Tragedie la o competitie de rafting. Tanar mort, dupa ce trei barci in care erau 22 de oameni s-au rasturnat in apa. Operatiune de salvare in doua judete. Foto

Momente teribile pentru mai multi iubitori de sporturi extreme care au participat la o intrecere de rafting pe raul Jiu, sambata.

CITESTE SI: Sinucidere la penitenciar. Un angajat s-a impuscat 

Concursul avea loc in Defileul Jiului, in apropiere de Petrosani. In 3 ambarcatiuni se aflau 22 de oameni. Pe o portiune mai dificila a traseului, barcile s-au ciocnit, iar curentii de apa le-au rasturnat.

Organizatorii au sunat imediat la 112, iar la fata locului au ajuns echipaje ale pompierilor de la Detasamentul Petrosani, ambulante SMURD si SAJ, salvamontisti si scafandri din Hunedoara si Gorj.

Echipele de salvare au reusit sa ii scoata din apa pe o parte dintre participanti, insa, din pacate, pentru un barbat de 35 de ani a fost prea tarziu. In ciuda manevrelor de resuscitare aplicate, acesta a murit pe malul Jiului.

O femeie in varsta de 33 de ani a fost preluata de ambulanta si transportata la spital cu hipotermine, iar o parte dintre tinerii cazuti din barci au fost consultati rapid de medici la fata locului.

Pentru 6 dintre cei care se aflau in barci au inceput o alta operatiune de recuperare alpinistii. Si nu a fost deloc una simpla.

Cele 6 persoane s-au regrupat pe un versant si, pentru a ajunge la ele, salvamontistii au urcat in amonte cativa kilometri, s-au intors prin tunelul de cale ferata, apoi au echipat cu corzi zonele dificile, pe care s-au intors cu cei blocati. Actiunea a fost dificila, datorita terenului accidentat si faptului ca in acele momente in zona a fost o ploaie puternica, cu fulgere si grindina. Cei 6 au fost coborati cu masuri de siguranta sporite intrucat toti aveau incaltaminte de rafting, improprie deplasarii pe munte si au fost predati ambulantelor sosite in zona„, transmit reprezentantii Salvamont Romania.

Tot salvamontistii au recuperat si trupul neinsufletit al barbatului de 35 de ani.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Inconstienti

    • Poate. Dar e nevoie de mult mai multe detalii, de care nu s-a zis nimic.
      De exemplu: li s-a facut instructaj ce e de facut in caz de rasturnare, in caz ca pica in apa, ce pericole sunt, etc.
      Dar cel mai important: Au avut vesta de salvare? In apele internationale vesta e obligatorie, insa in ape interne nu. Stiu multi tampiti care refuza vesta, ca deh….ei sunt mai jmecheri asa.
      Treaba e ca se pot face in siguranta multe activitati extrem de periculoase, daca sunt urmate corect procedurile

  2. Echipele au scos din apa pe o parte din participanti : adica marii rafteri au stat in apa 45-120 de minute pina au sosit salvatorii .Nu stiu de ce , dar de un timp stirile cu si despre actiunile salvamont din tara imi creeaza un sentiment de teapa la banul public .

  3. Ce dracu cauta pe vremea asta? Bezmetici..

    • Raftingul romanesc traditional se face in verile secetoase, cand pe raul de munte nu mai curge apa nici cat sa umpli o cizma. Consta in golirea unui RAFT de la supermarket de cele mai dubioase spirtoase si bautul lor in nestire. Se moare si din asta, dar macar e o moarte mai placuta, si nici nu implica Salvamontul – in afara cazului cand betia e organizata chiar de Salvamont.