Toate noutatile privind legislatia in domeniul protectiei consumatorilor, dezbatute intr-un nou seminar la CCIA Timis

TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis si Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Timis, sub egida Institutiei Prefectului Judetul Timis, au organizat un nou seminar de instruire. De data aceasta, au fost prezentate agentilor economici modul de aplicare a reglementarilor legislative in vigoare privind protectia consumatorului.

Din punctul meu de vedere acest seminar ar fi trebuit sa fie primul pe lista, dar am asteptat sa vedem ce noutati apar pana in aceasta luna. Stiti si dumneavoastra ca protectia produselor este extrem de importanta pentru toata comunitatea. De aceea cred ca acest seminar va avea un succes real pentru ca specialistii de la Protectia Consumatorului isi fac datoria cum trebuie. Ati vazut ca au fost magazine inchise, unitati alimentare inchise, sanctiuni mari si, din punctul nostru de vedere, care sustinem mediul de afaceri, vrem sa fie un mediu de afaceri curat, unul care sa inteleaga ca prioritare sunt regulile puse de institutii. Este un seminar foarte interesant pentru ca este cu siguranta cea mai activa institutie. In acest caz fie ca este vorba despre o firma cu trei angajati, fie ca e o multinationala, oamenii trebuie lamuriti. Nu se inchid firmele pentru ca au una sau doua nereguli, ci pentru lucruri care ne pun pe noi in pericol„, a spus Florica Chirita, presedintele Camerei de Comert Industrie si Agricultura Timis.

Reprezentatii CRPC Regiunea Vest Timis au discutat despre controalele efectuate in ultima perioada, despre modul in care au loc vizitele inspectorilor la firme, dar au si raspuns intrebarilor puse de catre agentii economici.

Dupa cum stiti, institutia pe care o reprezint, pe langa partea de control-supraveghere piata, mai are si partea de consiliere si preventie. Ca si noutate absoluta, incepand cu luna noiembrie a anului trecut, am introdus proiectul de control voluntar. Ce inseamna acesta pentru operatorii economici? Este un control la solicitarea operatorului economic, unul normal, dar fara sa se aplice sanctiuni sau avertisment, eventual un plan de masuri de remediere. Sunt multi operatori economici care nu stiu nici ei situatia reala de la ei din bucatarie sau magazin. Nu mai vorbim ca sunt multi care nu cunosc legislatia specifica. Necunoasterea legislatiei nu te absolva de vina.

Este un pas foarte important din punctul nostru de vedere in ceea ce priveste partea de preventie. In primele 5 luni am avut 1255 de actiuni de control, care s-au soldat cu 530 de avertismente si 1110 amenzi, cu o valoare totala de 4.593.000 de lei. Am avut si 90 de opriri temporare sau inchideri. Numarul de reclamatii pe primele 5 luni a fost de 2180. Aici avem o scadere de aproximativ 400 de reclamatii comparativ cu aceeasi perioada a anului 2023, ceea ce din punctul nostru de vedere inseamna ca ne-am facut treaba foarte bine si sunt mult mai putine abateri„, spune Mihai Alin Gubandru, comisar sef CRPC Vest Timis.

Seminarul s-a bucurat de un real succes.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.