TIMISOARA. Dupa ce pana la sfarsitul lunii aprilie, Colterm nu a cumparat decat 70.000 din cele 270.000 de certificate aferente emisiilor de CO2, acum, Ministerul Mediului a anuntat, printr-o decizie de impunere, amenda pe care compania de termoficare din Timisoara trebuie sa o achite. Or Colterm nu are de unde sa scoata acesti bani, astfel ca soarta i-ar putea fi pecetluita pe drumul spre insolventa.
Conform documentului, pentru a nu ajunge in aceasta situatie, Colterm ar fi trebuit sa mai cumpere 201.463 asa zisele certificate verzi, aferente alnului 2020. Faptul ca acestea nu au fost achizitionate pana in 30 aprilie a atras dupa sine o amenda de aproape 107 milioane de lei, ceea ce inseamna peste 21 de milioane de euro.
„Sumele incasate ca urmare a aplicarii penalitatii de 100 de euro, echivalenta in lei la cursul de schimb al BNR valabil la data de 1 mai a anului respectiv, pentru fiecare tona de dioxid de carbon echivalent emisa, platita de catre operatorul care nu a restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de sera corespunzatoare emisiilor de gaze cu efect de sera generate in anul anterior„, se arata in Ordonanta de urgenta a Guvernului 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.
In plus, compania are in continuare obligatia de a cumpara certificatele restante, a caror valoare se ridica la aproximativ 44 de euro bucata.
Va reamintim, Timisoara se numara printre orasele care urmeaza sa primeasca bani din fondul de rezerva bugetara din partea Guvernului. La sfarsitul saptamanii trecute, secretarul general adjunct al Guvernului, Bogdan Ghelbere, anunta ca documentul in baza caruia se putea aloca acesti bani era la Ministerul Finantelor si ca in sedinta de Guvern de miercuri, 26 mai, ar putea fi adoptata HG prin care banii drept ajutor pentru Colterm ar fi ajuns la Timisoara.
Pe de alta parte, conducerea Primariei Timisoara anunta, in urma cu cateva zile, ca si, daca societatea Colterm va fi amendata, sanctiunea va fi contestata.
Primarul Dominic Fritz nu mai vede insolventa chiar atat de grava.
„Colterm e o companie cu 300 de milioane de lei datorii, si pentru o astfel de companie insolventa nu poate fi exclusa, orice economist cu capu’ pe umar spune asta. Chiar si daca intram in insolventa, asta nu inseamna ca se vor intrerupe serviciile, e un proces de restructurare, care are o serie de avantaje care permite cu un administrator sa-si revina. Daca asta va fi cazul, vom dat totul sa se mentina… scopul e sa mentinem termoficare in oras, e viitorul.„, a declarat Dominic Fritz joi in emisiunea INTERVIURILE TIMISOAREI.
Intrebat cine e responsabil ca nu s-au platit la timp certificatele, desi de situatie se stia inca de anul trecut, Dominic Fritz spune ca: „Toti cei care au dus Coltermu’…e pentru certificate de anul trecut, toti cei care au dus-o intr-o situatie in care nu-si poate plati CO2.. ca e mai ieftin sa ardem carbune decat sa folosim gaz, inclusiv calculele s-au facut ca un certificat costa 20 de euro. Era clar ca nu ramane asa pretul”, a completat primarul Timisoarei in INTERVIURILE TIMISOAREI.
Conform Codului de procedura fiscala, impotriva acestei sanctiuni se poate face contestatie, care se depune in termen de 45 de zile de la comunicare, la organul fiscal emtient, sub sanctiunea decaderii.
Oradea se afla in aceasta situatie, dupa ce a contestat o asemenea masura, iar de mai multi ani cauza este in instanta.
Dominic Fritz a precizat ca si Timisoara va contesta amenda.
„Pana acum in Romania nimeni n-a platit, Oradea de 6 ani se judeca. Nu eu, Coltermul nu o sa aiba de unde, o contesta„, a declarat Dominic Fritz in INTERVIURILE TIMISOAREI.
Inca de saptamana trecuta, Consilierii locali Roxana Iliescu si Radu Toanca au demarat procedura de convocare a Adunarii Generale a Actionarilor de la Colterm pentru a cere explicatii legate de situatia financiara a companiei te remoficare a Timisoarei.
CITESTE SI: Se opreste apa calda pe mai bine de 100 de strazi la Timisoara. Vezi lista