Unda verde pentru santierul de la liceul Ungureanu, in plin centru la Timisoara. Schimbarea la fata dupa mai bine de un secol de la infiintare

TIMISOARA.  Dupa ce in urma cu aproape 2 ani s-au obtinut fonduri europene pentru reabilitarea imobilului, iar luna trecuta a fost finalizata si licitatia pentru reabilitare, acum s-a dat ordinul pentru inceperea lucrarilor la cladirea Liceului Emanuil Ungureanu, chiar in centrul Timisoarei.

CITESTE SI: Dominic Fritz despre noul Spital Municipal Timisoara, de langa Aeroportul Utilitar Cioca: Nu as avea nicio retinere sa luam un credit pe 30 de ani, daca nu reusim cu alte fonduri 

Licitatia a fost castigata de asocierea S.C. CONSTRUCTIM S.A.- lider, SC EXTRA-PROMPT S.R.L. si S.C. ATELIERUL ARHITEXT S.R.L., avand ca si subcontractanti: CBM ELPRO INSTAL S.R.L.; PRODAO-ING S.R.L., BICONECT S.R.L.

Contractul a fost adjudecat la suma de 17.982.510 lei fara TVA, durata de realizare fiind de 21 luni. 3 luni sunt rezervate pentru proiectare, iar alte 18 luni pentru executie, de la emiterea ordinului de incepere a lucrarilor.

Copiii Timisoarei merita sa invete in scoli decente, iar fondurile europene sunt o sansa pentru a reabilita si dota cat mai multe unitati de invatamant din oras. Infrastructura educationala merita toata atentia noastra, dupa ani in care multe gradinite, scoli si licee au fost lasate in paragina. Avem deja lucrari incepute la mai multe scoli din oras, avem bani prevazuti in buget si vom depune in continuare proiecte pentru a atrage finantari nerambursabile atat pentru refacerea, cat si pentru extinderea retelei educaționale din Timisoara”, spune viceprimarul Timisoarei, Ruben Latcau.

Prin contractul proaspat iscalit se actualizeazat documentatia tehnico – economica, se asigura asistenta tehnica din partea proiectantului pe parcursul lucrarilor, se va intocmi auditul energetic final, actualizarea documentatiei tehnico-economice, intocmirea documentatiilor pentru obtinerea avizelor si acordurilor, inclusiv pentru Avizul ISU respectiv Scenariu de securitate la incendiu, intocmirea proiectului asa cum a fost construit (as built), audit energetic, expertiza termica si energetica, documentarea informatiilor pentru Cartea tehnica a constructiei, inclusiv documentarea instructiunilor de exploatare.

Construirea cladirii Liceului Emanuil Ungureanu a inceput in 1899, dupa planurile intocmite de arhitectul Albert Vigh. Imobilul a fost edificat de antreprenorul timisorean Eduard Reiter.
A fost prima cladire ridicata pe locul fostelor ziduri si bastioane ale cetatii din vecinatatea castelului Huniade, care fusesera daramate cu putin timp inainte.

Fosta scoala oraseneasca de meserii, astazi colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, are o fatada realizata în stil clasic si o intrare marcata de trei arcade. Daca parterul iese în evidenta prin bosajele realizate pe zidarie, cele doua etaje sunt decorate cu pilastri terminati in capiteluri corintice. In interior s-au amenajat spatii mari si luminoase, pe langa salile de clasa fiind prevazute atelierele necesare si multe alte anexe.

Cladirea a fost inaugurata la 1 septembrie 1900, in prezenta ministrului maghiar al Educatiei, si s-a dovedit a fi extrem de folositoare orasului, caci numarul ucenicilor a crescut de la an la an. Intre cele doua razboaie mondiale aici a functionat singura scoala de arte si meserii care pregatea mestesugari pentru intreg Banatul.

In timpul regimului comunist. liceul a fost transformat in scoala medie tehnica pentru electroenergie si electrotehnica, dobandind, in 1958, numele de Scoala „Electromotor”, iar în 1975 a devenit liceu industrial, pastrandu-si acelasi nume.

sursa foto: mercytimisoara.com

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. eu sunt curios santierul va arata ca toate celalalte santiere din oras, gen pietonii dai naibii se descurca, merg ei si pe strada, la fel cum se intampla la 30 m mai in fata la fostul liceu MIU? sau poate va fi un santier ordonat ca la intersectia Rebreanu cu sudului, unde pietonii in loc sa treaca pe trecere sunt nevoiti sa treaca exact pe ditamai bulevardul unde se circula cu 80?

  2. Este o cladire monumentala care a fost foarte frumoasa, acum cam paraginita. Sper ca lucrarile de reabilitare sa o aduca la valoarea estetica de altadata. Ar fi o surpriza foarte placuta. Poate ne ajuta Dumnezeu sa se termine cu bine.