TIMISOARA. Unda verde pentru lucrarile de modernizare de la Cinema Studio din Timisoara. Santierul va tine un an si jumatate, timp in care cinematograful isi va schimba complet infatisarea si va deveni parte integranta a proiectului ‘Timisoara Capitala Culturala Europeana 2023’.
In mod simbolic, la evenimentul de miercuri de la Timisoara, in care s-a semnat ordinul de incepere a lucrarilor, cei prezenti, printre care Laurence Auer, ambasadorul Frantei in Romania, sau cunoscutul regizor timisorean Florin Iepan, a fost ingropata o capsula a timpului.
In caldaramul din fata cinematografului a fost sapata o groapa in care a fost asezata o cutie de rola de film, in care au fost lasate mai multe mesaje pentru viitor.
‘Orice poveste are un inceput, un mijloc si un sfarsit, nu neaparat in aceasta ordine, dar speram ca povestea Cinema Studio sa fie una care va dainui in timp’, a fost unul dintre mesaje. In capsula au fost lasate si cateva monede, dar si un bilet de intrare la film, in dorinta ca cinematograful sa ajunga in viitorul apropiat sa se sustina singur financiar. Lucian Mircu, organizatorul festivalului ‘Ceau, Cinema’, a lasat un mesaj scurt, dar la obiect: ‘Films not dead‘.
‘Eu am adus un test COVID-19, cred ca exprima cel mai bine ceea ce se intamplat in ultimul timp. Cat despre Cinema Studio, acesta va deveni primul hub cultural din tara, un loc special unde toata lumea va fi binevenita. Vor fi spatii dedicate proiectiei si productiei de timp, dar mai mult decat atat va fi un loc in care vom redescoperi impreuna cultura si magia cinematografica’, a spus regizorul Florin Iepan.
Cinematograful Studio va functiona sub forma unui spatiu cultural de tip art house, integrat in reteaua de sali Europa Cinemas, avand ca domeniu principal de activitate cinematografia si proiectiile de filme europene independente, de arta sau de autor.
De asemenea, va deservi si domenii conexe industriei cinematografice: productia de film (fictiune, documentar, animatie), jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, dezvoltarea unui program de educatie cinematografica pentru copii si tineri.
Cinematograful urmeaza sa aiba 2 sali de proiectie, una de 190 de locuri si alta de 64. La parter vor exista un lobby si o receptie moderna care va include un cineshop, o cafenea si doua studiouri pentru montaj sunet si video.
Podul amenajat se va transforma intr-o sala multifuncționala, care se va utiliza in regim ”HUB educational”, cuprinzand: spatii de lucru pentru asociatiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, un spatiu pentru transmisiuni radio, unul de expozitii si o sala de sedinte.
Pe terasa cladirii va functiona un café-cinema, pentru maxim 80 de persoane, unde se vor organiza proiectii de film in aer liber, precum si evenimente cultural-artistice de mica amploare (lansari de carte, mini-concerte, stand-up comedy etc.).
Lucrarile de reabilitare a cladirii vor dura 18 luni, iar investitia se ridica la 14.200.000 de lei cu TVA.
Foto: Virgil Simonescu