A murit Victor Socaciu

S-a stins din viata la varsta de 68 de ani solistul de muzica folk Victor Socaciu.

Anuntul a fost facut de fosta sa sotie, realizatoarea tv Marina Almasan.

Ii sunt alaturi fiului meu, Victor, intr-un moment greu al vietii sale. Pierderea părintelui înseamnă, pentru un copil, pierderea uneia din cele două aripi, pe care le primim fiecare , la venirea pe lume. Ii vor si NE vor rămâne amintirile frumoase ale familiei noastre, îmbrăcate în cântecele sale nemuritoare, care vor continua să-i bucure pe cei ce i-au prețuit muzica. Drum lin , spre stele, Victor Socaciu, unde îți doresc să-ți găsești pacea și liniștea. Fiul nostru, Victor Socaciu , va continua să-ți poarte numele. Și, dacă aici, pe pământ, te-au îndepărtat de el, poate de acolo, de sus, îi vei veghea mersul prin viață, alături de mine, de aici, de pe pământ…„, a scris pe pagina sa de Facebook, Marina Almasan.

Artistul era internat de o luna in spital. El suferise recent un transplat de rinichi, insa avea mai multe probleme de sanatate.

Victor Socaciu, muzician, compozitor, realizator si producator de emisiuni de televiziune, unul dintre cei mai apreciati folkisti romani, s-a nascut la 14 ianuarie 1953, la Brasov.

Victor Socaciu a fost producator, de-a lungul timpului, al unor festivaluri de gen precum Festivalul National – Concurs de muzica folk ”Om bun” (din 1991), Festivalul National – Concurs ”Cantecul de dragoste” (in parteneriat cu Ministerul Culturii si Cultelor, Televiziunea Romana si Radio Romania Actualitati), Festivalul ”Country music”, al altor numeroase evenimente cultural-artistice, precum si initiator si producator al proiectului ”Romanian Golden Art”, in colaborare cu MAE, destinat mediilor artistice din Comunitatea Europeana.

A inceput sa cante cu grupul Zodiac, cand se afla inca in scoala. Primul concert sustinut cu trupa a avut loc in 1970. A urmat cursuri de chitara clasica la scoala populara de arta, iar in 1978, a absolvit Facultatea de Electromecanica.

In 1974, a debutat in Cenaclul Flacara, iar anul urmator, la radio, cu piesa „Nalucile amintirilor”, apoi, in 1976, la televiziune, cu „Oltule”. Debutul discografic a venit in 1981 – „Roata”. Acestuia i-au urmat 12 albume si compilatii, scrie ziare.com.

A compus muzica pentru spectacole de teatru, la Brasov si Targu Mures, iar din 1991, a pus bazele concursului folk „Om Bun”. A participat in mai multe randuri la festivalul de la Mamaia si a sustinut turnee in URSS, China, Germania, dar si SUA si Anglia.

In perioada 1997 – 1999, a realizat si produs emisiuni la TVR si National TV. A fost deputat in Parlamentul Romaniei, in legislatura 2008 – 2012, ales pe listele Aliantei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator.

Premiul de onoare pentru intreaga activitate in slujba cantecului romanesc oferit de Ministerul Culturii i-a revenit în 2002. Presedintele Romaniei, de la acea vreme, Ion Iliescu i-a conferit lui Victor Socaciu, pe 10 decembrie 2004, Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, „pentru contributiile deosebite in activitatea artistica si culturala din tara noastra, pentru promovarea civilizatiei si istoriei romanesti”.

Foto: antena3.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca!

  2. Ma, eu stiu ce sa zic … decât RIP – musica RO va fi may saiaca fără toasu socata:) Ceea ce nu inteleg eu CUM escrocul ala de SKYler sta la BOMBARDIERI dar vine sa-si ia tainul de aici, cu o regularitate jermana ?
    Buey frate, ori-ori (papy unde locuiești – altfel esti decat un KKT con ouchi!) Hey sictir 🙂 saa tu …