Atentionare de la Aquatim. Apa potabila nu este pentru udatul gradinilor

TIMIS. Începutul sezonului cald readuce în discuție o problemă pe care Aquatim o semnalizează an de an consumatorilor săi: udatul grădinilor și al spațiilor verzi din jurul imobilelor cu apă din rețeaua publică duce la scăderea drastică a presiunii apei de la robinet.

Peste tot în lume, sistemul de aprovizionare cu apă este dimensionat doar pentru consumul menajer al populației: gătit, băut, igienă, curățenie. În sezonul estival, când consumul menajer crește, folosirea apei potabile în alte scopuri poate provoca probleme în alimentarea tuturor consumatorilor la standardele obișnuite. În plus, poate crea probleme în caz de incendiu, deoarece autospecialele pompierilor nu se vor mai putea alimenta de la hidranții stradali.

Pentru posesorii de grădini există însă și soluții alternative, pe care Aquatim le recomandă. Una e instalarea în gospodărie a unor bazine de captare a apei de ploaie și folosirea acesteia. O alta e forarea de puțuri de mică adâncime. Ca exemplu, folosind o pompă acționată de un motor de 1 kW, costul cu energia electrică folosită pentru un m³ de apă extrasă e de aproximativ cinci ori mai mic decât costul unui m³ de apă potabilă.

Consumatorilor care apelează, din păcate, la metoda necinstită de ocolire a contorului de branșament, pentru a evita înregistrarea consumului real de apă potabilă, le reamintim că, pe lângă disconfortul creat altor consumatori din acea rețea, o asemenea intervenție constituie infracțiune și se pedepsește conform legii.

Prin urmare, pentru evitarea acestor probleme și a restricțiilor care pot fi impuse, Aquatim face un apel către consumatori să nu utilizeze apa potabilă pentru udatul grădinilor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Deci pe românește spus rămâne foratul unui puț pentru că dacă nu plouă nu ai ce capta .

    • Te alegi, pe romaneste, exact cu femininul de la puț (care este „fantana”).

  2. Pai, dintre serviciile furnizate de Aquatim, udatul gradinii cu apa din retea e cea mai ieftina. Daca ploua apa care cade din cer si imi uda gradina este numarata de Aquatim ca turnata in canalizare, si o taxeaza mai scump decat apa de la robinet. Daca captam apa de ploaie si o folosim Aquatim are mai putina apa de evacuat in canalizare… dar ne taxeaza la fel. Ei ies in castig. Noi? Construit captare, cumparat pompe, investit – numai asa, din altruism civic fata de firmele de stat?

  3. Dar cum face Aquatim-ul ca sa-i pedepseasca pe cei care ocolesc apometrul…sa le scoata la strada la fiecare consumator.Adica fraierii platesc si ingeniosii le zambesc pe sub mustata la verificatorii de ocazie.Cred ca e plin de ocolitori de apometre prin toate comunele care s-au spalat pe maini si lea dat Aquatim-ului reteaua de apa,ma refer la primarii si consilili locale