Festival de toaca, o expozitie de icoane facute de copii si concerte de fanfara in Parcul Primaverii de la Muzeul Satului la Timisoara

TIMISOARA. A devenit traditie la Giroc, iar acum va avea loc la Muzeul Satului din Timisoara. Vorbim despre festivalul de toaca ce este organizat in fiecare an in apropierea Sarbatorilor Pascale.

CITESTE SI: Renovarea cladirilor istorice la Timisoara bate pasul pe loc. Primaria vrea sa schimbe programul de sprijin financiar si sa creasca lista celor care ar putea beneficia de ajutor

Duminica 17 aprilie, ora 16,00 la Muzeul Satului Banatean, in cadrul Parcului Primaverii, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului in apropiere de biserica de lemn din incinta muzeului, Arhiepiscopia Timisoarei in colaborare cu Consiliul Judetean Timis si Centrul de Cultura si Arta al judetului Timis organizeaza prima editie a festivalului de toaca din acest spatiu sacru al culturii banatene, continuand practic festivalul „In glas de toaca” inceput in urma cu 14 ani la Giroc.

Vor participa grupuri de tineri dornici sa bata toaca, dar si sa invete de la cei mai in varsta, care au dobandit experienta in manastiri sau in satele lor cu prilejul sarbatorilor pascale in mod special.

Festivalul se va deschide la ora 16,00 cu un cuvant de bun venit din partea organizatorilor, urmat de evenimentul in sine si apoi de la ora 17,00 se va continua cu vernisajul expoziţiei de icoane bizantine Lumina Florilor de Pasti, de la Casa Nationala din spatiul muzeal etnografic banatean, unde vor expune peste 80 de copii talentaţi in arta sacra, din tot Banatul.

Expoziţia de icoane este organizata in colaborare cu Atelierul de pictura Buna Vestire al Catedralei Mitropolitane, scoala Gimnaziala Sfantul Antim Ivireanul si Consiliul Judetean Timis cu prilejul sarbatorilor pascale.

La fel ca in anii precedenţi alaturi de organizatori au fost mai multe scoli si licee din judeţul Timis, intrucat au trimis lucrari ale copiilor care au participat la diverse concursuri de icoane atat la nivel judeţean, cat si naţional.

Expozantii vor primi pentru talentul lor un pachet cu dulciuri oferit de catre Protopopiatului Ortodox Roman Timisoara I.

Evenimentul se va incheia cu slujba deniei ce se va oficia in lacasul de cult monument istoric cu hramul Nasterea Maicii Domnului din Muzeul Satului Banatean.

Acest festival din Saptamana Mare vine sa ne aduca aminte atat de ramurile purtate in maini de cei ce-l asteptau pe Domnul Iisus Hristos in Cetatea Ierusalimului si de chipurile blande ale copiilor, reflectate ca adevarate icoane ale bucuriei, ce cantau pe strazile Cetaţii Sfinte: ,,Osana! Osana! Binecuvantat este cel ce vine intru numele Domnului !”, dar ne va aduce aminte si de patimile Domnului Iisus Hristos, de cuiele batute cu ciocanele in palmele si picioarele Sale, cat si de lectia de iubire neconditionata oferita umanitatii de Mantuitorul Hristos.

Totodata se mai urmareste continuarea traditiilor de Sfintele Pasti si transmiterea lor, prin Biserica, generatiilor viitoare.

Participantii la festivalul de toaca ce vor fi remarcati de organizatori vor primi in dar din partea Protopopiatului Ortodox Roman Timisoara I o pereche de ciocane de lemn, pentru desavarsirea artei batutului de toaca si pentru a deveni instructori la editiile viitoare.

Festivalul de toaca si expozitia de icoane nu sunt singurele evenimente ce vor avea loc in acest final de saptamana in Parcul Primaverii care isi deschide vineri portile.

Sambata, de la ora 12:30 incepe o noua editie a Festivalului Fanfarelor. La manifestarea din acest an participa Fanfara Pro Amicitia din Timisoara, Fanfara Banater Musikanten, Fanfara din Giroc, Fanfara Societatii Culturale Doinitorii Banatului din satul Varadia, comuna Mercina, judetul Caras Severin si Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almas, judetul Arad.

Invitat in recital este Ovidiu Lipan Tandarica si Fanfara din 10 Prajini. Ovidiu Lipan Tandarica este un artist complex, recompensat de presedintele Romaniei pentru intreaga sa cariera cu Ordinul Meritul Cultural în grad Cavaler. Va aduce pe scena mare a Muzeului Satului Banatean din Timisoara ritmurile balcanice si compozitiile sale unice care combina obiceiurile si traditiile cu muzica contemporana. Timisorenii vor putea asculta melodii cunoscute din creatia sa cum ar fi Margareta, Tango Toledo sau Balerina, interpretate alaturi de Fanfara 10 Prajini.

Festivalul va fi deschis cu parada traditionala, iar programul va continua la ora 13.00 cu recitalul fanfarelor pe scena mare a Muzeului Satului Banatean.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.