TIMISOARA. Rochii de diferite culori si din mai multe decade sau bijuterii create de maestrii romani, toate sunt prezentate in cadrul expozitiei „Muze la Muzeu”, deschisa din aceasta saptamana in Bastionul Theresia, la Timisoara.
In expozitia al carei vernisaj a avut loc miercuri se pot vedea zeci de piese din colectia Muzeului National al Banatului, dar si din cea personala a Gabrielei Ciuca, ce arata cum s-a schimbat vestimentatia in ultimul secol.
Rochii din materiale si croite elegant, dar si costume pentru barbati, palarii, pantofi pentru femei sau posete, toate si-au facut loc in aceasta expozitie. De asemenea, timisorenii pot afla informatii despre vestimentatia proprie fiecarei decade a secolului trecut cu particularitatile sale, de pe panourile amplasate in mansarda Bastionului.
O alta sectiune a expozitiei este reprezentata de bijuteriile care se pot asorta cu diferitele tipuri de vestimentatie, podoabe care au fost create manual.
„Vrem sa aratam frumosul din perioada interbelica, chiar si de dinaintea Primului Razboi Mondial, dar si frumosul contemporan. Am pregatit o expozitie cu tinute vestimentare deosebite din colectia Muzeului National al Banatului, piese de garderoba, dar si din colectia privata a doamnei Gabriela Ciuca, care a fost invitata sa expuna alaturi de piesele muzeului, piese din garderoba proprie, una deosebita, cu piese vestimentare foarte frumoase. Pe langa acestea au fost expuse si bijuterii ale doamnei Ciuca, care sunt facute manual de bijutieri romani. Promovam frumosul romanesc, dar in aceasta seara avem si Quantum Quartet, iar din numarul celor care participa la vernisaj este un eveniment de succes si destul de asteptat. De mult nu aiu mai fost atat de multi vizitatori la un vernisaj. Bineinteles, nici conditiile nu permiteau, dar acum s-au mai relaxat si ne bucuram ca atatia vizitatori au venit….Avem mult de invatat din istorie si foarte mult din frumosul perioadei de mult apuse, acea perioada frumoasa, cea interbelica„, spune Claudiu Ilas, managerul Muzeului National al Banatului.
Tot in cadrul vernisajului de la Muzeul Banatului a fost lansat si volumul „Vukovics. Vremuri trecute. Vremuri prezente” scris de Adriana Blaj.
Expozitia Muze la Muzeu va putea fi vizitata pana la finalul lunii ianuarie.