic în ceea ce spun. E semnalul de alarmă care poate opri acest dezastru inimaginabil. Domnule primar Dominic Fritz, am privit și privesc cu speranță alegerea dvs. ca primar al municipiului Timișoara. Nu-i dezamăgiți pe alegătorii dvs.! NU, nu așa se face reabilitatea unor clădiri istorice! Mâine dimineață, la prima oră, opriți acest dezastru patrimonial!”, a scris Ioan Cochinescu pe Facebook.

Ramane de vazut daca Primaria Timisoara se va sesiza in privinta acestei renovari, daca proprietarul avea toate autorizatiile si avizele necesare pentru aceasta lucrare si, daca nu, cine se face responsabil.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Preferabil aceasta varianta moderna si reabilitata vs paragina inca 30 de ani si un pericol real pentru trecatori ….

    • @Adrian preferabil sa ramai filozof, in mintea ta…

    • zise Adrian olteanu’ , habarnist si cazut in banat din inapoiata oltenie

  2. Preferabil atunci când nu ne pricepem să ne abținem de la datul cu părerea. De căutat în DEX termenul „reabilitare”. Zic și eu ca un timișorean născut și crescut pe malurile Begăi…

    • Clar ca filozofam fiecare in felul lui … . Sa ii intrebam si pe cei care au fost loviti de bucati istorice cam ce parere au …
      Bucuresteanul ingrijorat manevreaza situatia in avantajul lui 🙂 , hai sa mai stea timisorenii de pe malurile Begai inca 30 de ani in cladiri care se dizolva si marim decalajul dintre Citadela si Timisoara la 50 de ani

      • @Adrian tipic romanesc… las ca-i bine, si uite asa o sa avem un oras sters, fara arhitectura… Se intampla accidente, si asta nu-i scuza pe cei care nu ingrijesc aceste cladiri, dar poti pune o banda prin care sa nu lasi lumea sa treaca pt a se feri de accidente, si cauti solutii prin care sa reparu asa cum trebuie, si cred ca avem nevoie de un efort comun in privinta asta, inclusiv cu ajutorul statului. Dar repet, varianta scurta va coafeaza, de ce, nu stiu?

  3. Astfel de cladiri daca nu se face ceva se vor distruge de la sine.
    Intre doua rele cred ca e totusi mai bine sa alegem pe cel mai mic.

  4. Cred ca adevarul e la mijloc: renovarea si intretinerea = obligatia proprietarului, basoreliefurile istorice = contributia urbei, daca le vrem asa cum au fost acum 100 de ani.
    Multitudinea de lucrari de arta de pe fatadele cladirilor vechi ma face sa cred ca exista o industrie serioasa pe vremuri si pretul era scazut, astazi costa foarte mult sa refaci, in regim de unicat, toate acele forme.

  5. Unde e acum filfizonul ala de Predescu de la Cultura? Acuma nu se sesizeaza sau el are treaba numai cu trotuarele din fata Catedralei? Probabil ca atunci cand se distrugea aceasta cladire de patrimoniu el se juca de-a tata si de-a tata cu prietenul lui, Spritz, si nu puteau fi atenti. Poate le deschide cineva si ochii din cap, ca ei tin deschisi numai ochii care se pot obtine cromatic din combinatia de rosu cu verde.

  6. Alti oameni nu au ce pune pe masa,de mancare…si voi v-o trageti filozofic intre voi in stil arhitectural.Ma doare-n fund de cum a fost si cum arata acum o cladire si de timisoreanul care s-a mutat in capitala tarii…trage un semnal de alarma cica…apoi trage o besina gen miros de Dambovita asa pe la 4 dimineata si apoi se scarpina putin…si o sa-i treaca.

  7. Pe vremea lui Robu s-a trambitat mult si tare ca la politia comunitara sunt calificati sa urmareasca aceste aspecte legate de fatadele neingrijite, Oare acei politisti comunitari care ptobabil au primit si bani pt asta ce au facut? Iar primaria de ce nu aplica legea pt toti? La casa Muhle a mers pana la capat, si bine a facut, in instanta, in astfel de cazuri de ce nu procedeaza la fel?

  8. Asta ati votat ,de , din astea veti avea parte si pe viitor ! Il doare fix in c…(ot) .pe Samuel Fritz de cladirile orasului , a propos ati pus mana de la mana sa reabilitati acea cladire din Fabric ,prima pe care si-o dorea Samuel Denimic ?!?

  9. Pentru o masacrare ca si asta, la Oradea, proprietarul ar fi fost linsat in piata publica. Cei care nu iubesc cladirile astea, sa se mute la blocurile comuniste sau suberbia! Nu (va) decimati frumusetile pe care le-ati mostenit – cetatean oradea