Zilele Europene ale Arheologiei organizate de Muzeul National al Banatului, in Timis

TIMISOARA. Muzeul National al Banatului gazduieste in acest final de saptamana Zilele Europene ale Arheologiei, un eveniment care va avea loc si intr-o locatie aparte, pestera de la Romanesti.

Timisorenii sunt invitati sa vada la fata locului cum incearca arheologii sa descopere secretele acestei zone, iar curiosii sunt asteptati sa participe la sapaturi, pentru a descoperi si modul in care lucreaza arheologii. De asemenea, vizitatorii vor avea parte si de ghidaj geologic si arheologic, oferit de specialistii Muzeului National al Banatului.

Primele cercetari arheologice la pestera de la Romanesti au fost facute in urma cu 76 de ani.

„Pestera Romanesti, un loc plin de mistere, a fost cercetata pentru prima data in 1948 de Marius Moga. In anii ’60, Ion Stratan si Florea Mogosanu au continuat aceste explorari. Planul pesterii a fost intocmit in 1963, iar cercetarile speologice au adus noi perspective. In 1991, investigatiile arheologice au fost reluate de un colectiv format din Florin Drasovean, Petru Rogozea si Florin Gogaltan.
In 2023, sub egida parteneriatului dintre Institutul de Arheologie Vasile Parvan din Bucuresti si Muzeul Național al Banatului, cercetarile au fost reluate de o echipa internationala formata din Adina Elena Boroneant, Andrei Balarie, Bogdan Alin Craiovan, Adrian-Cristian Ardelean si Adriana Sarasan. Aceste cercetari au adus clarificari esențiale despre importanta sitului, demonstrand rolul sau crucial in intelegerea patrunderii omului modern in Europa acum 47.500 de ani si a miscarilor de populații care au dus la Indo-Europenizarea continentului acum 5.500 de ani”, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Zilele Europene ale Arheologiei au fost initiate in 2010, in Franta, iar din 2019 sunt sarbatorite in 46 de tari, membre ale Consiliului Europei. Zilele Europene ale Arheologiei incurajeaza autoritatile publice sa promoveze patrimoniul arheologic.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.