,Am luat un Logan din 2005, am scos motorul, am pastrat cutia de viteze si ambreajul si am adaptat un motor electric la care am adaugat baterii pe litium, care insumeaza 190 de kg si… gata automobilul electric! Are doar cinci componente de baza si niste cabluri, este foarte simplu de facut! Eu sunt inginer in constructii, nu am studii in domeniu, si am facut masina fara probleme dupa ce am studiat putin” a declarat Mark Areny, creatorul modelului de Logan electric.
Tanarul este foarte mandru de reusita sa, mai ales ca a reusit, lucru deloc usor, sa obtina si omologare R.A.R. Cu kit-ul pe care l-a dezvoltat acum, dar la perfectionarea caruia lucreaza, are o autonomie 200 de km. Se incarca la orice priza de 220v si consuma curent de 1 euro la 100 km parcursi! Un ciclu complet de incarcare dureaza 7 ore, insa testeaza un altul care reduce timpul de incarcare la o ora si jumatate. De asemenea, kit-ul poate fi adaptat si montat pe orice tip de masina.
„Cu piese cu tot, si cu masina, am cheltuit 13.000 de euro. Nu pun la socoteala manopera, adica munca de doi ani” mai spune Marc, insa preturile ar putea scadea, considerabil, pe viitor. In primul rand este vorba de baterii: ,,Toate bateriile sunt din China si America. Sunt baterii facute pentru aviatie si se pot folosi pentru orice. Se intampla sa mearga foarte bine pe masina electrica. Eu am 30 de baterii pe masina. Am ales un sistem care merge cu 100 de volti. Fiecare baterie costa aproximativ 200 de euro, adica 6.000 de euro pentru tot setul. Bateriile pe care le am eu acum se schimba dupa 3000 de cicluri de incarcare, adica peste 10 ani. insa acest lucru urmeaza sa-l dovedesc si practic, in timp. si daca dupa 8 ani schimb bateriile si dau alti 6000 de euro, tot mai merg inca 8-10 ani gratis, fara sa incarc la pompa!”
Mai multe detalii pe bitpress.ro