Domnisoara Pogany, Maiastra, Coloana fara sfarsit vor putea fi admirate la Timisoara, la cea mai mare expozitie Brancusi organizata in ultimii 50 de ani

TIMISOARA. Se pregateste un eveniment unic la Timisoara. Vorbim de cea mai mare expozitie Brancusi care va fi organizata anul viitor, cand orasul va fi Capitala Europeana a Culturii.

CITESTE SI: Licitatie anulata de Primaria Timisoara. Nimeni nu vrea sa faca documentatia pentru reabilitarea Palatului Culturii 

Evenimentul se va desfasura la Muzeul de Arta, in conditii exceptionale de securitate.

Expozitia Brancusi este programata in perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024. Opere de arta semnate de Brancusi, precum Ecroseu, Capete de copii, Prometeu, Muza adormita, Domnisoara Pogany, Piatra de hotar – din seria Sarutul, Rugaciune, Maiastra, Pasare in vazduh, Coloana fara sfarsit III, diferite desene, guase si fotografii realizate de Constantin Brancusi.

Operele care valoreaza milioane de euro vor fi transportate si expuse la Timisoara in conditii de maxima siguranta, iar pentru aceasta autoritatile din Timis au in vedere si un parteneriat cu Jandarmeria Romana.

Costurile unei astfel de expozitii se ridica la aproximativ 1 milion de euro pentru amenajarile necesare la Muzeul de Arta din Timisoara din Palatul Baroc, gazda evenimentului, si 1 milion de euro pentru amenajarea expozitiei. Ministerul Culturii intentioneaza sa obtina o garantie guvernamentala pentru operele ce vor fi expuse.

Peste tot este foarte greu de organizat, pentru ca numarul sculpturilor lasate de Brancusi este destul de redus. Brancusi n-a sculptat mult, pentru ca el in momentul in care nu era multumit de o anumita opera, o distrugea, o arunca la pubela. Brancusi nu pastra rebuturi in atelierul lui. Tot ce a pastrat a fost pentru ca era convins ca era o opera care sa-l reprezinte (…) De aceea, au ramas foarte putine opere, in catalogul rezonat al operelor sculptate sunt in jur de 230 – 240 sculpturi. Se includ aici sculpturile din ghips, pentru Brancusi ghipsul era o opera originala, sculpturile in bronz si cele in marmura, care sunt foarte rare.

Aceste sculpturi au intrat in patrimoniului muzeului de arta din Philadelphia, care este un muzeu foarte bogat in sculpturi de Brancusi, introduse de Marcel Duchamp, prietenul lui Brancusi, care l-a promovat pe el in America, la muzeul de arta moderna din New York, la muzeul Guggenheim si mai ales la Centrul Pompidou, la Muzeul de Arta Moderna care apartine Centrului Pompidou.

E foarte greu (de obtinut lucrarile imprumut -n.r.), va spun sincer, este foarte greu. Pentru ca toti cei care detin lucrari cer in amanunt descrierea conditiilor fizice de la muzeul de arta din Timisoara. Sigur, muzeul de arta din Timisoara arata foarte bine cand il vizitezi, dar sunt amanunte tehnice care trebuie puse la punct. De pilda, in cadrul cererii pe care o facem din partea comitetului de organizare este un formular aparte care se numeste «facility report» in care sunt puncte la care trebuie raspuns, climatizare, luminare, modul de transportare a operelor.

Va trebui sa facem apel la oameni specializati, care pot sa instaleze o lucrare de Brancusi. Fiind foarte fragile, sunt oameni… de exemplu, si la centrul Pompidou, am lucrat cu anume echipe. Nu toti instalatorii pot sa faca acest lucru. Sunt societati private, trebuie platiti, cu instalatori specializati in opera lui Brancusi. Eu am lucrat cand am instalat atelierul, cu doi instalatori care ii si numeam «fiii lui Brancusi». Imbratisau operele, pur si simplu,pentru ca le cunosteau si le instalau cu caldura”, a declarat Doina Lemny, curatorul expozitiei Brancusi.

Potrivit Doinei Lemny, in jur de 20-25 de sculpturi ale lui Brancusi, din colectii private si de stat vor fi aduse la Timisoara din tari precum Anglia, Elvetia, Franta si Romania.

Ovidiu Sandor, presedintele Fundatiei Art Encounters si comisarul expozitiei, a explicat ca cea mai recenta expozitie de amploare cu operele lui Constantin Brancusi, in Romania, a avut loc in anul 1970.

Organizarea unei astfel de expozitii presupune si investitii insemnate din partea Consiliului Judetean Timis, principalul organizator al evenimentului.

E necesar a investi in echipamentele de climatizare, de gestionare automata a temperaturii, in alarmarea in caz de incendiu si in securitatea si protectia edificiului, a ceea ce se afla inauntru. Noi am inceput investitiile inca de anul trecut, am finalizat partea de climatizare si de temperatura controlata, iar anul acesta se finalizeaza cu celelalte investitii (…) Partea de investitii costa cel putin un milion de euro, acum cu cresterile la materiale ne asteptam sa mai creasca costurile, iar inca un milion pe partea de organizare. Din partea de organizare ne asteptam sa mai facem niste economii, daca obtinem o garantie guvernamentala pentru a economisi sumele de bani pe care trebuie sa le dam pentru asigurarea acestor lucrari”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Momentan, la Muzeul de Arta s-au schimbat, potrivit directorului Filip Petcu, 80 de camere de supraveghere si s-au facut investitii in sisteme de detectie a variatiilor de temperatura si umiditate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ami place brincusi ie cel mai bun pictor dupa lume

    • Che draghe si noua imi place Brancuzsi maxime, mai ales fiindche cel mai mare magyar pictor este si romanurile la furat. Nume adevarat al ei a fost Konsztantin Brancuzsi Asztalos si nu e nascut la Gorj ci a nescut la Szekely tinut la el si mutat mamele lui cand era miche. Dache te uite la Domnisoara Pogany (e clar che asta e nume de magyar), o sa vede la tine ca ochiule lui este mongoloid, ca si stramostii magyari. Szervustok!

  2. Minunat, ma bucur enorm să-l pot vedea acasă,unde ii este locul, nu doar prin alte tari.

    Aștept cu nerăbdare să-i studiez lucrările deosebite.

    • „Lucrarile deosebite”! Frumos spus, pentru niște caricaturi ce par a fi făcute de un copil.

  3. Chiar nu se știe denumirea completă a muzeului ? Este Muzeul Național de Artă din Timișoara ! Și Timișoara mai are Muzeul Național al Banatului! Deci doua muzee naționale, se aude ?

  4. BRAVO!

  5. birtasii :)))
    AIN’T ???

  6. Trebuie neapărat văzut!

  7. „ECORSEU” nu ecroseu cum ati scris…

  8. Operele lui Brancusi sunt exagerate din cauza acestor imbogatiti fara masura din universul nostru . Acest oltean din Gorj s-a remarcat mai degraba prin fraza urmatoare cand s-a reintors in tara dupa multi ani : ” V-am lasat prosti si saraci , v-am gasit si mai prosti si mai saraci !” Jos palaria pt Brancusi . Acesti olteni prosti si saraci ne conduc Romania, pt ca Ceausescu si comunismul i-a facut securisti.militieni,miilitari,magistrati,activisti de partid etc. Suntem intr-un stat fanariot. Platim taxe, noi privatii , ca ei, bugetarii si toti politrucii sa se inbogateasca pe seama noastra.