Morile de macinat cereale din Timis scoase la lumina de Asociatia Acasa in Banat. 14 sunt inca functionale. Foto

TIMIS. Judetul Timis are un bogat patrimoniu industrial care asteapta sa fie pus in valoare. Morile de macinat cereale sunt o parte importanta a acestui patrimoniu iar Asociatia Acasa in Banat si-a propus sa le inventarieze, reusind sa identifice, in numai trei luni, nu mai putin de 85 de mori, multe cu valoare istorica ridicata.

In cadrul proiectului „ Morile Banatului, patrimoniul industrial din judetul Timis”, in perioada septembrie – noiembrie 2021, echipa Asociatiei Acasa in Banat a realizat o ampla cercetare pe teren pentru identificarea tuturor morilor de cereale existente in judetul Timis, atat cele care sunt inca in functiune, cat si cele care sunt abandonate sau si-au schimbat destinatia. Cele 85 de mori au fost localizate GPS, au fost fotografiate si au fost incluse intr-o baza de date pusa gratuit la dispozitia publicului, online.

In plus a fost desfasurata si o cercetare legata de istoricul acestor cladiri, in arhive, documente si monografii, precum si la fata locului, acolo unde a fost posibila colectarea unor marturii prin viu grai de la proprietari, localnici sau de la cei care au condus sau au lucrat in vechile mori.

Acum un secol, peisajul Banatului era foarte diferit. Existau mori de vant, mori pe apa, mori plutitoare pe Mures, mori cu cai, mori industriale, cu abur etc. Evolutia tehnologica a facut ca cele mai multe sa dispara, insa chiar si asa, s-au pastrat pana astazi foarte multe cladiri si instalatii industriale originale. si mai surprinzator este ca din 85 de mori identificate, 14 inca mai functioneaza, unele cu instalatii vechi de aproape 100 de ani. Consideram ca aceste mori de cereale reprezinta un patrimoniu inestimabil pentru judetul Timis, ce merita protejat si valorificat”, a declarat Radu Trifan, presedintele Asociatiei Acasa in Banat.

Una dintre cele 14 mori in functiune este Moara de la Balint, o moara pe apa construita la inceputul secolului trecut. Moara este singura ramasa in judetul Timis care foloseste puterea apei. E fost restaurata de catre familia Meszaros si macina acum faina de cea mai buna calitate.

Din punct de vedere turistic, proiectul realizat de Asociatia Acasa in Banat este imediat valorificabil, iar Asociatia de Promovare si Dezvoltare a Turismului in judetul Timis in colaborare cu proprietarii morii din Balint vor crea si promova un Program de vizite si activitati adiacente obiectivului de pe malul Begai. Acest program va fi pus la dispozitia ghizilor de turism si al agentiilor de incoming din regiune. De asemenea, in perioada urmatoare, pe baza datelor adunate de Asociatia Acasa in Banat si in colaborare cu aceasta, Turism Timis intentioneaza sa contribuie la dezvoltarea turismului industrial in Timis prin valorificarea patrimoniului mulinologic documentat acum si sa creeze un Traseu al morilor de cereale din Timis – marcat si promovat apoi in legatura cu Traseul morilor de apa din Caras Severin, in vederea dezvoltarii unor produse turistice regionale” – Delia Barbu, director Asociatia de Promovare si Dezvoltare a Turismului Timis.

Despre Moara de la Balint

Moara de la Balint va fi introdusa in circuit turistic si va putea fi vizitata incepand din 30 aprilie 2022, in fiecare sambata, intre orele 10.00-15.00, cand turistii vor avea posibilitatea sa efectueze tururi ghidate de proprietari in interiorul morii, iar apoi sa poposeasca pentru o gustare la restaurantul de langa locatie. Vizitatorii vor putea vedea cum functioneaza instalatiile si vor putea achizitiona si faina macinata aici, iar cei care iubesc drumetiile vor putea parcurge si un scurt traseu pe malurile Begai, pana la barajul ridicat pentru acest important obiectiv.

Grupurile de peste 8 persoane se pot programa si in alte zile ale saptamanii la numarul de telefon 0768 159080.

„Morile Banatului, patrimoniul industrial din judetul Timis” este un proiect cofinantat de Consiliul Judetean Timis prin programul de finantare Tim Cultura 2021. Toate datele despre morile din Timis vor fi disponibile si online pe site-ul www.acasainbanat.ro/morile-banatului.

Despre Asociatia Acasa in Banat

Asociatia Acasa in Banat a fost infiintata in 2018 si isi propune sa pastreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, sa redea culoare satului banatean, sa redescopere adevaratele valori ale acestor locuri: oameni buni si gospodari, case frumoase si povestile lor. Asociatia este membra a International Molinological Society (TIMS), cea mai importanta asociatie de profil dedicata morilor din intreaga lume, care este activa din 1965 si are 500 de membri in peste 30 de tari. In 2019 – asociatia a realizat recensamantul morilor de apa din judetul Caras Severin. Cu sprijinul Fundatiei Orange, in 2020 au fost renovate 12 mori de apa din 3 localitati din Caras Severin, iar in 2021 in cadrul proiectului Hai la Rudaria a fost amenajat un traseu turistic si au fost facute lucrari de intretinere la cele 22 de mori de apa din localitate.
Sustineti Asociatia Acasa in Banat
CIF 39329018 Adresa: sat. Valeapai, nr.134, comuna Ramna, judetul Caras-Severin
Cont donatii in LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801
Cont donatii in EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801
PayPal: [email protected]

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Să redevină funcționale pe bune morile aproape de Timișoara,nu doar de decor să folosească.